URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2010, 16:51

Mircea Matei, pe dos decât Băsescu: E în avantajul româncelor să iasă mai târziu la pensie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice şi, totodată, secretarul general al PDL Bihor, Mircea Matei, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, Legea pensiilor. Asta pentru că el consideră că liderii PNL şi PSD critică legea fără să o fi citit şi având un singur slogan: Guvernul Boc trebuie să plece, iar preşedintele trebuie suspendat.

Matei a explicat cum fiecare angajat, indiferent de domeniul din care provine, va plăti lunar un cuantum de bani la sistemul de asigurări sociale, în baza căruia i se va calcula un punctaj lunar. "Nimeni nu va putea să plătească mai mult şi să obţină mai mult de cinci puncte lunar, corespunzătoare a cinci salarii medii brute", a declarat Matei.

În plus, a spus pedelistul, nu există posibilitatea ca punctul de pensie să scadă. Adică, punctul de pensie calculat la ieşirea la pensie este corelat de salariul mediu brut, însă dacă acesta din urmă scade, punctul de pensie nu va scădea. Asta pentru că din 2012 punctul de pensie se indexează anual sută la sută cu rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. "Dacă rata inflaţiei sau salariul mediu brut înregistrează valori negative, se indexează doar valoarea pozitivă, iar dacă ambii indicatori sunt negativi, se păstrează ultimul punct de pensie", a precizat Matei.

Cât despre creşterea vârstei de pensionare, pedelistul i-a criticat pe toţi cei care susţin că la 60 de ani românii nu mai au şanse să fie angajaţi. "Asta înseamnă că la 60 de ani sau la 58 toţi românii sunt şomeri. Nu, ei sunt în câmpul muncii, doar că se pensionează mult mai repede decât ar fi firesc şi normal", a declarat şeful ANRSC.

Egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi este, e convins Matei, o măsură în avantajul femeilor. Argumentele lui au fost atât o directivă europeană care precizează că "schemele publice de pensii pot fi excluse de la tratamentul egal în ceea ce priveşte diferenţele de vârstă de pensionare între femei şi bărbaţi, dacă prin acest lucru se compensează o serie de inegalităţi sociale", cât şi unele date demografice.

"La noi, din date demografice, femeile trăiesc mai mult. Mai mult decât atât, problemele medicale asociate vârstei se instalează mai târziu la femei decât la bărbaţi. Femeile sunt mai expuse riscului de sărăcie, exact din motivul retragerii mai timpurii din viaţa activă", a înşirat Matei. Pensionarea mai devreme decât bărbaţii aduce femeilor o pensie cu 10% mai mică, ceea ce determină ca, după vârsta de 65 de ani, mai multe femei decât bărbaţi să locuiască în gospodării sărace.

"Acest sistem pune accentul pe muncă. Nu este un sistem pentru care să sărim în sus de bucurie, dar este unul corect", a concluzionat Matei.

Totuşi, Matei a fost cam contra-curentului cu declaraţiile sale. Asta pentru că preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi după-masă, deci după ce Matei a făcut toate declaraţiile, că retrimite Legea pensiilor în Parlament, cerând să se modifice articolul 53, care se referă la vârsta de pensionare a femeilor. În opinia preşedintelui, pensionarea femeilor ar trebui să aibă loc la 63 de ani, nu la 65 ca bărbaţii, pentru că "femeile au o situaţie mai grea decât bărbaţii".

"Trebuie să recunoaştem că realitatea socială din România ne arată că o femeie care are serviciu în sectorul privat sau în sectorul de stat, mai are şi un serviciu acasă, fiind cea mai importantă gestionară a treburilor casei. Deci femeile fac o muncă dublă în România", a declarat preşedintele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
ce partid fain
asta nu aflase decizia lui basescu! trebuia sa faca o noua conferinta de presa si sa infirme tot ce a spus. ca asa-i la PDL, pe baza de demnitate:))
Postat 08 Octombrie 2010, 13:46 de lasa
tembelului
A aparut in sfarsit si Matei pe ecran,iar debiteaza prostii,daca mai publicati articole despre PDListi incompetenti nu mai cumpar Bihoreanul,ati trecut repede de partea lor,pacat sinteti o echipa de nota zece nu aveti subiecte?va convine situatia asta jalnica in care se zbat majoritatea romanilor.Vreau sa stiu ce a facut MATEI pentru Bihor de cind este la Bucuresti
Postat 08 Octombrie 2010, 11:12 de vali
ce mizerabil!!
ii transmit DLUI MATEI ac la cum decurgea situatia in sistemul de sanatate vom intra 99% in pensii de boala, deci numai cei din sistemul BUGETAR la cat consum si efort depun vor trebui sa munceasaca pana la 65 de ani, asa ca va dorim SANATATE ca sa apucati pensia, ceilati PRIVILEGIATI de soarta nu e rau sa fi BOLNAV, recuperararea ne ajuta sa vedem cat de FUDULI si prosti suntem dupa BANII, peste 20 de ani 99% vor fi in pensii de boala atun COLAPS cred ca statul va fi desfintat....
Postat 08 Octombrie 2010, 10:54 de anca
iar TEMBELU' orasului ...
Iar ne plictisiti cu ineptiile acestui individ imbuibat de alcool ? Cine-i asta de fapt? Pe cine intereseaza parerea lui? Sau din lipsa de subiecte ne puneti nervii la incercare cu astfel de articole?
Postat 08 Octombrie 2010, 10:33 de Janos
Matei si scirba de partid
Stiu si eu vreo 3-4 PDL-isti, baieti chiar seriosi si care au ceva in cap, care nu se baga in politica de farisei a lui Filip, Seremi si gasca, din cauza lui Matei. Adica la oamenii astia de care spun le este scirba de propriul lor partid, din cauza unora ca Matei.
Postat 07 Octombrie 2010, 18:25 de Wall
Matei le stie pe toate
Intrebat care este situatia transferului Spitalului judetean de la Consiliul jud. la Consiliul local, Matei a raspuns ca nu a auzit nimic de asa ceva, apoi s-a razgindit si a spus ca 5 consilieri judeteni PDL au fost de acord si 2 s-au abtinut, ca sa e ei de neascultatori, apoi a mai completat ca stie si Seremi de problema asta, dupa care a declarat franc ca Blaga s-a inteles cu Kiss, la rugamintea lui Bolojan, si ca urmeaza la putere coalitia PDL-UDMR-PNL, fara Boc si fara Basescu, cu 55% cumulat si asigurat pentru alegerile din 2012, Asa ca, fratilor, jocurile sunt facute.
Postat 07 Octombrie 2010, 17:51 de NairdaSirc
Mircea Matei, pe dos decât Băsescu: E în avantajul româncelor să iasă mai târziu la pensie
vedeavas pe toti 3 ani de zile sa dati la sapa cu toata familia,si sa traiti din 2 pensii pe care vreti sa neo bagati pe git.......NO DUPA CE ATI FACUT ACEASTA TREABA SI ZICETI CA II BINE...ATUNCI SCUZE SI AVETI DREPTATE,DAR DACA NU ...ATUNCI MA ROG CU MULTIO DIN TARA SA AVETI SI VOI ACEASTA SANSA,SPER...TARE...
Postat 07 Octombrie 2010, 17:41 de pocok
omu cu mausu
Eu nici nu o sa citesc stirea...dau nota 1 by default!
Postat 07 Octombrie 2010, 17:03 de Alehandro Elodiu
omu cu mausu
Bihoreanule, mersul tau la conferintele si elucubratiile lui Matei e ca uitatul romanilor la OTV! E o chestie bolnavicioasa. Te-as ierta numa daca ai pune prostiile astea de le spune zmeul asta rupt in cour la rubrica "Dupa blocurile Oradiei" sau "Stiri de pe Centura"!
Postat 07 Octombrie 2010, 17:02 de Alehandro Elodiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON