URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2015, 13:20

NIS Petrol a primit undă verde să înceapă prospecţiunile în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concesionară a două perimetre de exploatare petrolieră din Bihor, EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix, compania NIS Petrol a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor că vrea să înceapă prospectarea seismică a celor două zone, pentru a depista unde sunt rezerve de hidrocarburi.

"Având în vedere că aceste perimetre nu se suprapun cu arii naturale protejate, APM Bihor a decis clasarea notificării", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Loredana Ţîrţ, purtător de cuvânt al Agenţiei.

Astfel, NIS Petrol este liberă să demareze lucrările de prospecţiuni, care presupun obţinerea de date seismice din subteran, prin vibrare controlată sau prin foraje de mică adâncime. Practic, NIS vrea să afle ce ascunde subsolul din cele două perimetre pe care le-a concesionat de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru a şti unde ar putea demara pe viitor activităţi de explorare-exploatare a hidrocarburilor.

Cele două perimetre concesionate de NIS Petrol se întind pe raza mai multor localităţi bihorene. Mai precis, EX-2 Tria, cu o suprafaţă de 154 de kilometri pătraţi, vizează comunele Biharea, Cetariu şi Paleu, iar EX-3 Băile Felix, cu 133 de kilometri pătraţi, Sântandrei, Nojorid şi Sânicolaul Român.

Tentativă eşuată

Compania sârbească NIS Petrol, subsidiară a gigantului rus Gazprom, a mai încercat să prospecteze perimetrele concesionate în Bihor în toamna anului 2013. A reziliat însă contractul cu firma angajată pentru asta, deoarece Acoustic Geophysical Services n-a reuşit să obţină avizele necesare. La acea vreme, perimetrele se suprapuneau cu unele arii protejate din Bihor. Între timp, NIS a redesenat perimetrele de lucru şi a schimbat şi firma de prospecţiuni, acum lucrând cu Naftagas Oilfield Services.

Controversa cea mai mare în privinţa NIS Petrol în Bihor este legată de hidrocarburile pe care aceasta le caută. În timp ce bihorenii se tem că sârbii patronaţi de ruşi vor să fractureze hidraulic judeţul, în căutare de gaze de şist, NIS Petrol a precizat în mai multe rânduri că este interesată exclusiv de hidrocarburi convenţionale, adică petrol, şi nu de gaze de şist.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mamaliga
E clar ce vom face noi: nimic. Mamaliga nu explodeaza. Cu atat mai putin mamaliga de Bihor, ea fiind o mamaliga aparte.
Postat 05 August 2015, 11:53 de v0id
deteptarea oradeni, desteptarea bihoreni !
Oare noi, oredenii, bihoreniui vom fi instare sa-i oprim pe demolatorii astia???? Seceta a ucis orice dore de apa, si astia vin acum sa distruga si panza freatica !! CE VOM FACE NOI ????
Postat 05 August 2015, 09:13 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON