URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2014, 12:36

Noul mitropolit, bihorean, al Banatului a fost întronizat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorean de origine, Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, ales de Sfântul Sinod în funcţia de mitropolit al Banatului, a fost întronizat, duminică, la Catedrala mitropolitană din Timişoara.

Ceremonia a început cu o liturghie, urmată de citirea gramatei sinodale, după care Preafericitul Patriarh Daniel a dăruit ÎPS Ioan Selejan însemnele mitropolitane: Mantia Arhierească, Crucea pectorală, Engolpionul, Camilafca cu cruce şi Cârja mitropolitană, iar apoi l-a condus pe noul mitropolit în tronul arhieresc, întronizându-l ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.

"Libertatea câştigată în decembrie 1989 a impulsionat viaţa ortodoxă. A fost o dezvoltare amplă a activităţii bisericii care în Banat a fost susţinută de IPS Nicolae Corneanu şi de către credincioşi. Cu toate acestea, activitatea din această zonă trebuie intensificată. Depopularea parohiilor din mediul rural din cauza economiei - sunt multe parohii sărace - se poate rezolva prin înfrăţirea lor pentru a se susţine reciproc. În 2003, am înfiinţat în satul natal, la Dobreşti (judeţul Timiş - n.r.), o mănăstire. Banatul a avut multe biserici şi mănăstiri de dinainte de stăpânirea otomană. Acestea au fost fie reparate, fie s-au construit altele noi, după Revoluţie. Trebuie intensificată cateheza ortodoxă, de accea, slujbele trebuie săvârşite corect şi complet. IPS Ioan, prin înţelepciune şi curajul de până acum, vă va fi de folos acum", a spus patriarhul Daniel. 

"Buna convieţuire cu alte etnii vă va fi de folos în Banat, unde sunt multe etnii. Timişoara este cel mai important oraş din vest, e o punte de legătură cu Europa", a mai spus patriarhul.

La eveniment au participat peste 1200 de credincioşi, dintre care circa 200 au urmărit evenimentul din faţa Catedralei, pe două ecrane imense, în ciuda ninsorii viscolite şi a frigului de afară. Şi ministrul Apărării Mircea Duşa, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu or senatorul Vasile Blaga au luat parte la eveniment.

La finalul ceremoniei de întronizare a fost organizată o agapă, o masă festivă în cinstea prelaţilor.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, scaunul de mitropolit a rămas vacant după moartea IPS Nicolae Corneanu, în vârstă de 90 de ani, iar în cursa pentru ocuparea acestuia s-a numărat inclusiv episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec.

Mitropolitul ales, Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, s-a născut pe 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor. A absolvit liceul "Constantin Brâncuşi" din Oradea şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu La 15 august 1990 a fost hirotonit preot şi între anii 1990-1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici. În 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea Ciuc instalarea sa ca prim episcop al Covasnei şi Harghitei.

Citiţi pe această temă şi articolul "Adio, Mitropolie: Episcopul Sofronie a obţinut doar cinci voturi la alegerea Mitropolitului Banatului"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@cartisalex
Mulţumim pentru observaţie. Ştirea este preluată de la agenţia de presă Mediafax, care a făcut o greşeală. Am corectat-o.
Postat 29 Decembrie 2014, 13:32 de moderator
Slaba pregatire
Sunteti foarte slabi in ceea ce priveste pregatirea unui articol. Daca ati fi studiat putin, ati fi stiut ca in Biserica Ortodoxa scpetrul si colanul nu exista. Poate ca va referiti la carja arhiereasca, iar pe aceasta o primeste orice ierarh ortodox. Colanul... nu imi dau seama la ce v-ati putea referi cu el. In fine, foarte slab articol.
Postat 29 Decembrie 2014, 13:13 de cartisalex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON