URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2017, 17:35

Municipiul Oradea se bazează anul acesta pe un buget cu 8% mai mare, de un miliard de lei

Municipalitatea orădeană mizează în 2017 pe un buget de un miliard de lei, în creştere cu 8% faţă de anul trecut.

"Cifrele s-au modificat semnificativ faţă de anii anteriori. Unele în sens pozitiv, cum ar fi majorarea salariilor cu reflectare în încasările din impozite, altele în sens negativ, cum ar fi reducerea unor alocări de la bugetul de stat", a declarat diretorul economic al municipalităţii, Eduard Florea, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform proiectului de buget lansat în dezbatere publică, creşterea sumelor aflate la dispoziţia municipalităţii se datorează majorării veniturilor din închirieri şi concesiuni cu 21%, a bugetului spitalelor cu 19%, a veniturilor proprii cu 4%, a încasărilor din taxe şi impozite cu 2%. La acestea se mai adaugă şi excedentulu de 48 milioane lei rămas după închiderea bugetului pe anul trecut.

"Anul acesta ne bazăm pe o sumă comparabilă cu cea din anii anteriori deşi nu mai avem fonduri europene pentru că nu au apărut încă ghidurile de finanţare. La păstrarea acestei sume record a contribuit majorarea salariilor", a explicat Florea.

Peste Cluj Napoca

Directorul economic a precizat că bugetul municipiului îl depăşeşte pe cel al unor oraşe mai mari. "Oradea are un buget mai mare decât Clujul pentru că este singurul oraş din ţară care a preluat spitalele şi a devenit ordonatorul lor de credite", a spus directorul.

Anul acesta, Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea se bazează pe venituri de 350 milioane lei, ceea ce reprezintă 35% din bugetul municipalităţii. Prin comparaţie, veniturile oraşului, din taxe şi impozite, se ridică la 314 milioane lei.

"Veniturile proprii ale oraşului au o pondere de 30% din bugetul total, în limita obişnuită a anilor anteriori, dar este primul an când încasările din Impozitul pe Venit Global, aplicat pe salariile angajaţilor, depăşeşte 50% din veniturile proprii", a afirmat Florea.

Investiţii (doar) din bugetul propriu

În ceea ce priveşte modul de cheltuire a fondurilor aflate la dispoziţie, municipalitatea intenţionează să aloce 781 milioane lei (76%) pentru susţinerea cheltuielilor de funcţionare şi 246,6 milioane lei (24%) pentru acoperirea cheltuielilor de dezvoltare.

"Anul acesta investiţiile vor fi acoperite din fonduri proprii. Fondurile nerambursabile lipsesc din prognoză. Singurul proiect bugetat în acest moment pe fonduri comunitare se referă la conectarea Punctului Termic 902 la puţul de apă termală de la Universitate", a spus directorul.

Pe lista investiţiilor aflate în derulare se numără lucrările de strămutare către linia ferată a axului drumului din strada Codrilor pentru lărgirea parcării din faţa aquapark-ului Nymphaea (4,6 milioane lei), amenajarea trotuarului din strada Republicii pe tronsonul de la Crişul Hypermarket la strada Dunării (3,2 milioane lei) şi asfaltarea a 7 străzi din Ioşia (5 milioane lei).

Anul acesta municipalitatea va aloca o sumă record, de 9,8 milioane lei pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric precum Palatul Stern, Palatul Apollo, Palatul Vulturul Negru şi altele. "Vrem să intensificăm efortul de reabilitare a faţadelor din centrul istoric", a susţinut directorul.

Printre obiectivele noi se numără sistematizarea utilităţilor din cartierul Ceyrat, reabilitarea străzii Alecsandri, relocarea Pieţei Obor, amenajarea parcului sportiv Salca III şi demararea lucrărilor pregătitoare pentru construirea unui pod nou peste Crişul Repede care să lege străzile Plevnei şi Szigligeti Ede.

ADP nu primeşte niciun leu!

Pe de altă parte, directorul Eduard Florea a mai spus că anul acesta municipalitatea va aloca, din fonduri proprii, cea mai mare sumă de până acum pentru susţinerea investiţiilor.

"Am reuşit acest lucru prin măsurile de austeritate din ultimii ani, de renegociere a tarifelor şi chiriilor şi de reducere a cheltuielilor proprii", a spus directorul.

Municipalitatea a pretins acelaşi lucru şi de la societăţile comerciale pe care le deţine. "Înregistrăm o scădere a dependenţei serviciilor publice faţă de finanţările de la bugetul local. Administraţia Domeniului Public, spre exemplu, nu are niciun leu alocat. Chiar dacă societatea a preluat aquapark-ul, se pare că a reuşit să îl aducă pe plus", a susţinut directorul.

La fel, municipalitatea va diminua cu 12% alocările făcute societăţii de transport local, OTL, şi va reduce considerabil finanţările alocate CET-ului. Societatea Termoficare încasează sume considerabile din vânzarea de curent electric.

Lansat în dezbatere publică pe data de 10 martie, proiectul de buget va fi dezbătut în şedinţa ordinară a Consiliului Local din 30 martie. Cel mai probabil proiectul va fi discutat public pe 27 martie la Primărie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
DA
@pinonel : Corect ! Sa pleci din sistemul bancar ( stiu si banca dar nu vreau sa-i fac reclama..) si sa ajungi la ADP-ul penalului Andrica e o chestie !
Postat 11 Martie 2017, 10:26 de TDS
@tsd
Distinsa dna Florea parca lucra in sistemul bancar?! Nu de acolo s-a transferat, pardon, a acces prin concurs (precum ilustrul sot!) in parohia birtinezului, via andrica?
Postat 11 Martie 2017, 10:21 de pinonel
!!!
@pinonel : Sa nu uitam cum a " patruns " Edy Gusti in PMO ! Ne-a explicat singur intr-un interviu publicat de Bihoreanul ! L-A PUS ....Bolos ! Repet, singur a spus asta ! Cine I-A PUS consoarta la ADP ramane de stabilit ! De unde bani de viloi, de unde bani de excursii / vacante pe taramuri interesante ? Poate il intreaba cineva !
Postat 11 Martie 2017, 09:03 de TDS
+ 8%!
Comparand poza lui Florea din articol cu unele mai vechi cu cateva luni, vad ca s-a implinit la fata, are niste falcute ca bucile unui prunc ce suge la ţȃţӑ. A ispasit pt. povestea cu viorica bente, guler si turbatu, si-a tinut gura si birtinezul l-a reevaluat. Nu-l plangeti, n-a ispasit in puscarie, a ispasit ca city manager. Cam cum a fost ilici iliescu persecutat cand a fost pus director la Editura Tehnica. P.S. Ce unde pana unde e Florea ,,propagandist"?! In schimb e corect sa spui ca e doar un biet papagal care insira niste axiome venite de la partid via birtinezul!
Postat 11 Martie 2017, 06:51 de pinonel
@unu
Matematica, ecuatii? Esti nebun? Cum sa-i ceri asa ceva unui propagandist? Astia lucreaza doar cu axiome venite de la partid!
Postat 11 Martie 2017, 00:59 de User anonimizat
Nu te cred
Eu nu vad ce vezi tu WinDos. Nu-ti inteleg rationamentul; nu vrei sa ni-l explici mai matematic in ecuatii?
Postat 10 Martie 2017, 20:25 de unu
Asadar, veniturile proprii din taxe si impozite sunt mai mici in 2017.
"Veniturile proprii ale oraşului au o pondere de 30% din bugetul total, în limita obişnuită a anilor anteriori, dar este primul an când încasările din Impozitul pe Venit Global, aplicat pe salariile angajaţilor, depăşeşte 50% din veniturile proprii", a afirmat Florea.
Postat 10 Martie 2017, 18:57 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON