URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Decembrie 2012, 18:30

Moş Crăciun a adus o autospecială nouă pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moş Crăciun a fost bun şi anul acesta a dăruit Serviciului Judeţean de Ambulanţă o autospecială nou-nouţă, marca Volkswagen, dotată la cele mai înalte standarde.
Cheile au fost înmânate managerului Daniela Petrişor chiar de Moş în persoană, la sfârşitul săptămânii trecute.

"Maşina a fost primită de la Ministerul Sănătăţii, în cadrul programului de reînnoire a autosanitarelor din toată ţara. Este foarte performantă şi ne va ajuta în managementul urgenţei, deoarece celelalte maşini achiziţionate în urmă cu 3-4 ani au început să aibă unele probleme din cauza uzurii", a precizat miercuri dr. Emil Boţcău, purtătorul de cuvânt al Serviciului.

Autospeciala va fi trimisă pe teren doar cu medici specialişti în urgenţă sau medici cu atestat în medicina de urgenţă, beneficiind inclusiv de sisteme de telemedicină cu ajutorul cărora medicii de la ambulanţă pot comunica foarte uşor cu cei din Unitatea de Primire a Urgenţelor, schimbând păreri legate de diagnostic. În cazul unui pacient cu probleme cardiace de exemplu, pot fi transmise uşor rezultatele unui EKG medicilor din spital.

Ambulanţa de urgenţă de tip C2 este cea mai performanta autosanitară de la SAJ Bihor, un "mini spital pe roţi" care, între altele, are în dotare pe lângă targa standard şi defibrilator manual cu posibilitatea efectuării de telemedicină, seringi electrice, aparat de ventilaţie mecanică, aspiratoare de secreţii, medicaţie de urgenţă, dispozitive speciale pentru imobilizarea şi transportul pacienţilor politraumatizaţi.

Acest tip de autospecială este destinată intervenţiei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel şi transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotată cu echipamente, materiale şi medicamente de terapie intensivă. Echipajul ambulanţei tip C2 este coordonat obligatoriu de un medic special pregătit în urgenţe, iar în componenţa echipajului mai activează un asistent medical de urgenţă şi un ambulanţier (conducător auto cu pregătire medicală în urgenţe).

În prezent, parcul auto al SAJ Bihor este format de 65 autosanitare ultradotate, împărţite în mai multe categorii, în funcţie de dotare dar şi de calificarea personalului din echipaj: 6 ambulanţe tipul C2, 7 ambulanţe tip B1 (destinate intervenţiei de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor, echipată cu medic, asistent medical, ambulanţier), 24 ambulanţe tip B2 (pentru acordarea de prim ajutor calificat, echipată cu asistent medical specializat în urgenţe şi un ambulanţier), 12 ambulanţe tip A1 (pentru transportul sanitar neasistat al unui singur pacient, echipat cu unul sau doi ambulanţieri sau un ambulanţier şi un asistent medical), 9 ambulanţe tipul A2 (pentru transportul sanitar neasistat al unuia sau mai multor pacienţi pe targă sau scaune, echipaj format din unul sau doi ambulanţieri) şi 7 autosanitare de consult la domiciliu, de tip ACD (echipaj format de minim o persoană, un medic de medicină generală/medicină de familie, cu carnet de conducere şi cu pregătire în acordarea primului ajutor avansat în cazurile de urgenţă şi după caz, un conducător auto ambulanţier).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON