URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2016, 20:27

Molid uriaş descoperit de Aqua Crisius pe Valea Iadei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un molid înalt de 40 de metri şi cu o circumferinţă de 410 cm a fost găsit de rangerii asociaţiei Aqua Crisius pe Valea Iadei, arie protejată pe care o au în custodie.

Copacul secular a fost depistat de rangeri în timp ce amenajau o nouă potecă turistică, la circa doi kilometri distanţă de Coada Lacului. "L-am şi introdus în baza de date "Arbori remarcabili ai României", unde în momentul de faţă este cel mai mare molid", a explicat joi, într-o conferință de presă, Andrei Togor, manager de proiecte în cadrul Aqua Crisius.

Molidul uriaş se află în zona de protecţie silvică, astfel că nu este în pericol să fie doborât. Drept urmare, custozii l-au cuprins şi pe o nouă hartă turistică a zonei, pe care au realizat-o acum, şi au montat şi un panou care promovează molidul. Rangerii asociaţiei spun că urmează să mai introducă în aceeaşi bază de date şi alţi arbori uriaşi depistaţi în Bihor, din speciile plop şi salcie.

Proiect încheiat

Pe de altă parte, asociaţia a anunţat, joi, că a finalizat proiectul "Arii protejate în inimile noastre", finanţat de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat, proiect prin care, de altfel, a realizat şi promovarea molidului secular.

În cadrul acestui proiect, Aqua Crisius a ţinut lecţii pentru 478 de elevi din 10 comunităţi de pe teritoriul sitului Valea Iadei, învăţându-i de ce ariile protejate sunt importante, a organizat o nouă ediţie a Zilei Liliacului Carpatin, în cadrul căreia peste 120 de elevi s-au întrecut în diferite concursuri, chiar la Coada Lacului, a amplasat nouă panouri de informare în situl Valea iadei şi la Tinca, a realizat un monument dedicat biologului Anna Marossy, a actualizat harta sitului şi a amenajat două trasee tematice noi în zonă.

De asemenea, Aqua Crisius a organizat o nouă ediţie a taberei Junior Ranger, la care au participat peste 20 de copii, iar filmul "De ce Junior Ranger", realizat anul trecut, are de acum subtitrări în engleză şi maghiară, astfel încât un număr cât mai mare de copii să afle cum este în tabăra anuală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@Bihoreanul
Nu ati avut de lucru? Acum ca au aflat de molid, vin baietii cu drujbele!
Postat 21 Octombrie 2016, 16:05 de User anonimizat
pe asta nu l-au vazut de ochi,
taietorii de lemne!!!
Postat 21 Octombrie 2016, 00:18 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON