URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2014, 09:50

Municipalitatea expropriază 820 mp din strada Ecaterina Teodoroiu pentru a face loc drumului rapid

Drumul rapid merge înainte! Consiliul Local a aprobat în şedinţa ordinară de joi, exproprierea unui număr de 18 proprietăţi de pe tronsonul patru, aferent străzii Ecaterina Teodoroiu, al viitorului drum rapid care va lega podurile Macio şi Teodor Neş înaintând de-a lungul liniei ferate.

Potrivit raportului de specialitate, exproprierile vizează o suprafaţă de 820 metri pătraţi de teren fără construcţii, evaluată la suma totală de 249.000 lei. În majoritatea cazurilor este vorba de terenuri aflate sub drumul public, de care oricum proprietarii nu se puteau folosi.

Sinteza îşi face parc industrial

Şedinţa de joi a Consiliului Local a adus însă şi veşti bune. Aleşii orădenilor şi-au dat acordul pentru înfiinţarea primului parc industrial privat din municipiu. Parcul industrial Chem Park va fi înfiinţat pe platforma industrială a firmei Sinteza din Şoseaua Borşului 35. Potrivit iniţiatorilor, pe cele 17 hectare de teren vor fi atrase nu mai puţin de şapte firme din industria chimică cu investiţii totale de circa 25 milioane euro.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, Chem Park ar putea crea la Oradea 300 de noi locuri de muncă, din care 30% pentru orădenii cu studii superioare, ar viabiliza vechea zonă industrială şi ar putea relansa consumul de abur industrial oferind o piaţă nouă de desfacere societăţii Electrocentrale, rămasă fără mari consumatori.

În baza acordului Consiliului Local, Sinteza SA va face demersuri pentru obţinerea titlului de parc industrial. Companiile relocate aici vor beneficia de acelaşi facilităţi ca firmele din parcurile industriale Eurobusiness, fiind scutite de taxele pentru autorizaţiile de construire sau demolare, dar şi de impozitul pe clădiri şi terenuri.

Bani pentru relansarea aeroportului

Tot joi, consilierii locali au mai aprobat un protocol de colaborare cu Consiliul Judeţean în vederea relansării activităţii Aeroportului. Potrivit înţelegerii, Primăria va sprijini CJ să înfiinţeze noi curse aeriene pornind din Oradea spre destinaţii europene finanţând 20% din compensaţiile lunare acordate de acesta operatorilor aerieni.

Noile curse vor fi stabilite pe bază de licitaţii, operatorii urmând să beneficieze de subvenţii între 16 şi 20 euro anual, timp de cinci ani, pentru fiecare pasager îmbarcat şi debarcat de la Oradea.

Vândut la 15 euro pe metrul pătrat

Pe de altă parte, consilierii locali au stabilit preţul de vânzare al terenului pus la dispoziţia tinerilor pentru construirea de locuinţe pe amplasamentele din zona Calea Clujului, lângă Uzina de Apă 5. Tranzacţiile de terenuri în această zonă vor fi făcute la un tarif de 15 euro pe metrul pătrat, plus TVA, cu condiţia ca solicitanţii să aibă deja locuinţele finalizate.

În cadrul aceleaşi şedinţe, aleşii au mai hotărât rezilierea a contractelor încheiate în 2012 cu 94 de persoane care, deşi erau îndreptăţite, fie nu s-au prezentat la alegerea unei parcele, fie nu au semnat contractul de concesiune, fie nu au făcut demersuri pentru obţinerea Autorizaţiei de construire a casei în termen de un an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON