URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2010, 13:44

Munca la negru, de neoprit în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Simona Iancu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce vizează eradicarea fenomenului de muncă fără forme legale de angajare, adică la negru. Zelul inspectorilor bihoreni se înscrie în strategia naţională stabilită prin HG 1024 din 6 octombrie, pentru reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012. "S-a constatat accentuarea fenomenului de muncă nedeclarată, fenomen care are efecte negative atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung", a declarat Iancu.

Ea a afirmat că ITM Bihor şi-a intensificat controalele făcute la firme şi că va ţine cont de toate sesizările pe această temă. "Pentru a lua cunoştinţă de asemenea cazuri, avem un tel verde, 0.800.800.304, şi în zilele acestea vom monta şi o cutie poştală la sediul instituţiei. De asemenea, pe site va fi funcţională în zilele următoare o cutie poştală pentru înregistrarea electronică a sesizărilor", a precizat inspectoarea şefă. Iancu a precizat că inspectorii ITM "lucrează 7 zile pe săptămână, pe timp de noapte şi de zi, pentru a putea prinde la lucru muncitorii la negru".

Potrivit inspectorului adjunct al instituţiei, Nicolae Hoduţ, în luna octombrie au fost depistaţi 225 de muncitori fără contract în 65 de unităţi. Până acum, în acest an, numărul muncitorilor la negru identificaţi este de 962, la 440 de firme controlate.

Fiecare angajator depistat că are muncitori la negru primeşte o amendă între 3.000 şi 4.000 de lei. "Şi angajatorii pot să sesizeze că firme concurente au angajaţi la negru, motiv pentru care acestea din urmă îşi permit preţuri mai mici. Asta este concurenţă neloială", a mai spus Iancu.

Şefa ITM a relatat că, de multe ori, angajatorii împiedică inspectorii să efectueze controale, motiv pentru care apelează şi la Poliţie. Obstrucţionarea controalelor nu uşurează însă situaţia firmelor care fac angajări la negru, pentru că amenzile pentru această faptă este sancţionată cu amenzi între 4.900 şi 9.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CATEAUA IMORALA
CATEAUA IMORALA, da lectii despre concurenta neloaiala.....
Postat 18 Noiembrie 2010, 17:02 de Dana din pustiu
RUSINE sa va fie
woow dar munca nefacuta de stimatii salariatii ai ITM platim comision pentru intocmire carnet de munca si socc nu sunt STIMULENTE-FOI dar ironie incaseaza si nu presteaza cum se numeste? NU TOT MUNCA la negru adica ne prefacem ca muncm dar luam si salar sau mai bine supus e inselaciune a CETATEANULUI pentru a trage foloase proprii SIMONA IANCU, dezinformarea cetateanului duce la neincredere, cum rezolvati probleama intocmiri carnetului de munca la ZI?
Postat 17 Noiembrie 2010, 14:34 de cetateanul roman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON