URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2014, 13:27

Ministrul Şova a venit la Oradea cu o "tolbă" de noutăţi. Printre ele: Tronsonul Borş-Suplacu de Barcău al Autostrăzii va fi gata până în 2016

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a fost locul unde, duminică dimineaţă, s-au transmis bihorenilor într-o oră mai multe veşti bune decât într-un an. Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a susţinut o conferinţă de presă însoţit de trei directori din Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (directorul general Narcis Neaga, adjunctul său Cristian Andrei şi directorul CNADNR Cluj, Eugen Cecan), dar şi de orădeanul Marcel Boloş, şeful Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

De asemenea, în conferinţă a fost prezent vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan, şi prefectul Claudiu Pop, care a spus că Şova a venit la Oradea cu "tolba plină", anunţând o seamă de lucrări pe drumurile bihorene.

Lucrările încep în toamnă

Cea mai importantă veste dată de Şova bihorenilor este legată de tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania. Potrivit ministrului, documentaţia pentru cei 64 de kilometri de pe tronsonul Suplacu de Barcău-Borş va fi publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice în jurul zilelor de 25-26 mai, ceea ce înseamnă că licitaţia se va încheia la sfârşitul verii. "Ajungem undeva spre sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie cu ordinul de începere a lucrărilor", a declarat Şova.

Ministerul Transporturilor a alocat pentru acest tronson în acest an suma de 55 milioane de lei. "Ceea ce este important este că Suplacu de Barcău-Borş are alocare financiară pentru 2014, 2015 şi 2016, astfel încât cei 64 de kilometri care astăzi au stadiul de 52,2%, să fie finalizaţi până în 2016", a declarat ministrul.

Pe tronsonul Suplacu de Barcău-Mihăieşti, de 75 de kilometri, Ministerul trebuie se refacă în parte studiile de fezabilitate, aşa că abia anul viitor se va negocia contractul de lucrări. Şova a mai spus că tronsonul Suplacu de Barcău-Nădăşel va fi finanţat cu banii strânşi din acciza pe combustibil introdusă de Guvernul Ponta de la 1 aprilie. "Vestea bună pentru Autostrada Transilvania este că am reuşit să o pornim, Suplacu de Barcău are încă de la momentul conceperii bugetului pe 2014 alocare pe trei ani, ca să fie terminată", a conchis ministrul.

Întrebat de jurnaliştii orădeni de ce a durat atât de mult reluarea lucrărilor pe tronsonul din Bihor, Şova a spus că, după rezilierea contractului cu Bechtel, a fost necesară o expertizare a tuturor lucrărilor, ca să se ştie ce lucrări vor fi licitate.

"Drumul Binşului", cu bani europeni

Şova a vorbit apoi despre centura Şteiului, care este în faza finală de semnare a contractului de lucrări, dar şi despre DN 76 care leagă Oradea de Beiuş şi unde se acum se lucrează la reparaţii. Marcel Boloş a dat, însă, cea mai importantă veste legată de acest drum: va fi modernizat pe bani europeni, prin Programul Operaţional Regional - Transport. "În aceste zile, decizia Comisiei Europene pentru finanţare este aproape de finalizare. Valoarea totală estimată a proiectului (n.r. pentru tot drumul Oradea-Deva) este de aproximativ 147 milioane de euro", a declarat Boloş.

Directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a precizat că lucrările între Beiuş şi Oradea sunt într-o "întârziere semnificativă" şi că a chemat constructorul, CCCF Timişoara, la discuţii. "Finanţarea există, deci constructorul nu are niciun argument să nu îşi recupereze întârzierile", a declarat Neaga.

Acesta a mai spus că şi între Ştei şi Beiuş "lucrurile stau la fel de prost", tot din cauza constructorului - VV Azvi - care a invocat lipsa banilor. Neaga spune, însă, că nici această firmă nu mai are acum niciun argument.

"Bihorul, zonă importantă"

Apoi a venit rândul şefului CNADNR Cluj, Eugen Cecan, să etaleze veşti bune orădenilor, vorbind despre lucrările de drumuri naţionale din interiorul Oradiei. Cecan a precizat că licitaţia pentru celor două pasaje supraterane peste şoseaua de centură a municipiului, cel din zona străzilor Ciheiului şi cel de pe Nojoridului, este în curs şi că pasajul peste calea ferată din zona Metro va fi finalizat "în maxim 6 luni". O altă veste bună dată orădenilor a fost că CNADNR va lucra şi la Podul Densuşeanu care, potrivit lui Cecan, va fi finalizat "peste 3-4 luni", chit că încă nici nu a fost licitat.

"Am încercat să facem cât mai multe pentru zona Bihorului, având în vedere importanţa ei", a declarat directorul clujean.

Totodată, şefii CNADNR au anunţat că vor avea întâlniri cu reprezentanţii firmei Astaldi, pentru a reface aşa-numitele insule de calmare de pe drumul ce leagă Oradea de Arad şi care, după cum se ştie, au bordurile la 90 de grade. Potrivit directorilor Companiei, aceste borduri vor fi teşite, iar insulele vor fi iluminate.

În fine, ministrul Dan Şova a mai dat şi o veste legată de sectorul feroviar: până în 2020, calea ferată între Oradea şi Cluj Napoca va fi electrificată.

În conferinţa de presă a ministrului a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, totodată preşedintele PSD Bihor, care a transmis un mesaj electoral bihorenilor, cerându-le să voteze reprezentanţii acestui partid, ca să poată termina toate lucrările pe drumurile judeţului. "Când terminăm toate lucrările, putem vota pe alţii, să-şi bată joc de ele", a spus Mang.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
tolba cu noutati?!
Titlul corect este ,,tolba cu povesti" ! Numai cei prosti da' multi, electoratul psd-ist, nu vad ca astia, ponta, dragnea, sova, etc mint precum respira, adica tot timpul !
Postat 13 Mai 2014, 06:57 de ionel
dupa lucrare
Intai tebuie facuta lucrarea bine si total, abia dupa aceia venit la conferita de presa.
Postat 12 Mai 2014, 22:40 de Torok
@"ana" aKA-KAboou
desigur... asta e valabil "la ungaria". ai inteles, mah kaboou, **** cretin ?
Postat 12 Mai 2014, 16:06 de pt kaboou
Pod DN 79
În legătură cu podul de pe DN 79 Oradea-Salonta ,știe totuși cineva cînd va fi gata acest pod la care a început lucrările în 2009.
Postat 12 Mai 2014, 12:25 de george
REPLICA
Ultimele cuvinte ale lui Ioan Mang PLAGIATORUL PSD presedintele filialei PSD Bihor , vice presednte CJ Bihor din acest articol sunt cu talc ? deci sa le explicam ca sa se inteleaga de catre toti romanii simpli bihoreni !`NU terminam lucrarile ! NUvotam pe altii , numai pe noi ! NU ne batem joc de noi !(ca sa nu mai fim alesi ) cam in modul acesta se intelege afirmatiile !:))=)) Revenind la autostrada Bors Suplacu de Barcau Cluj premiereul acestei tari ROMANIA domnul Victor Viorel Ponta presedintele PSD a afirmat clar ca acesta autostrada se va construi doar din 2016 , asta cand a avut conferinta de presa si a descris lucraile la toate lucraile de autostrada din ROMANIA, deci concluzia ? A venit ministru Sova la Oradea cu tolba plina de minciuni , asta ca a fost odihnit si nu a mai facut naveta la amanta care este functionara la Ambasada din Anglia , naveta Bucuresti -Londra cu avionul la fiecare sfarsit de saptamana platita din banii contribuabilului roman simplu platitor de taxe , deci toate afirmatiile sunt de campanie electorala , vom face ! vom drege ! vom avea ! dar NU se stie cand va fi gata ! NU se stie cand v-eti circul:))=) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 12 Mai 2014, 10:56 de Romanul Simplu
Incep inainte de alegeri
Lucrarile incep inainte de alegeri si se termina a doua zi dupa alegeri. Asta este obiceiul romanesc!!!! Povesti de adormit prostii!!!!
Postat 12 Mai 2014, 09:54 de Ana
buda si pesta porcina
buda si pesta porcinelor "sa te intalneasca", cand ti-o fi lumea mai "draghe" !!!
Postat 12 Mai 2014, 08:12 de @kaboou
.
Nu mai credem in porcii cu costum!
Postat 12 Mai 2014, 00:10 de kaboom
Uraaaaaaa
Uraaaaaaaaaaaaaa, uraaaaaaaaaaaaaa, uraaaaaaaaaaaaaaaaa. Gata m-am rezolvat. Ma duc la soacra mea la Suplac pe autostrada. Super. Cand vin inapoi pe autostrada la Oradea nu o sa mi se mai sparga ouale de la gainile lu soacra mea. Asta da nivel de trai. Demn de PO(A)NTA.
Postat 11 Mai 2014, 23:42 de petru
Ce dreaq...
Ce dreaq sa faceu cu autostrada Bors-Suplacu de Barcau, cine naiba merge de la Bors la Suplacu de Barcau? Noua ne trebuie autostrada sa fie gata pana la Cluj, sau Oradea-Timisoara, alea cand vor fi gata in 2080? Cica electrificata portiunea Cluj-Oradea pe calea ferata pana in 2020. Dupa cum merg treburile in 2020 nu o sa mai fie nici o cale ferata. Ba da mintiti-ne macar cu ceva ca e campanie electorala. Nici sa promiteti fara acoperire nu mai stiti?
Postat 11 Mai 2014, 21:38 de emil
Narcis Neaga si prostia social-democrata!
Contractul de finantare urmeaza sa apara de la comisie in scurt timp dar Neaga afirma ca lucrarile sunt intarziate! Pai bre tampitule, dupa lege nici nu avea voie constructorul sa inceapa ceva ce nu beneficiaza de finantare concreta, semnata si parafata! Adica dupa ce ati dat drumul la lucrare pe bani care inca nu erau, cu pretentii sa faca constructorul ce stie el din bani de buzunar, mai si faci pe desteptul, in timp ce aproape 60km sunt cu fundul in sus! Dar idiotul e numit de Ponta si poate scoate tampenii pe gura precum seful lui! Poate vrei sa-mi iau utilajele si sa ma car inapoi la TM pana vad banii!
Postat 11 Mai 2014, 19:48 de BH29ATI
"Până în 2016" e exprimare metaforică !?!
Dacă va fi gata "până în 2016" mă oblig să-l duc în spate pe Dan Şova toţi cei 64 km, ca măsură de verificare a planeităţii !?! Că în mod sigur, după acest termen anunţat cu atâta pompă, nu o să-l mai găsesc pe ministru cu PSD-ul lui cu tot nici în gaură de şarpe !?!
Postat 11 Mai 2014, 19:40 de Carp III
Mesaj electoral= vrajeala
\"Cea mai importanta veste data bihorenilor\" a fost ca la transonul de autostrada Suplacul de Barcau-Bors de 64 km. lucrarile vor incepe in luna octonbrie odata cu venirea iernii si se vor termina (probabil) in 2016. Mare realizare. Bravo. Nici macar promesiunile nu mai sunt ce erau odata.
Postat 11 Mai 2014, 18:27 de Bihorean
mea gusta Mang-usta electorala
stereo gramme Red: "tovarashu victorash, permiteti sa raportez cu supusenie, merg in Bihor, aia pe care toti ii fraierim de 15 ani cu autobahnu, ce sa le zic acu iar?!", P.: " las asa, da-i inainte cu bors - pietrom, pardon, suplacu, nici asa n-are importanta, oricum noi pesedeu suntem pe la 5% in oradea, da-i in masa cu cratima cu tot", Shoavescu : "am inteles, o mai bag aia si cu ardelenii is cei mai buni, bla-bla, ca tot e campanie, mama lor de ungurieni"
Postat 11 Mai 2014, 17:23 de Crinuletz Pontescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON