URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2014, 19:10

Ne-au taxat de ne-au uscat! Orădenii reclamă că Primăria a "actualizat" impozitele cu un procent mult mai mare decât rata inflaţiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Primăria a fost nevoită să recunoască: actualizarea impozitelor datorate de orădeni pentru anul acesta s-a făcut cu un procent mult mai mare decât rata inflaţiei pe 2013, cea mai mică de după anul 1990.

"În noiembrie aţi spus că majoraţi impozitele şi taxele locale cu rata inflaţiei de 2,5%, dar în decembrie s-a dovedit că aceasta a fost pe anul 2013 de numai 1,55%, ceea ce nu mi se pare normal!", a reclamat orădeanul Silviu Kovaciu, marţi, la dezbaterea publică privind bugetul pe 2013.

La întâlnirea din sala mare au luat parte zece reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local, printre care viceprimarul Ovidiu Mureşan şi directorul economic Eduard Florea, consilierii locali ai UDMR, Huszar Eric, Ritli Laszlo şi Iulius Delorean, democrat-liberalii Adelina Coste, Cristian Ile şi Cristian Puşcaş, liberalul Mihai Manea, şi cam tot atâţia contribuabili.

"Taxele nu fac obiectul dezbaterii..."

Deşi majoritatea orădenilor au venit să reclame creşterea consistentă a impozitelor pe terenurile intravilane, aceştia nu prea au apucat să vorbească. "Problemele legate de impozite şi taxele locale nu fac obiectul dezbaterii de astăzi, ele sunt deja în vigoare. Aceasta este o problemă de discutat în cadrul unei audienţe sau, oricum, în alt cadru", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Intervenţia viceprimarului nu a pus însă capăt discuţiilor. Directorul Eduard Florea a răspuns reclamaţiei orădeanului arătând că, în noiembrie 2013, la aprobarea impozitelor pe 2014, municipalitatea le-a actualizat cu rata inflaţiei folosind un procent estimativ, actual la acea dată.

"La aprobarea impozitelor şi taxelor din luna noiembrie am folosit o rată a inflaţiei de 2,5% pe întreg anul estimată de BNR în luna octombrie. Este adevărat că ulterior, în ianuarie, procentul calculat pe 2013 s-a dovedit a fi de 1,55%, dar pe lege aveam obligaţia să aprobăm impozitele înainte de noul an fiscal şi am folosit datele cele mai actuale. Creşterea peste procentul de 1,55% se va regulariza la stabilirea impozitelor pe 2015, când se va aplica la acestea o procent mai mic", a spus Florea.

"Procentul real e mult mai mare!"

După cum era de aşteptat, răspunsul directorului nu a convenit reprezentanţilor opoziţiei care au arătat că în termeni reali impozitele orădenilor au crescut mult mai mult în 2014, de vreme ce veniturile fiscale ale municipalităţii sunt estimate, în proiectul de buget, la sume consistente.

"Se spune că s-a aplicat o indexare cu rata inflaţiei de 2,5% dar procentul real e mult mai mare. Acest lucru se poate dovedi prin faptul că, numai la capitolul persoane fizice, veniturile Primăriei din impozite şi taxe sunt mai mari cu 1,5 milioane lei", a spus Ritli.

Udemeristul a atras atenţia că în condiţiile în care impozitele persoanelor fizice vor creşte necontrolat, populaţia se va îndrepta spre localităţile limitrofe, mai prietenoase din punct de vedere fiscal.

"Creşterea impozitelor are două efecte: oamenii nu vor mai putea plăti, că nu vor mai avea de unde, sau se vor duce din Oradea dacă vor vedea că pentru aceeaşi proprietate pentru care până acum plăteau 300 lei, de acum vor plăti 2.000 lei", a spus Ritli.

Ne-au taxat cu rezonarea fiscală...

Ca răspuns la intervenţia consilierului, directorul economic Eduard Florea a arătat că veniturile municipalităţii din impozitele pe proprietate vor creşte în termeni reali în 2014 cu 5%, ca urmare a actualizării cu rata inflaţiei de 2,5% dar şi a acţiunilor municipalităţii: corelarea bazei de date cu realitatea din teren în ceea ce priveşte impozitul pe terenuri şi clădiri, respectiv rezonarea fiscală, proces care a făcut ca nu mai puţin 134 de străzi orădene să treacă într-o categorie de impozitare superioară.

Anul acesta, municipalitatea mizează pe un buget de 1.039 miliarde lei, cu 59% peste nivelul realizat anul trecut, când veniturile totale ale oraşului s-au ridicat la 650 milioane lei.

Citeşte pe aceaşi temă şi "Atenţie, cresc taxele! Primăria vrea majorarea impozitelor pe casele şi maşinile orădenilor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cine spune ca 1,5% a fost rata inflatiei in 2013 are ori buba la cap ori e rau intentionat
Actualizarea pensiilor cu rata inflatiei de la 1 ianuarie 2014, respectiv cu 3,76% fata de 1 ianuarie 2013, e venita din mintea bolnava a lui Ponta sau din cea profunda a liberalei Campeanu? De data asta primaria chiar a fost pe linia corecta, chiar daca la nivelul tarii doar 12% dintre autoritatile locale au aplicat cresteri, in timp ce 88% au preferat sa ramana la nivelul anului anterior.
Postat 29 Ianuarie 2014, 13:18 de Care
Ne-au furat de ne-au uscat
Rezonarea fiscala este corecta daca se aduc imbunatatiri. Din pacate Primaria Oradea FURA cetatenii prin impozitarea intr-o zona superioara nejustificat acolo unde nu s-a modificat nimic pe teren. Mie care detin un treren intravilan agricol situat la mama dracului,zona D, fara constructii, fara utilitati, fara curent, fara acces la drum public..lucru constatat de catre primarie in 2013 si comunicat mie in scris , mi sa calculat un impozit pt.2103 aferent zonei A (nu l-am platit), pt.2014 pt. Zona C (nu-l platesc), am platit ca fraierul pt.2010,2011,2112 impozit aferent zonei A.In relatia cu Primaria Oradea trebuie sa fii cu ochii pe banii din buzunar mai ceva ca atunci cad esti in zona pietei sau in mijloacele de transport in comun. In 2013 si 2014 cresterile de incasari din impozite se bazeaza si pe faptul ca multi cetateni nu sunt atenti la ce platesc si platesc ca fraierii impozitul calculat intentionat eronat.
Postat 29 Ianuarie 2014, 10:01 de Letea Dumitru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON