URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2015, 14:01

Noi lucrări aprobate de Consiliul Local: parcarea subterană de lângă Piaţa Rogerius, noile parcuri şi cupola Pasajului Vulturul Negru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările din vară se pregătesc încă din iarnă. Consiliul local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, indicatorii tehnico-economici privind realizarea viitoarei parcări cu pasaj subteran din faţa centrului de afaceri cu produse agricole de pe amplasamentul Pieţei Rogerius.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, valoarea estimată a investiţiei, cu termen de predare în 11 luni, se ridică la 16,3 milioane lei.

Parcarea va fi construită pe amplasamentul actualului cort din faţa Spitalului Municipal Gavril Curteanu şi va avea o capacitate de minim 410 de locuri. Pentru a facilita accesul orădenilor, construcţia va fi legată de piaţa Rogerius printr-un tunel lat de 4 metri care va subtraversa strada Corneliu Coposu.

Scumpă dar necesară...

Deşi nu au contestat utilitatea investiţiei, consilierii UDMR au cerut municipalităţii ca pe viitor să facă o analiză mai atentă a raportului cost-beneficiu la lucrările pe care le iniţiază. "Am făcut ieri calcule şi termenul în care se va încasa din tichete şi abonamente suma cheltuită cu această parcare va fi undeva de 33 - 35 de ani", a declarat consilierul Ritli Laszlo Csongor.

În replică, primarul Ilie Bolojan a afirmat că în domeniul parcărilor, amortizarea unei investiţii, nu individual, ci la nivelul întregului sistem de parcări. "În sistemul de parcări calculele nu se fac individual. Sistemul este gândit de aşa natură încât banii din taxele de parcare colectaţi în Oradea se folosesc pentru finanţarea altor spaţii de parcare", a spus edilul.

Primarul a promis că în luna februarie va supune dezbaterii Consiliului Local noua strategie de parcări a oraşului. "Atunci vom stabili concret unde se vor face parcări, din ce bani şi cum le vom administra", a declarat Bolojan.

Două parcuri noi

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai aprobat cu unanimitate de voturi şi fără comentarii amenajarea parcurilor Arena din şanţul Cetăţii şi Salca II în prelungirea spre strada Seleuşului a zonei verzi deja finalizate pe amplasamentul din faţa Lotus Center.

Cu o suprafaţă de 1,4 hectare, viitoarea zonă verde din şanţul fortificaţiei va fi amplasată spre strada Griviţei şi a fost botezată Parcul Arena pentru că aici vor fi organizate pe viitor Serbările Cetăţii. Parcul va avea în partea dinspre piaţă un pod de tip belvedere de unde orădenii vor putea urmări şi filma evenimente organizate în şanţul Cetăţii.

În centrul zonei verzi va fi amenajată o zonă circulară în care va putea fi amplasată o scenă mobilă pentru organizarea de evenimente, ai va mai exista un labirint medieval cu foişor în centru, un ţarc pentru cai şi ponei şi un spaţiu pentru defilări în costume medievale, lupte medievale, turniruri sau întreceri sportive.

Arhitectul orădean Ernest Pafka a proiectat viitorul parc în varianta cu şi fără pod belvedere, prima dintre ele, aprobată în Consiliul Local, fiind puţin mai scumpă. Valoarea estimată a lucrărilor este circa 2,1 milioane lei, sumă din care lucrările de construcţii-montaj se vor ridica la circa 1,8 milioane lei. Acestea vor trebui finalizate în şase luni.

Deal în loc de moloz

Ceva mai scump, parcul Salca II, care va mobila circa 2,2 hectare din fostul spaţiu viran de lângă centrul de afaceri Tradecenter, va costa circa 2,7 milioane lei şi va trebui finalizat în jumătate de an.

Parcul va avea un pârâu artificial lung de 215 metri care se va deversa în lacul din zonă, o pergolă de circa 200 metri pe stâlpi din cărămidă aparentă şi arbori de dimensiuni ceva mai mari, pentru a asigura umbră orădenilor în zilele călduroase. Pentru a evita cheltuielile cu mutarea molozului depus aici de-a lungul timpului, acesta va fi adunat la un loc, acoperit cu pământ şi transformat într-un mic deal. Parcul va mai avea o mini-cascadă, trei locuri de joacă pentru copii şi un amfiteatru în aer liber dezvoltat în jurul unei scene circulare.

Se reface cupola pasajului...

O altă lucrare importantă aprobată joi de Consiliul Local constă în reabilitarea paramentului, tâmplăriei, şarpantei şi învelitorii de la Pasajul Vulturul Negru. Investiţia în valoare de 3,6 milioane lei va trebui finalizată în 5 luni şi implică de la înlocuirea structurii metalice aflată în stare accentuată de degradare până la refacerea sistemului de canalizare pluvială.

Întărirea rezistenţei cupolei de deasupra pasajului se va face prin curăţirea de rugină şi înlocuirea elementelor degradate. Controlul implică demontarea învelitorii din sticlă şi realizarea unui acoperiş de protecţie provizoriu, deplasabil. În ceea ce priveşte evacuarea apelor pluviale se va realiza un sistem de protecţie la umiditatea solului prin izolaţii şi tencuieli.

AIO indexează chiriile

Tot joi, aleşii orădenilor au mai aprobat indexarea cu 2,9% a chiriilor, redevenţelor şi a altor categorii de creanţe datorate Administraţiei Imobiliare Oradea, care nu au fost actualizate prin normative anterioare. Procentul de majorare reprezintă rata inflaţiei pentru anul în curs, estimată de Comisia de Prognoză pentru anul în curs, şi se va regulariza în prima lună din anul 2016.

La fel, consilierii locali şi-au dat acordul prealabil pentru înfiinţarea a două centre de permanenţă, pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare, în străzile Kiev 3 şi Grigore Moisil 7. În Oradea funcţionează în prezent două centre de permanenţă în străzile Gheororghe Doja 99 şi Calea Clujului 223/B.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DNA de neoprit
Atenție! ATENȚIE! DNA e de neoprit! În dosarul(dosarele)COCOȘ a fost agățat și ANDRICI(acționar semnificativ IMPACT)! Umblă vorba că urmează IACIU(acționar majoritar IMPACT). ATENȚIE!Poate DNA va agăța și la Oradea! CONSILIERI! Fiți foarte atenți ce votați și cum votați! Să nu faceți cum ați făcut în cazul TRANZACȚIEI devenită HCL 651/09.09.2013 prin care IMPACT a devenit mai curat mai uscat!
Postat 30 Ianuarie 2015, 14:22 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON