URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2013, 18:53

Municipalitatea va construi o policlinică în faţa Spitalului Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria vrea să construiască o policlinică în imediata vecinătate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

"Clădirea va fi construită în parcarea din faţa spitalului sau pe platoul din faţa Unităţii de Primire Urgenţe din motive de proximitate, astfel încât medicii să fie cât mai aproape de pacienţi, iar bolnavii să nu mai fie transportaţi inutil", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Gheorghe Carp.

O clinică de milioane

Investiţia în construirea unei clădiri cu patru etaje este estimată la circa două milioane de euro, sumă la care se adaugă cheltuieli cu dotările de alte patru milioane euro. Potrivit directorului Carp, costurile vor fi suportate din alocări guvernamentale, fonduri europene şi din contribuţia bugetului local.

"Odată cu finalizarea construcţiei, aici se va muta corpul administrativ, laboratoarele şi sterilizarea, iar spaţiile eliberate vor fi alocate spitalului. De asemenea, se va extinde spaţiul alocat UPU, care are peste 100.000 de pacienţi pe an", a spus Carp.

În plus, Carp a mai precizat că, în această perioadă, la Spitalul Municipal este în curs reabilitarea secţiei de neurologie. Municipalitatea investeşte circa o jumătate de milion de euro în reabilitarea saloanelor şi înlocuirea geamurilor. Clădirea spitalului urmează să fie extinsă cu 350 metri pătraţi, pe trei niveluri, printr-un parteneriat cu firma de dializă Fresenius şi Clinica Maria.

Cea mai bună aparatură din ţară

În paralel cu îmbunătăţirea condiţiilor hoteliere, municipalitatea depune eforturi pentru creşterea calităţii aparaturii folosite în actul medical. "Ne mândrim cu faptul că Spitalul Judeţean are cele mai bune dotări din ţară şi ne dorim ca până la finele anului toate aparatele achiziţionate să fie noi, iar bolnavii să beneficieze de cele mai bune condiţii de tratament", a spus primarul Ilie Bolojan, prezent la conferinţa de presă.

În prezent, la Spitalul Judeţean se derulează proiectul Viva Anima, prin care s-a achiziţionat un angiograf şi au fost modernizate sala de operaţii şi cea de terapie intensivă. Spitalul mai deţine, printre altele, două aparate CT deja funcţionale, un RMN care va deveni operaţional în luna august şi un aparat de radiologie.

De asemenea, până în vara anului viitor, vor fi finalizate lucrările de modernizare a sălilor de operaţii de la spitalele Judeţean şi Municipal, investiţie realizată din fonduri europene şi confinanţată de municipalitate cu circa o jumătate de milion de euro.

Un accelerator de rezervă

Una dintre cele mai mari realizări o constituie punerea în funcţiune a Centrului Oncologic de lângă Spitalului Municipal. "Acceleratorul de particule funcţionează deja şi se lucrează pe el la tratarea pacienţilor. Mulţumesc pe această cale medicilor din Cluj care ne ajută să facem Centrul Oncologic să devină funcţional", a declarat Bolojan.

Primarul a mai spus că municipalitatea face demersuri pentru dotarea centrului în cursul anului viitor cu încă un accelerator liniar de particule care să asigure continuitatea actului medical inclusiv în perioada în care primul aparat este în revizie.

Investiţia este justificată de faptul că judeţul Bihor numără cele mai multe cazuri de cancer din ţară, iar judeţele învecinate precum Arad şi Maramureş nu au un centru oncologic dotat cu accelerator de particule, fapt pentru care pacienţii de aici sunt trataţi la Oradea.

Reorganizare

În plus, spitalele orădene vor fi reorganizate în perioada următoare în vederea eficientizării activităţii.

Printre măsurile care urmează să fie luate se numără extinderea secţiei de terapie intensivă de la Spitalul Judeţean, mutarea în cursul lunii septembrie a Secţiei de Boli Infecţioase din spatele Palatului de Justiţie în noua clădire a Staţionarului II, din strada Louis Pasteur, şi strămutarea secţiilor de Neurologie şi Neurochirurgie, având domenii de activitate înrudite, pe acelaşi nivel al Spitalului Judeţean.

Având în vedere faptul că în ultimii ani natalitatea s-a redus cu circa 60%, secţiile Maternităţii orădene vor fi comasate, astfel încât din 2015 aceasta să funcţioneze în noul corp de clădire, iar vechea clădire să fie retrocedată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Si parcarea?
Si asa se dovedea a fi prea mica. Fara parcare, cum naiba o sa aduci bolnavul la policlinica? Ca se va construi o policlinica noua, foarte bine, da' s-ar putea amplasa intr-un loc in care sa se poata ajunge decent cu masina personala.
Postat 31 Iulie 2013, 12:54 de anticomunistul
Re: trifa
Esti atat de gretos incat o sa ajungi internat taman pe sectie la Carp. Atunci sa te vedem cum iti dai matele afara dupa fiecare pupatura in fundul cui apuci.
Postat 31 Iulie 2013, 12:01 de Juji
Genial ! Desfiintati parcarea din fata spitalului !
Policlinica asta face parte din investitiile fantomatice ale fostului traseist Carp (PDL-ist fugit la PNL in 2008 ca sa prinda ocazia functiilor politice), alaturi de heliportul de pe acoperisul spitalului sau sensurile giratorii facute pe cand era viceprimar si desfiintate dupa ce a parasit barca bolojenista.
Postat 31 Iulie 2013, 11:57 de Juji
Spitalul militar
Mai exista in Oradea un spital : Spitalul Militar Oradea, daca se mai poate numi asa.... D-lor edili, faceti ceva si aici.....sau il reformati sau il desfiintati, pt ca aia de acolo, pe langa dotari si aparatura care ar fi trebuit de mult casata, au si un personal (medici, asistente) depasiti. Sunt la nivelul unei policlinici di 1960.....
Postat 31 Iulie 2013, 10:02 de jojo
cu UPU
Doamne fereste sa ajungi la UPU...daca ai pile te ia, am stat de la ora 11 pama la ora 17 ieri, personalul???fenomenal...isi bat joc de pacienti...vai si amar....bine ca platim bani si isi bat joc de noi pe bani nostri....si din pacate nu realizeaza ca sunt platiti din bani contribuablilior..ei zic ca sunt de la buget...si bani aia de unde vin/?de la basescu din portofel? VAI SI AMAR
Postat 31 Iulie 2013, 09:51 de gogu
spital judetean
Doamne ajuta-l pe primarul nostru, si pe domnul Carp da-le sanatate sa poata finaliza proiectul Succes domnilor.
Postat 31 Iulie 2013, 08:48 de trifa
Sa speram ca o sa avem si medici
Da sa speram ca vom avea si medici pt centrul oncologic si sectia de neurochirurgie, vedeam un reportaj acum 2 zile la Iasi cu Centru Oncologic Regional pe Moldova construit cu 30 de mil. de euro fara medici, duceau bolnavi de cancer la Spitalul Judetean Sf. Spiridon vechi de 200 ani cu aripi dezafectate de vechi ce erau, dar care aveea un lucru important MEDICI .. deci sa speram ca va fi de folos, pacat ca bihoreni suntem campioni nationali la cancer ..
Postat 31 Iulie 2013, 01:50 de john
aparatura moderna, medici slab pregatiti
Ma bucur ca se achizioneaza aparatura moderna de diagnosticare si tratament a bolnavului, dar cred ca este esential si calificarea medicilor oradeni care sunt slab pregatiti, plictisiti de meserie, materialisti si rezervati in aplicarea noilor metode de diagnosticare si tratament, nemaivorbind de atitudinea acestora in relatia cu pacientul.
Postat 30 Iulie 2013, 21:27 de oradean
Mutari si permutari
La 2-3 ani se recompartimenteaza Spitalul judetean, Municipal si Policlinica ... Ultima mutare a Policlinicii a fost in mai 2009 (acum 4 ani)... Ce sectii doriti a muta in noua cladire... ce se va construi cu 2 milioane de EURO de catre Selina? Dl. MANAGER CARP - Se poate sa rezolvati totusi un lucru banal de bun simt? Se poate elibera Dovada de deces intr-un termen rezonabil (10-12 ore) fara a pune apartinatorii pe drumuri...cu diverse acte si hartii la Doctorul de sectie, doctorul de anatomie patologica, camera autopsierilor, asistenta -casiera... ? E "greu" sa fim tratati cu decenta obtinand actul doveditor de deces, intr-un termen rezonabil, de la Avizier - Punctul de informatii - Triaj achitand taxele aferente, pentru acest lucru fiind necesar a se face un singur drum? Eventual sa fie anuntati apartinatorii printr-un SMS???
Postat 30 Iulie 2013, 20:16 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON