URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2010, 15:56

Mircea Matei critică "sensul giratoriu turbo" pentru "faraonul" Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atenţie la încălzire

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Oradea, secretarul general al PDL Bihor, Mircea Matei, care este în acelaşi timp şi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), a acuzat administraţia locală că nu se ocupă cum ar trebui de sistemul de termoficare al oraşului şi că din această cauză orădenii plătesc mai mult decât ar trebui. "Pentru o gigacalorie orădenii plătesc 164 de lei, din păcate, pentru că administraţia locală a susţinut în fals că nu are banii şi a preferat să le mai ceară orădenilor 20 de lei", a acuzat Mircea Matei.

Acesta a dat ca exemplu Bucureştiul, susţinând că acolo, deoarece consiliul municipal alocă o subvenţie mai mare, locuitorii plătesc doar 119 lei pe gigacalorie. Astfel, în timp ce la iarnă în Capitală se va plăti circa 300 de lei lunar pentru încălzirea unui apartament cu două camere, la Oradea, preţul va fi de 5-600 de lei. "Administraţia publică locală ar trebui să găsească resursele financiare astfel încât să facă acest sistem unul model, iar orădenii să nu plătească atât de mult, dar am mari rezerve. Din păcate, banii se aruncă pe fereastră. E o indiferenţă crasă a administraţiei locale faţă de nevoile orădenilor. Banii se duc pe scuaruri, pe piramide, pe zeci de kilometri de borduri", a acuzat Matei.

"Faraonul" de Aleşd

Secretarul general al PDL Bihor a mai afirmat, printre altele, că, în loc să suporte mai mult din costul gigacaloriei, administraţia liberală aruncă bani exagerat de mulţi pe scuaruri de 11 miliarde de lei, precum cel de pe Bulevardul Dacia, "în condiţiile în care când plouă pe acelaşi bulevard stă apa, pentru că nu are unde să se scurgă". Iar sensurile giratorii se fac în neştire. Referindu-se la cel din Centrul Civic, care este încă în amenajare şi pe care l-a numit "sensul turbo pentru faraon", Mircea Matei s-a legat din nou de "navetistul" Bolojan, spunând că face în Oradea "lucruri pe care în Aleşd neam de neamul lui nu a văzut" şi care "şi-a făcut bandă de intrare în oraş cu 70 km/h, când vine din Aleşd".

Gargară

Întrebat de ziarişti ce s-a întâmplat cu proiectul său privind trecerea sistemului de termoficare a oraşului pe bază de apă geotermală şi dacă a discutat cu Bolojan această idee, Matei a afirmat că nici nu l-a mai contactat, deoarece a văzut prin ziare că primăria are deja un proiect de modernizare a sistemului de termoficare, de 62 de milioane de euro, cu fonduri europene.

În timp ce în urmă cu două luni prezenta cu emfază proiectul său, spunând că ar reduce facturile considerabil, de data aceasta secretarul general al PDL Bihor s-a limitat doar să spună că probabil va fi pus în aplicare de comuna Sânmartin.

Asociaţiile, luate la consiliat

Pe de altă parte, în conferinţa de marţi, preşedintele ANRSC a explicat şi câteva chestiuni tehnice legate de plata facturilor la termoficare. El a spus că, după ce în această vară a semnat pentru intrarea în vigoare a normelor tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, începând din această iarnă şi cei care sunt debranşaţi de la sistemul de termoficare al oraşului vor plăti cheltuielile comune. Asta deoarece chiar dacă s-au debranşat ei beneficiază de căldura vecinilor, prin pereţi, prin conductele care le trec prin casă, dar şi în casa scării.

El a menţionat că pentru a determina cât trebuie să plătească fiecare "la comun", se vor face nişte măsurători pentru a determina lungimea conductelor comune. "Din estimările noastre, pentru un apartament cu două camere în România se consumă cam 1,8 - 2 gigacalorii pe lună, iar astfel, cheltuielile comune se vor situa între 20 şi 40 de lei, deci nu sunt chiar foarte mari", a explicat Matei.

De altfel, el a precizat că, în urma unor discuţii cu membrii Biroului Permanent Local al PDL, s-a stabilit că, începând de joia aceasta, de la ora 17, în fiecare săptămână membrii BPL şi consilierii locali ai PDL vor explica ce implică aceste norme metodologice şi cum se vor aplica ele reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, care sunt invitaţi la sediul partidului din Parcul Traian.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Vorba din popor
Numai cine nu lucreaza nu greseste. Matale ce ai lucrat?
Postat 16 Septembrie 2010, 14:41 de RA
NOSFERATUS
Mai Sugau si Profitor pervers si cu creieru vesnic aburit, tu vorbesti ma ? Care te-a tinut nevasta la frma de futo-modele?Si cand ai primit si tu ciolan la ITM , in loc s-o multumesti te-ai dat cu cea mai mare Tarfa de pe meleagurile noastre! Mult * mananci mai , zdreanta putreda! Si cel mai mic vant slobozit de Bolo, este mult mai superior decat capul tau sec din care , ultimul neuron ratacit, a coborat de mult,la capul de jos cu ceilalti retardati, care te conduce spre HAURI...... Mars de-aici! Javra!
Postat 15 Septembrie 2010, 22:25 de Dana din Pustiu
noah
noah amu is mahmur da nu se vede? si mai pot lega doua vorbe ca sa ma leg de bolovanu ca nu imi mai revin pana la anu......................................
Postat 15 Septembrie 2010, 20:22 de noah
hac
hac!am venit acasa sa vad ce calitate au strugurii si cat de bun va fi vinul sa fie totul de calitate ca pana la anu nu vreau sa nu imi tihneasca de o GURAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA de vin bun de ala jidveiesc
Postat 15 Septembrie 2010, 20:19 de baobabu
hic!
turbo jidvei, cara-te pana nu tzo iei, original bihoreneste, neica securistule!
Postat 15 Septembrie 2010, 16:07 de link to the future
sssss
...iar a aparut distrusul asta dan JIDVEI???sa nye lase in saracia noastra,sa stea la bucuresti intre fratii lui de acolo.el ce a facut in 8 ani cand au fost la putere in oradea?Nimik.sa ne spuna poate cum a rezolvat cu masina itm pe care a lovit-o fiind beat.DAN MATEI rusinea bihorului,penibilul intruchipat,o mare nulitate alaturi de tot pdl.RUSINEEEE
Postat 15 Septembrie 2010, 13:14 de ares
PURCELUL si scrofita
stimate PORCUSOR ia ti purceaua si mai trageti o delegatie sa ti omori AMORUL PROPRIU, descarca te in EA, vai de ITM ul NOSTRU ORADEA!
Postat 15 Septembrie 2010, 10:40 de mama
du-te la culcare, mai Matei !
Mai Matei, de ce nu mergi tu sa bagi un spritz si mai lasa-ne pe noi in pace ca nu ne este dor de mutra ta buhaita. Sa ne fereasca al de sus de specimene ca tine!
Postat 15 Septembrie 2010, 10:24 de viviana
ce penibil, vai ! vai !
PENIBIL acest fanfaron MATEI !!!
Postat 15 Septembrie 2010, 10:21 de Ilascu
Termoficarea au distrus-o altii ...
Domnule PDL-ist de Bihor, CET-ul si reteaua de termoficare nu sunt de 2-3 ani acolo unde sunt si in situatia in care sunt. In plus de asta vechimea retelei de termoficare este doar o mica componenta a pretului final al energiei termice. "Grosul" din pretul gigacaloriei n-o avea cumva legatura si cu CET-ul in sine (i se mai spune producator, termoficarea fiind doar distributie), respectiv cu combustibilul utilizat ? Apoi pretul gigacaloriei n-o avea legatura si cu subventiile acordate la combustibil si gigacaloria in sine (sa nu mai zic de pretul combustibilului)? O fi citizenu' oradean fraier, dar nici chiar asa ... In plus de asta faptul ca orasul incepe sa fie civilizat si ca aspect si ca functionalitate nu pare sa fie neaparat un lucru rau, nu-i asa ?
Postat 14 Septembrie 2010, 21:26 de Un alt "citizen"
@tero(alunul,etc)
mah pullyca franaru', are dreptate matei ! bolojane, lasa-ne !
Postat 14 Septembrie 2010, 20:34 de citizen
asta tot prost a ramas
tot cu porcarii vine cand ar putea gasi hibe adevarate la bolojan.
Postat 14 Septembrie 2010, 19:55 de oradean
jidvei
Marele specialist Matei probabil ca o sa fie cel mai mare utilizator al benzii de Alesd cand se intoarce de la Bucuresti ,dupa ce pica din functia care o are,o sa faca naveta pe laLugas sau alte sate din zona ca specialist in pajisti.Sau poate o sa-l angajeze cei de la RER ca specialist in spatii verzi.Cred ca habar nu are cati MWh are o Gcal?Da cate grade are Feteasca Regala de Jidvei,eticheta neagra stii?
Postat 14 Septembrie 2010, 18:17 de tero
matei
iar asta? da pana cand astfel de oameni fara fapte isi tot arata ,,inteligenta,, tare as vrea sa te vad candidand la primaria oradea ca sa arunci scaunele nu de alta..............
Postat 14 Septembrie 2010, 17:38 de alunul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON