URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2010, 18:22

Mircea Matei vrea cu Bolojan!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PDL Bihor, Mircea Matei a anunţat, vineri, că doreşte să îi propună primarului Ilie Bolojan ca municipalitatea să renunţe la CET şi să investească în termoficarea oraşului pe bază de apă termală.

"În acest moment, în Oradea, din motive ce ţin de lipsa de îngrijorare, lipsa de decizie şi curajul de a lua decizii, activitatea administraţiei locale se mută de la punctul esenţial la lucruri mărunte. În loc să facem scuaruri care costă de patru ori mai mult, sensuri giratorii de milioane de euro şi în loc să facem piramidă în curtea Primăriei, aleşii locali ar trebui să se gândească la ceea ce contează cu adevărat pentru orădeni", a spus Mircea Matei.

Re-termoficare în... 2 ani

Secretarul general al PDL Bihor a adăugat că, în opinia lui, "cea mai importantă problemă a oraşului este termoficarea", şi a afirmat că în contextul crizei economice, e de aşteptat ca, în următorii doi ani, orădenii să nu îşi poată plăti facturile la căldură, iar CET-ul să intre în faliment. Asta, deoarece preţul gigacaloriei este prea mare, 164 de lei, iar subvenţiile la căldură vor dispărea.

Mircea Matei a subliniat că, în plus, pierderile mari de pe reţelele de distribuţie, suportate de cei 55.000 de consumatori care sunt racordaţi la termoficare, sunt de 10% pe lună, drept pentru care susţine că, într-o întâlnire ce va avea loc în viitorul apropiat, îi va propune edilului şef să se concentreze pe rezerva de apă geotermală. Mai mult, a adăugat pedelistul, CET-ul are o capacitate de două ori şi jumătate mai mare decât e necesarul oraşului, fiind proiectat la o capacitate de 50 MW, când pentru Oradea e nevoie de doar 20.

Reabilitarea tehnologică a acestuia ar costa prea mult. "Am discutat cu preşedintele Asociaţiei Green Watt For Energy, Adrian Truşcă, şi am elaborat un plan de exploatare a apei geotermale din Oradea. În maxim doi ani ar putea înlocui tot sistemul, iar preţul ar fi undeva la 25-30 de milioane de euro", a spus Matei.

Mecanism pe orizontală

El a mai afirmat că proiectul presupune 4 foraje la 2.000 de metri în Oradea, dotarea punctelor termice cu pompe de mică şi marte putere, dar şi schimbarea mecanismului de propagare a căldurii în fiecare bloc. "Dacă acum sistemul de încălzire e pe verticală, cu apa geotermală, mecanismul va fi pe orizontală", a afirmat Mircea Matei, susţinând că adoptarea sistemului ar fi o afacere pentru Primărie, deoarece astfel ar putea vinde în profit gigagaloria, cu 100 lei, iar orădenii ar plăti doar 50 lei. "Şi dacă ia un credit pe 10-15 ani, Primăria şi-ar amortiza investiţia în 5 ani", a mai spus secretarul general al PDL Bihor.

Matei a făcut aceste propuneri deşi municipalitatea orădeană a anunţat că are un plan de modernizare şi retehnologizare a CET-ului, pe termen lung. Proiectul municipalităţii vizează construcţia pe bani europeni a unei centrale noi pe amplasamentul celei existente în Şoseaua Borşului şi trecerea cartierului Nufărul pe alimenare cu apă geotermală. Pedelistul nu s-a pronunţat concret în privinţa acestuia şi a afirmat că el a prezentat doar o alternativă, decizia aparţinând, în final, municipalităţii.

Tot vineri, Mircea Matei a enumerat şi câteva dintre măsurile pe care instituţia pe care o conduce le-a adoptat pentru a face faţă crizei economice, afirmând că a redus numărul de salariaţi, de la 246 la 132, şi că astfel, faţă de decembrie 2009, salariile au scăzut cu 52,76% în instituţie.

No comment

Aflat de trei luni la conducerea ANRSC, Mircea Matei s-a prezentat, vineri, în faţa ziariştilor orădeni pentru prima oară de când a obţinut funcţia cu rang de secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi pentru prima oară de când BIHOREANUL a prezentat, cu poze, dovada că trăieşte o idilă pe bani publici cu şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Simona Iancu.

Matei a evitat să facă referiri făţiş la episod. Solicitat, totuşi, de reporterul Realitatea TV să se pronunţe vizavi de articolul apărut în BIHOREANUL, care a făcut înconjurul ţării după ce primul tiraj a fost "furat" din chioşcuri încă de luni dimineaţă de "fani" ai cuplului pedelist, Matei s-a rezumat să spună din nou mesajul pe care a pedalat în timpul conferinţei. "Ne ocupăm de lucruri pe care le facem, nu de lucruri pe care nu le facem. E treaba lor ce au scris, nu e treaba mea", a închis scurt, Matei subiectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
superr rau
Doua blonde discutau: - Ia spune fata, ce inseamna sex? - Sex este cand te fardezi putin, intri in bar, faci ochi dulci unui tanar, el te invita la cateva paharele, te culci cu el? si iti lasa pe masa ceva bani, fata? - Si ce inseamna, fata, sex bun? - Sex bun,fata, este cand te fardezi putin, intri la bar, faci ochi dulci unui tanar, el te invita la cateva paharele, te culci cu el? si iti lasa o multime de bani pe masa? - Si ce inseamna sa faci dragoste, fata? - Ah, dragostea este o inventie evreiasca, ca sa nu-ti plateasca!
Postat 12 Iunie 2010, 17:22 de superrr
e ff binevenita
e ff binevenita propunerea dar nu inteleg de ce atat politica serios faceti cevapentru bihor atata importanta va dati cu politica asta nula, unde vom ajunge ca comunisti daca politica spune nu nu mai vindem lapte daca politica spune da vindem lapte stiti pe buna dreptate spune un politician noi suntem oamenii ai strazi si cucuvele tot ale strazi sunt de aici se trage si porecla politica e o CUUUUURRRRRR....... pentru ca reprezentati interesele strazii dar voi acumsustineti comunismul prin demagogie si ipocrizie.
Postat 12 Iunie 2010, 17:06 de anca alta
memorie de elefant
interesant cu domnul matei spune ca primaria se ocupa cu lucruri marunte ( piramida, scuaruri, sensuri giratorii). eu, in calitate de "sovin", "comunist", "tonomat" sau ce mai suntem noi astia care nu iubim marinarul, as vrea sa-l intreb pe distinsul politician ce anume a facut administratia Filip in 8 ani de zile pt reteaua de termoficare a orasului? sau ce au facut in legatura cu alte probleme arzatoare ale orasului? pardon, am uitat...au facut un contract cu keviep
Postat 12 Iunie 2010, 13:18 de tudor
"Sinistrul" de Bihor
Domnule matei- cu m mic" Care "NOI NE OCUPAM" Adica in dumneata exista mai "multi" sau te referi cumva la PD-Lasii care te-nconjoara? Sau te lovi frica? Se vede ca esti slab! Daca nu-ti dadea partidul, cantai la nunti ca pe vremuri!!!!! c
Postat 12 Iunie 2010, 08:06 de Anca
In padure la Baneasa
Referitor la tov. Matei, imi vine in minte un cantecel: In padure la Baneasa, in padure la Baneaza, hatzana hatzana-ma, hatzana hatzana-ma...
Postat 11 Iunie 2010, 21:36 de kaboom
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON