URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2013, 12:30

Miting la Sânmartin: Primarul Popuş cheamă oamenii în stradă, iar primarul din Sântandrei se gândeşte şi el la referendum anti-şist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În comuna Sânmartin se organizează, în premieră, un miting de protest împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist. Acţiunea, iniţiată de "cetăţeni ai comunei şi consilieri locali", va avea loc sâmbătă, de la ora 14, în Parcul Central din Sânmartin.

Primarul Lucian Popuş a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la sediul PDL că este vorba despre un miting "elegant", dar şi că "vom face tot ce va depinde de noi în limita legală ca să împiedicăm amplasarea oricăror sonde pe raza comunei noastre".

Edilul a aflat chiar în timpul desfăşurării conferinţei de presă că prefectul Claudiu Pop a atacat şi ultimele două Hotărâri de Consiliu Local, adoptate lunea aceasta, referitoare la organizarea unui referendum în vederea consultării populaţiei pe marginea exploatării gazelor de şist, respectiv la atacarea în justiţie a Hotărârii de Guvern din luna noiembrie pentru aprobarea acordului petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în Sânmartin.

"În Legea administraţiei locale, la articolul 18, apare clar că punerea în valoare a resurselor naturale de pe raza unităţii administrativ teritoriale aparţine Consiliului Local", a argumentat Popuş motivul pentru care Consiliul Local s-a implicat în aceste acţiuni.

Edilul a adăugat că va convoca o nouă şedinţă de Consiliu Local, în care se va hotărî şi contestarea în contencios a acţiunii prefectului de a ataca HCL-urile din Sânmartin pe această temă. "De ce îi este frică cuiva de un referendum la Sânmartin? O să vedem care a fost motivarea prefectului, pentru că de data asta ne-am exprimat clar împotriva gazelor de şist", a precizat PDL-istul.

Popuş a transmis un mesaj şi celor de la NIS Petrol, companie ce deţine 85% din drepturile de explorare-exploatare obţinute de compania canadiană East West Petroleum în perimetrul EX-3 Băile Felix. "Brandul Felix se datorează apei dătătoare de sănătate. Vreau să rămână apa aceea neatinsă, iar celor de la NIS, dacă mai doresc să vină pe la noi, le-aş transmite să vină pentru tratament", a spus Popuş.

La aceeaşi conferinţă de presă au fost prezenţi şi primarii PDL din Rieni, Ioan Bota, şi din Sântandrei, Ioan Mărcuş, ambii exprimându-şi solidaritatea cu demersurile colegului din Sânmartin.

De altfel, Mărcuş, a cărui comună se află la rându-i în perimetrul EX3, a declarat că, alături de alţi oameni din localitate, va participa la protestul de sâmbătă şi intenţionează ca în ianuarie să propună Consiliul Local din Sântandrei să organizeze şi el un referendum de consultare a populaţiei pe aceeaşi temă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
coment
Nu intelegem de ce Ghilea si Vuscan posteaza in victime?Ei sunt vinovati de ce se intampla .Domnul prefect Claudiu Pop nu area nici o vina pt. ce a facut vechea guvernare.Auzim mereu ca avem o tara bogata , trebuie sa demonstram ca avem acele resurse, sa le folosim si sa le exploatam .
Postat 22 Decembrie 2013, 22:58 de DADADA
da
Da! Dezvoltarii durabile a comunei Sinmartin si nu cu hotiile gen bara, popus,seremi si multi multi altii...
Postat 21 Decembrie 2013, 12:18 de ss
PONTA MINCINOSUL
MERGEM CU TOTII LA M TING I TREZITI-VA BIHORENI ,USL NE VINDE PE DOI BANI JUDETUL STITI CAT ESTE REDEVENTA PE CARE O INCASEAZA STATUL ROMAN PENTRU PERIMETRUL DE EXPLOATARE DE LA FELIX,,APROX. 30000 EURO/ AN , LA MITING TOT JUDETUL BIHOR ...JOS GUVERNUL MINCINOS ,!!!!!!!!!!!!!!!HOTII USL !!!!!!!!!!!!!!!!!DEMISIA D-LUI POPA CORNEL SI ARESTAREA HOTILOR DIN JURUL LUI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 21 Decembrie 2013, 10:37 de BIHOREAN
miting
Unul din urbe ...vorbesti prostii vroiai sa-l faci erou ...ca pe ZORO...HA HA ....asta este nepotul lui ZOZO...mare diferenta...Claudiu Pop este nepotul lui fratii Zozo..haiducii de pe tramvaiul 2...ia dati timpul inapoi...
Postat 21 Decembrie 2013, 00:29 de pop
Victorie si la Sibiu
Gaze de sist in Ardeal: O prima victorie in instanta. Decizia APM Sibiu suspendata de Tribunalul Brasov Tribunalul Brasov a admis cererea Asociatiei Neuer Weg (Fagaras) si a Fundatiei Eco-Civica (Bucuresti) privind suspendarea executarii efectelor Deciziei nr. 56/05. 04. 2013 a APM Sibiu, decizie in baza careia s.c. PROSPECTIUNI S.A. isi desfasoara lucrarile de prospectiuni de hidrocarburi (incluzand gaze neconventionale/de sist) pe raza judetului Sibiu. APM Sibiu incadrase prin respectiva decizie lucrarile de prospectiune ca avand impact NESEMNIFICATIV asupra mediului. Petentele au contestat aceasta decizie invocand faptul ca se incalca Anexa 3 a HG 445/2009 privind evaluarea impactului asupra mediului (arie de acoperire mare, impact asupra asezarilor urbane, zone istorice, arii naturale protejate) cat si art. 15 si 16 HG 445/2009 prin aceea ca APM Sibiu nu a creat conditiile necesare pentru o participare publica reala la luarea deciziei. Decizia Tribunalului poate fi atacata in recurs – in acest moment conteaza insa faptul ca am dovedit, in prima instanta ilegalitatea lucrarilor de prospectiuni dosebit de destructive din zona Mosna/Medias – motivul principal al protestelor si actiunilor de “decablari” din luna noiembrie a.c. Le multumesc avocatului Radu Crisan (casa de avocatura Schiau, Prescure si Asociatii din Brasov), colegului meu ecologist Dan Trifu (vicepresedinte Fundatia Eco-Civica) si, nu in ultimul rand, av. Catalina Radulescu. Cea din urma ne-a ‘livrat’ posibilele argumente decisive care au facut sa incline balanta in favoarea noastra …si a mediului inconjurator. Dedic aceast victorie de moment tuturor oamenilor adevarati din Romania care se implica pe toate caile pentru o Romanie in care merita sa traiesti… In special lui Hetti Benedek (foto jos), care-si sarbatoreste azi ziua de nastere – si care, in urma protestelor anti-fracking din Braosv, Mosna si Pungesti s-a ‘trezit’ cu plangeri penale si amenzi emise de autoritatile care aparent executa doar ordinele marilor firme de reusrse minerale. Iata ca Tribunalul Brasov a dovedit ca exista si autoritati care cauta sa aplice legea…
Postat 20 Decembrie 2013, 20:03 de Dan
Iredentismul unguresc vrea iar sa fure din Ardealul Romanesc
Iredentismul unguresc, prezent si online.... Iredentismul unguresc (prezent atat in ungaria cat si in Romania), vehiculeaza teorii nazisto-fasciste, uitandu-se iar cu ochii rosii, animalici, ravnind la bogatiile Ardealul Romanesc.
Postat 20 Decembrie 2013, 17:19 de Land
Degeaba
Intradevar presiuni mari de la miticii din Bucuresti, de ce naiba nu foreaza acolo la ei? Fara Ardeal ar fi vai si amar de ei, de aici de la noi merg banii la mitici. Se vorbeste de independenta energetica. Ce fel de de independenta este asta cand vin strainii sa foreze iar dupa aceea noi cumparam produsul nostru de la ei. Nemtii in al doilea razboi mondial au vrut sa concesioneze sondele de petrol de la Ploiesti, dar ANTONESCU nu a fost de acord, astfel, petrolul romanesc folosit pt. masina de razboi germana a fost cumparat de nemti pe bani multi, atentie a fost fortat. Americanii acum fac ce au vrut sa faca nemtii acum 70 de ani, fara sa fie razboi. Si vor reusi din pacate, daca noi toti cetateni ai Bihorului si ai altor judete din Ardel nu vom lua atitudine sa dam cu miticii de pamant.
Postat 20 Decembrie 2013, 13:27 de voda
Tradare
Claudiu, ai fost prieten bun cu Popus, insa l-ai pierdut si asa ii vei pierde pe toti, oare merita? Gandeste-te bine, toate vor trece, oamenii raman, ai avut parte de un mare respect din partea celor din Felix, o demisie de onoare in fata presiunilor din Bucresti era ideala, ajungeai erou al Bihorului, insa..........
Postat 20 Decembrie 2013, 13:24 de Unul din urbe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON