URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2014, 14:26

Muzeul Ţării Crişurilor, acuzat de nepăsare privind rezervaţia Peţea: "Se comportă ca un stăpân. Noi trebuie să-l spălăm pe picioare?"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful filialei Bihor a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Radu Miron, şi inginerul bucureştean Florian Malancu, adus în Bihor de ANRM, alături de alţi specialişti, pentru a monitoriza rezervaţia Peţea şi lacul cu nuferi Ochiul Mare din Băile 1 Mai, au ieşit public, joi, să prezinte stadiul studiului pe care îl fac.

Potrivit celor doi, în toate forajele de apă geotermală din perimetrul Băilor Felix şi 1 Mai au fost deja montaţi senzori inteligenţi, care culeg date despre nivelul apei, temperatura şi conductivitatea electrică a apei, adică variaţia mineralizaţiei. "Se vor monta senzori şi în forajele din Oradea", a precizat Malancu (foto).

După cum se ştie, în prezent lacul cu nuferi este menţinut în viaţă artificial, cu apă pompată printr-un furtun de pompieri, de la un foraj al SC Turism Felix. Potrivit lui Malancu, nivelul lacului a scăzut, pentru că forajul alimentează, de fapt, Hotelul Ceres şi Complexul Perla şi doar surplusul de apă ajunge în lac. Însă cum cele două baze nu au nevoie de apă geotermală acum, nici pompa nu funcţionează.

Unde merge apa?

"Ca o primă concluzie neverificată, părerea mea e că lacul este alimentat numai artificial, pentru că este colmatat. Regularizarea pârâului Peţea, prin anul 2000, 2002, a dus la colmatare", a precizat Malancu. Astfel, dacă n-ar fi alimentat cu furtunul, lacul ar muri definitiv. Dacă izvorul lacului este sau nu obturat, rămâne să se afle. Potrivit lui Miron, Muzeul Ţării Crişurilor, custodele rezervaţiei, ar fi primit abia acum acordul Academiei Române pentru a-l decolmata.

Pentru a verifica ipoteza, specialiştii propun acum să facă un foraj de monitorizare la limita rezervaţiei, care va arăta dacă apa pompată artificial ajunge în acviferul termal ori se pierde în pânza freatică. "Numai în ultima lună s-au pompat în lac 12 mii de metri cubi de apă. Evoluţia nivelul în lac o considerăm ca fiind influenţată de perioada de timp în care e pompată apa. Pentru o monitorizare corectă, avem nevoie de un foraj de monitorizare", a explicat inginerul.

Forajul ar costa 12.000 de lei şi are deja toate autorizaţiile obţinute. "Singurul impiediment este găsirea fondurilor", a precizat inginerul. Teoretic, banii ar trebui să-i asigure ANRM, cea care a comandat studiul.

"Nu-i interesează nimic!"

În timp ce monitorizarea nu are încă nicio concluzie concretă, cert este însă că inginerii aduşi de ANRM la Bihor sunt nemulţumiţi de felul în care Muzeul tratează problema rezervaţiei, acuzând muzeografii de lipsă de interes.

"N-am nimic cu custodele, dar se comportă ca un stăpân. Şi noi trebuie să venim să-l spălăm pe picioare sau ce să facem? Eu sunt de două luni aici şi n-a venit odată acolo (n.r. la lacul Ochiul Mare). Chiar nu-i interesează ce facem? Ei fac numai reclamaţii, dar fără să aibă nicio dată concret", a acuzat Malancu.

Mai mult, muzeul ar încurca studiul. În primul rând, pentru că închide rezervaţia cu lacăt, apoi pentru că ar ţine informaţiile pe care le au pentru ei. "Nu participă cu nimic, nu-i interesează nimic. Ei au făcut nişte foraje de monitorizare şi nu vor să ni le pună la dispoziţie, că aveam şi noi nişte informaţii suplimentare. Le-am cerut, ne-au spus că nu ştiu unde sunt", a spus inginerul.

Contactat de BIHOREANUL, directorul Muzeului Ţării Crişurilor a declarat că nu comentează acuzele până când nu vede, concret, ce se impută custodelui. "Din câte ştiu, toate datele au fost comunicate la ANRM", s-a rezumat Aurel Chiriac să declare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pasztor Sandor (Iuda) ne-a vandut (intubarea paraululi Paris) pe trei arginti diavolului,Bolojan
Pasztor ur,intreprindeti ceva,macar de aceasta data sa va dovediti profesionalismul daca legat de Intubarea paraului Paris v-ati cam facut de cacao,sau o sa va faceti cand va trebui sa va justificati solicitarea MINCINOASA ,in fata Curtii de Conturi europene de la Luxembourg si apoi OLAF.Primarul Bolojan,promotorul acestei initiative nu are sa va mai cunoasca.Deci,mergand pe firul gandiri Dvs. ma astept la initiative "destepte" pentru "proiecte destepte" vorba Dvs si a gospodarului nr. 1 al Oradiei,Ilie Bolojan - deci intubarea paraului Peta si platforme de parcare auto,piste de biciclete pe aceste lacuri (balti ) care numai probleme ne aduc,reclamatii si amenzi.De asta avem nevoie?Agentia pentru Protectia Mediului Bihor -Oradea,nici o initiativa?Pasztor ur,va propun sa mergeti in Ungaria (in schimb de experienta) si sa costatati, cum este posibil sa se pastreze ecosistemul geoteremal din Budapetsta si multe alte localitati din tara vecina.Daca nu va descurcati cu limba,va punem la dispozitie un traducator,de-al nostru.Acolo nu veti gasi insa personaje care sa-l interpreteze pe IUDA asa de bine ca Dvs.care sa vanda interesele comunitatii pe trei arginti ,diavolului.Dar ,de asemenea nu veti gasinici Primari pe pozizia de diavol. La treaba,Dle ministru Secretar de Stat.....fiu al Oradiei Mari !
Postat 28 Noiembrie 2014, 22:45 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON