URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2015, 11:29

Nou scandal în Justiţia bihoreană: judecătorul Gabriel Chifan de la Curtea de Apel Oradea a fost exclus din magistratură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorul Gabriel Chifan, de la Secţia Contencios a Curţii de Apel Oradea, trebuie să-şi pună roba de magistrat în cui.

Secţia de judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis excluderea lui Chifan din magistratură, după ce s-a aflat că, în perioada septembrie 2013 - iunie 2015, acesta şi-a luat concedii succesive fără plată, timp în care a lucrat ca judecător de pace în Kosovo. Totul, fără a avea avizul CSM, obligatoriu, având în vedere că magistraţii, fie ei şi în concediu fără plată, nu pot desfăşura alte activităţi decât didactice.

Abaterea a fost descoperită vara trecută, în timpul unui control al Inspeţiei Judiciare din cadrul CSM la Curtea de Apel Oradea, inspectorii considerând atunci că o parte din vina pentru cele întâmplate aparţine şi fostei preşedintă a instanţei, Dana Cigan, care i-a aprobat magistratului concediile cerute sub pretextul rezolvării unor probleme personale, cu toate că ştia că în realitate judecătorul era plecat într-o misiune UE în Kosovo.

În urma controlului făcut de inspectori, preşedinta Curţii de Apel Oradea a ales să-şi ceară pensionarea, însă împotriva lui Chifan, inspectorii au declanaşat o acţiune disciplinară în finalul căreia au înaintat concluziile secţiei de judecători în materie disciplinară din CSM, solicitând sancţionarea acestuia.

"Din conţinutul cererilor de concediu formulate rezultă că există indicii că acesta are un contract aflat în derulare în afara teritoriului României, în cadrul Misiunii Uniunii Europene în Kosovo (probabil misiunea EULEX), fără a fi solicitat avizul Consiliul Superior al Magistraturii, înainte de participarea la procedura de selecţie pentru funcţia pe care o ocupă şi fără a solicita Secţiei pentru judecători a Consiliul Superior al Magistraturii detaşarea pe această funcţie", se precizează în raportul Inspecţiei Judiciare.

Decizia în caz a fost luată miercuri, când membrii CSM au admis acţiunea inspectorilor şi a decis ca judecătorul orădean să fie exclus din magistratură.

"Secţia pentru judecători a aplicat domnului Chifan Gabriel, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, sancţiunea disciplinară constând în «excluderea din magistratură», pentru săvârşirea abaterii disciplinare «încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii»", se arată în Hotărârea CSM.

Hotărârea pronunţată de Secţia pentru judecători poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"Curtea de Apel Oradea a luat act de hotărârea CSM prin care s-a decis excluderea din magistratură a domnului judecător Chifan Gabriel pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii. Hotărârea poate fi atacată de magistrat în 15 zile de la comunicare", a declarat joi BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt a Curţii de Apel Oradea, judecător Claudia Rus.

Absolvent al Facultăţii de Drept şi a Şcolii masterale din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Gabriel Chifan a intrat în magistratură în 2006 ca judecător stagiar la Judecătoria Sighetu Marmaţiei de unde, în 2008, după promovarea examenului de capacitate, s-a transferat la Judecătoria Oradea. De aici, după 3 ani a avansat la Tribunalul Bihor, iar în 2012 la Curtea de Apel Oradea, unde a lucrat ca magistrat în Secţia de contencios administrativ a instanţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CUIBUL DE VIESPI!
Poate vine si randul lui C.M. sau I.D.T.! Astept cu interes! In alta Ordine de idei ii anunt pe cititori ca la Tribunalul Bihor TREBUIE SA TREACA 9 ZILE, SA TRIMITI PATRU E-MAIL-uri CA SA SE AFISEZE SOLUTIA DINTR-UN PROCES LA UN ANUMIT TERMEN! Este cazul Dosarului 9297/111/2010(IMPACT vs CLO)pe care eu il suspectez de BLAT! Cica sa se pronunte EXPERTII asupa OBIECTIUNILOR! Prin marturia mea(insotita de fotografii si documente)as fi putut demonstra dreptatea Consiliului Local! BOLOJAN NU VREA ASTA PENTRU CA EL A CAZUT LA PACE CU FIRMA IMPACT SI N-AR FI DE BON TON SA CASTIGE.Mai bine sa piarda cei 1.500.000 E stabiliti DE CURTEA DE CONTURI(CAMERA DE CONTURI BIHOR/100% CORECT)DECAT PRIETENIA LUI MATEESCU(prietenii stiu cine e)!
Postat 19 Februarie 2015, 17:19 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON