URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2014, 16:35

Mircea Mălan: "Oradea ocupă primul loc în ţară după Iaşi din punct de vedere al proiectelor europene atrase!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

11 proiecte au fost finalizate, 24 sunt în faza de implementare, 6 au fost depuse finanţatorilor spre evaluare şi altele multe sunt în faza de pregătire. "Oradea ocupă primul loc în ţară după Iaşi din punct de vedere al proiectelor europene atrase!", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională pe anul 2013.

Viceprimarul a declarat că marele atu al municipalităţii orădene în cursa pentru atragerea de fonduri l-a constituit proximitatea frontierei. Pentru că a avut proiectele gata pregătite, municipiul de pe Crişul Repede a reuşit să atragă de unul singur nu mai puţin de 58% din fondurile puse la dispoziţia celor opt judeţe de graniţă din Ungaria şi România.

Potrivit raportului, DMPFI a finalizat până acum proiecte europene în valoare de 27,7 milioane euro, implementează investiţii de 215,6 milioane euro şi are în faza de evaluare proiecte în valoare de 18,7 milioane euro.

"2013 a fost un an greu, în care am lucrat pentru a pregăti marile proiecte, dar 2014 va fi un an şi mai greu, pentru că majoritatea lor intră în implementare", a declarat Mălan.

Cu bătaie de cap...

Marea provocare cu care se confruntă municipalitatea o constituie, potrivit directorului DMPFI, Marius Moş, varietatea proiectelor care intră în lucru. "Câteodată sărbătorim că am câştigat finanţarea pe un proiect, iar după aceea ne iau durerile de cap că începe implementarea lui. Efortul este cu atât mai mare cu cât este imposibil să le ştii pe toate, ori noi avem proiecte ce cuprind de la construcţia unei centrale pe gaz şi a unui aquaparc, până la până la blocuri operatorii şi reabilitări de blocuri", a spus Moş.

Şeful DMPFI a arătat că, având în vedere timpul scurt pentru depunerea documentaţiei, varietatea domeniilor şi complexitatea lucrărilor, în multe cazuri proiectele au trebuit date la refăcut înainte de a trece în faza de implementare.

"Ştiu că am fost criticaţi pentru faptul că am dat unele proiecte la refăcut, dar la fel s-a întâmplat peste tot în ţară. Din informaţiile pe care le deţin, peste 70% din proiectele depuse la nivelul regiunii de Nord Vest au proiectele revizuite", a declarat directorul.

Planuri mari

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, pe lângă investiţiile aflate deja în implementare, municipalitatea pregăteşte alte proiecte pentru care speră să obţină finanţare în ciclul bugetar următor.

Printre investiţiile vizate de Primărie se numără: construcţia de pasaje subterane în locul actualei turbogiraţii astfel încât deasupra lor să poată fi amenajată piaţa Emanuil Gojdu, amenajarea unei centuri ocolitoare lărgite care să lege peste câmpuri Calea Sântandreiului de intrarea în Biharia cu traversare peste Crişul Repede în vecinătatea parcului industrial şi modernizarea celor 252 de străzi neasfaltate din Oradea.

Pentru a reduce factura de căldură şi curent, printre priorităţile oraşului se mai numără anveloparea instituţiilor publice, a şcolilor şi spitalelor, precum şi înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat cu sisteme cu led care consumă cu 70% mai puţin decât actualele becuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
Limba romana
Primul loc dupa Iasi ? Dar orasul Iasi ce loc ocupa ?
Postat 14 Februarie 2014, 05:10 de Oradea
SA VINA CENTURA
Dragi comentatori ce tot o dați cu refacerea Pasajului Vulturul Negru ? Constructorul Salard a primit drept premiu și refacerea Pasajului dinspre statuia Eminescu (în dreptul fostului cinematograf) ... Atunci sa vedeți variante de culori pe fațada.... Acum sa înțelegem ca Constructorul Salard a arătat Executivului "pisica" sau găleata e prea scumpă? In rest se preconizează o CENTURA mai mare si un PASAJ? SUBTERAN în locul turbogiratiei.... Pai ce facem ne-am sucit ? Nu ne spunea d-l Primar în 2012 ca TURBOGIRATIA e cea mai buna varianta ? Repetam istoria giratoriilor de pe centura?
Postat 13 Februarie 2014, 23:33 de Adi Oradeanul
Re: II
Sa vezi iarna viitoare ce culoare o sa ai chiar tu, cand o sa-ti vina factura de incalzire imediat dupa ce se termina lucrarea aia pe bani europeni!
Postat 13 Februarie 2014, 19:13 de Rock&Roca
"Oradea ocupă ORICE loc în ţară după Iaşi din punct de vedere al proiectelor europene atrase!"
Aceasta e erata mea!
Postat 13 Februarie 2014, 19:10 de Mălan Mircea
ala bala portocala
@II: portocalie cumva? Ca asa rezulta daca privim coloanele de la intrarea din Str. Independentei in Palatul Vulturul Negru! trei capiteluri "mustar" si unul "portocaliu". De luni de zile imi bat gura pe tema asta si...degeaba!
Postat 13 Februarie 2014, 18:54 de TDS
Te cred, ca toti mai mintim !
Ai auzit de un orasel, Sebes, din judetul Alba ?! Primarul+cl de acolo au atras de unde, de neunde, intr-un an cat intreg judetul Bihor in 10 ani. Puneti mana pe pix si tu si celalalt vice si bolovanul si cine vreti voi si mergeti si luati notite.
Postat 13 Februarie 2014, 15:08 de oradean
ll
FELICITARI PTR. CEI CARE SE OCUPA DE ACESTE PROIECTE, DOAR EI STIU GREUL SI TOT CE SE INTAMPLA CU ELE PTR. A FI DUSE LA BUN SFARSIT. CEI CARE COMENTEAZA AR TREBUI SA FIE BUCUROSI DE FAPTUL CA ORASUL LOR INCEPE SA PRINDA O ALTA CULOARE!
Postat 13 Februarie 2014, 15:00 de ll
ultimul loc
Si ultimul loc la salariul mediu pe tara!!!!!!!
Postat 13 Februarie 2014, 14:11 de tori
Ia de aici...
Oradea are cei mai bogati locuitori, cele mai multe locuri de munca, cel mai mic somaj, bugetul cel mai mare, cele mai multe locuinte samd dintre orasele situate pe malul Petei. Mai este unu la Arad care zice ca el a atras cei mai multi bani pe cap de locuitor din Romania, altu carea vopsit in tricolor cele mai multe banci din Romania, altu care e singurul presedinte al Romaniei, dintre capitanii de vapor, Ponta e cel mai tare premier dintre procurori. Nu-i asa ca toti au dreptate
Postat 13 Februarie 2014, 13:20 de halibaba
foarte tare exprimarea se poate breveta...
ce-i drept important e sa fii primul nu conteaza dupa cine ...
Postat 13 Februarie 2014, 10:14 de oradean
nestematul(a)
Cum ar fi să spunem: România ocupă primul loc în U.E. după Germania, Franța, Marea Britanie, Italia,......dar înaintea Bulgariei! Cam așa sună și "primul loc după Iași". Dar "Perla Coroanei", D-l conf. dr. ing. ec diacon celib expert contabil auditor secretar de stat director nu poartă nici o răspundere pentru calitatea execrabilă a proiectelor date acum la refăcut? Chiar nici una mică, mică de tot?
Postat 13 Februarie 2014, 09:12 de TDS
Pentru MOS (fara teaca)
De ce modificati proiectul pentru Paleu daca este intocmit asa cum ati cerut? Cum va ganditi ca va trece fara canalizare? Degeaba va justificati cu prostia primarului de la Paleu care zice (la carerea Companiei de Apa) ca vrea doar retea de apa fara canalizare! Cum cheltuiti 5 milioane de euro in Paleu? De ce nu stiti care este limite intravilanului inca? De ce aprobati proiecte din bani publici pe terenuri private?
Postat 13 Februarie 2014, 09:07 de Tot de la OLAF
Andrei Popa
În primul rând , PRIMUL DUPĂ, d-nu Mălan, înseamnă AL DOILEA...... Exprimări jalnic eufemistice, de tip manelist-tabloid........ Adică tot a mea e mai mare, deşi e mai mică. Cum bine spunea cineva mai jos, mai bine aţi rezolva pasajul Vulturul Negru, în folosul contribuabililor. Iar cei care au atribuit contractul, adică IUDEmeriştii, împreună cu firma lor de casă, să plătească daune şi să meargă la puşcărie împreună cu politrucii care au sifonat bugetul local
Postat 13 Februarie 2014, 08:50 de @mălan de alparea
Spune Mălane că nu e aşa pe semnătura ta!
72.938.035 Euro înregistraţi ca idei puse pe hârtie până la finele anului 2013 şi 1.473.348 Euro cereri de decontare pentru tot anul trecut! Sumele provin din evidenţele OLAF!
Postat 12 Februarie 2014, 19:47 de Strattera
Avem cele mai mici salarii din tara !
Intrebati-va patronii DE CE ? O sa auziti aceleasi povesti cum ca nu pot sa dea mai mult !
Postat 12 Februarie 2014, 19:42 de money maker
Lasa-ne mai tata cu d'astea !
Ce faci cu pasajul Vulturul Negru si cu firma aia adusa de hudemeristi, pt ca, iata, trec anii si numai tampenii pe acolo ?!?
Postat 12 Februarie 2014, 19:38 de Contractor
LISTA GUVERNULUI ROMANIE: POLII DE CRESTERE LA 01.01.20014!
Au ramas Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara! Adica 7 poli nationali de crestere in afara de Bucuresti! Oradea care era pe locul 10 initial (Bucuresti fiind cu un alt statut dupa refacerea listei), la inceputul lui 2008 a cazut in timpul actualului primar, pentru ca nu si-a sustinut cauza planurilor urbane aferente POR, la fel ca Braila si Galati spre exemplu! Asa ca, sunt primari si primari, cel din Oradea fiind la nivelul recunoscut de orase "rosii" ale celor de la Dunarea de Sus!
Postat 12 Februarie 2014, 19:37 de Zoom
LISTA GUVERNULUI ROMANIE: POLII DE CRESTERE LA 01.01.2008!
Bucureşti,  Bacău,  Braşov,  Brăila,  Galaţi,  ClujNapoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti,  Timişoara.
Postat 12 Februarie 2014, 19:30 de Zoom
TEH MAGNET
Oradea, magnetul patriei! - atragem tot, la juma` de pret. Stiam de atractia asta locala dar nu i-am inteles niciodata sursa. Malane, mai atent cu mobila pe scarile rulante...
Postat 12 Februarie 2014, 19:25 de Seneca junior
Planuri mari şi oameni mici !?!
Pe unde trec liberalii rămâne locul pustiu !?!
Postat 12 Februarie 2014, 19:11 de Carp III
Explicatia este ca acesti liberali sunt indolenti si de aceea se contracteaza fara sa se execute!
Orasele Oradea, Baia-Mare si Satu Mare au absorbit pana acum doar doua procente din banii pe care ii au la dispozitie de la Uniunea Europeana prin schema de finantare dedicata polilor de dezvoltare urbana. Un pol de dezvoltare este un oras care are rolul de liant intre cei opt poli nationali de crestere (Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara) si restul asezarilor urbane. La nivelul Regiunii Nord-Vest, polul de crestere este Cluj-Napoca, iar urmatoarele cele mai mari trei orase au fost desemnate poli de dezvoltare. Prin intermediul Programului Operational Regional (POR), Oradea, Baia Mare si Satu Mare au la dispozitie 33 de milioane de euro pentru dezvoltare, cate 11 milioane de euro, de fiecare. Totusi, pana acum, doar 2,02 procente din suma de 33 de milioane au fost absorbite. Spre comparatie, Cluj-Napoca a absorbit 21 de procente din suma alocata ca pol de crestere, adica de aproape 10 ori mai mult decat cei trei poli de dezvoltare la un loc, din punct de vedere al proportiilor. Exista insa si o veste buna, si anume ca gradul de contractare a proiectelor pentru cele trei orase este de 116 la suta. Cu alte cuvinte, s-a contractat o suma mai mare decat cea disponibila, dar proiectele nu sunt finalizate decat intr-o proportie infima. Cum se explica acest lucru?
Postat 12 Februarie 2014, 18:46 de Port
Care proiecte bolovane?
Alea care trebuie refacute de bine intocmite ce au fost? Lamentabil iese malanul sa ne spuna prostii si povesti de adormit copii!
Postat 12 Februarie 2014, 18:30 de Bean
ceva nu "pusca "
Asa sa fie domnule Malan ....este laudabil binenteles numai ca dintr-o alta statistica , citita tot pe-aici , suntem pe locul 2 la insolvenete firme dupa Bucuresti si tot pe aproape ultimul loc la salariul mediu . Deci ???.....ceva nu e in regula . Aduceti industrie de top in zona si va fi in regula ....nu industrie simpla manufacturiera , gen banda rulanta . In alta ordine de idei , in afara de Oradea , restul judetului e varza la investitii ....de aceea se si aglomereaza populatia in mediul urban , patronii au de unde alege si platesc mizerabil . Duceti "fabrici " prin judet , recte investitori si sa vedeti cum migreaza lumea inapoi ....creste nivelul de trai in judet si cresc si salarii in oras ....creste consumul ....si efectul de domino e benefic. mai judecati si pe termen lung ....nu numai pe perioade electorale ....ca o luam in barba de 24 de ani neincetat ....si nu numai noi si voi cei ce conduceti .....o vila si trei masini e nimic ....azi le ai , maine nu le mai ai .
Postat 12 Februarie 2014, 18:14 de gabriel
HALAL CONDUCERE ... numai promisiuni
"Oradea ocupă primul loc în ţară după Iaşi din punct de vedere al proiectelor europene atrase!" ... GRESIT Oradea ocupa locul al doilea dupa Iasi, dar ar fi bine si locul 2 daca ar fi real, dar este doar in visele lui Bolo si Malan pentru ca in realitate Piata Unirii trebuia finalizata in 2013 si nici nu a fost inceputa, Aqua Parcul la fel trebuia finalizat nu sa pus o caramida, podul Macio, parc Ciuperca, Piata Ferdinand, parcarea Independentei etc etc multa incompetenta in primaria Oradea si pacat de banii europeni care se pierd in felul acesta daca nici Piata Unirii si Piata Ferdinand nu e prioritara pentru aspectul orasului nu stiu ce sa mai zic ... angajati 2 nemti din Germania sa faca treaba si sa ridicam orasul asta voi ceilalti stati si va beti cafelele zi de zi , sigur iesim mai ieftin di daca le dati 5000 euro pe luna / decat cu taraganeala asta, cum ca anul asta e marele an al investitiilor pe fonduri europene bla bla bla ... ne-ati obosit.
Postat 12 Februarie 2014, 18:09 de John
Limba noastră
"Oradea ocupă primul loc în ţară după Iaşi din punct de vedere al proiectelor europene atrase!" zise domnul viceprimar. Cum adică primul loc dacă este după Iași ? O afirmație gen Gâgă. Vai doamne!
Postat 12 Februarie 2014, 17:58 de Sargon
pacat
Pacat ca tinerii talentati nu raman sau nu revin. Asta inseamna ceva, si anume, faptul ca in Oradea formele sunt fara fond. Avem cladiri frumoase, dar nu avem cultura necesara pentru a umple orasul cu o atmosfera de oras cosmopolit, cultural, a unui centru educational.
Postat 12 Februarie 2014, 17:00 de antropo
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON