URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2014, 16:17

Muzeografii nu se lasă: Întreţinerea sediului de la Garnizoană, mai mică decât costul găzduirii în Palatul Baroc

În reacţie la luările de poziţie din Consiliul Local de săptămâna trecută, în care s-a dezbătut problema mutării Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate (idee căzută la un singur vot, dar repusă pe ordinea de zi a şedinţei de vinerea viitoare), directorul MŢC Aurel Chiriac susţine, printr-o nouă luare de poziţie, că soluţia Garnizoanei "nu este o povară pentru bugetul judeţului".

Directorul subliniază că "ideea că 5900 mp suprafaţă desfăşurată, cît are Palatul Princiar (Cetatea Oradea), sunt suficienţi pentru Muzeul Ţării Crişurilor este total eronată", arătând că din cei 5900 mp ocupaţi acum în Palatul baroc 97% sunt destinaţi pentru a depozita patrimoniul deţinut şi doar 3% pentru a organiza expoziţii temporare, cele permanente fiind închise.

"Un Muzeu al Ţării Crişurilor aşa cum este propus în şedinţa Consiliului Local, cu o expunere doar a unei părţi din patrimoniul istoric, după ce aproape 50 de ani a avut secţii de arheologie şi istorie, artă, etnografie, ştiinţele naturii, tezaur, şi-ar pierde valoarea şi identitatea", susţine Chriac, care invocă, pe lângă problemele de umiditate şi igrasie, şi aspectul pragmatic, al existenţei unei varietăţi de "obiective de atracţie", care l-ar face pe turist "să zăbovească mai multe zile în Oradea".

Managerul MŢC respinge, cu calcule făcute de specialişti, şi ideea că viitoarele costuri de întreţinere ale sediului fostei Garnizoane ar fi de nesuportat.

"La iluminatul muzeului (expoziţii şi birouri), prin folosirea LED-urilor şi nu a becurilor incandescente, cum era prevăzut în proiectul iniţial, deoarece atunci, în 2006, era soluţia cea mai potrivită luminotehnic, consumul se va reduce de la 200 kw/h la 50 kw/h, aceasta însemnînd că în cele 300 de zile (s-a avut în atenţie că muzeele sunt închise lunea şi în zilele oficiale de sărbători) cît vor funcţiona led-urile, timp de 8 ore pe zi, costurile se vor ridica la 36.000 euro pe an, cu 41.000 euro mai puţin decît ar fi costat cu becuri incandescente. (...) Costurile estimate la căldură se ridică la 156.000 euro pe an. Făcînd totalul (iluminat şi energie termică) suma ar fi de 192.000 euro pe an. Pentru a fi mai clar, sumele pentru întreţinere (77.225 euro) şi chirie (179.100 euro) plătite pe anul 2013 în Palatul baroc (sediul actual încă), au fost de 256.325 euro pe an", arată documentul.

Aurel Chiriac respinge şi critica adusă de primarul Ilie Bolojan, care a observat că în generosul sediu de la Garnizoană, diriguitorii Muzeului au proiectat şi 5 locuinţe, spunând că şi aceste investiţii vizează, de fapt, tot economisirea fondurilor: "MŢC a prevăzut 5 camere de oaspeţi, cum şi-au creat recent şi muzeele din Zalău sau Satu-Mare. Astfel, nu se mai cheltuiesc bani pe hoteluri. Deci facem economie!".

"Chiar nu are nevoie Oradea şi Bihorul de o ofertă culturală cît mai diversă şi pe măsura pretenţiilor unui oraş al vestului ce este şi poartă principală de intrare în România? Chiar trebuie să subsumăm faptul de cultură şi civilizaţie numai economicului, educaţia şi recreerea nu trebuie luate în considerare?", sunt întrebările retorice de final ale managerului Muzeului.

Citeşte pe aceeaşi temă: Încă o dată! Primarul va cere Consiliului Local să repună la vot vineri propunerea mutării Muzeului în incinta Cetăţii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bolojan nebunul si muzeul partea XXXII
ii repugna tot ce tine de cultura ... in cetate cred ca ar organiza lupte sangeroase de gladiatori sau turniruri la cat e de dement omul acesta ... de unde ai scos 1 milion euro / factura la incalzire ...din burta ordinarule calculele sunt astea. Costurile estimate la căldură se ridică la 156.000 euro 36,000 pe an. Făcînd totalul (iluminat şi energie termică) suma ar fi de 192.000 euro pe an. întreţinere (77.225 euro) şi chirie (179.100 euro) plătite pe anul 2013 în Palatul baroc (sediul actual încă), au fost de 256.325 euro pe an", arată documentul. deci de sfertul de milion de euro platit anual pentru un muzeu inchis cu colectiile adunate ...bani platiti doar pentru protejarea colectiilor ... pun pariu ca nu ai un calcul exact ca cel oferit de Chiriac pentru palatele putrezite si mancate de igrasie din cetate ... si daca le ai sunt mult mai mari 192,000 euro ...asa ca fugi de aici cu 1 milion de euro pacaliciule ... si vezi cum faci amenda de 33 de milioane de euro e mult mai grosă si tine de tine pe cand muzeul e al Consiliul Judetean Bihor ...
Postat 01 Aprilie 2014, 20:39 de Johny B
muzeu
degeaba, retardul nu pricepe. e rău când ţăranul, nu ştie ce e şofranul. boloan nu va pricepe până-i lumea ce înseamnă un mzeu adevărat. bate câmpii cu aligatori şi săli de 1000 mp şi alte tâmpenii.
Postat 01 Aprilie 2014, 19:07 de a. riciu
Mutati-l pe Bolo !
Careva sa-i traduca micului tiran din Micul Paris ce inseamna Q.E.D. ca nu prea pare sa frecventeze bibliotecile, muzeele sau alte institutii de cultura.Ca prea ii repugna tot ce tine de cultura.Dar e de inteles ca o masa de oite proaste e mai usor de manipulat decat niste oradeni prea culti.
Postat 01 Aprilie 2014, 18:49 de un pacatos
Deci, Q.E.D.!
Ai vazut, bolojene, citeste si baga la capatana, contabil ratat ce esti!
Postat 01 Aprilie 2014, 16:44 de Merlin from Berlin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON