URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2017, 17:25

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, la Oradea: Centrul Oncologic va avea încă un accelerator de particule până la finalul anului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Promisiune importantă făcută de PSD-istul Florian Bodog, sâmbătă, în prima sa conferinţă de presă susţinută la Oradea în calitate de ministru al Sănătăţii. La sediul PSD Oradea, acesta a spus că până la finalul anului Centrul Oncologic va avea încă un accelerator liniar de particule, necesar în tratamentul bolnavilor de cancer, iar municipiul şi judeţul nu vor trebui să plătească nimic, deoarece banii vor veni de la Banca Mondială, printr-un credit luat de Ministerul Sănătăţii.

"Am deblocat un program al Băncii Mondiale care are un buget de 250 milioane de euro (program care a fost semnat în 2014 şi care a devenit operaţional în 2015), pe care până în momentul de faţă s-au tras doar 5 milioane de euro. Prima componentă pe care am activat-o în acest an este componenta legată de radioterapie, de care va beneficia şi oraşul Oradea", a spus Bodog.

Ministrul a precizat că programul se derulează în două etape, una în perioada imediat următoare, în care vor intra Institutul Oncologic şi Spitalul Elias, ambele din Bucureşti, iar a doua va viza ulterior inclusiv Oradea, explicând că în cântărirea deciziei a contat nu doar "patriotismul local", ci şi faptul că Centrul Oncologic de aici are deja construit un buncăr care ar putea adăposti al doilea accelerator.

"La sfârşitul lunii februarie o delegaţie a Băncii Mondiale, de la Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Europeană de Medicină Nucleară din Viena va fi aici pentru a stabili ce tip de aparat vom achiziţiona pentru judeţul Bihor", a spus Bodog. El a subliniat că aparatul va fi unul foarte performant, de ultimă generaţie, şi va fi adus la Oradea "fără să implice nici un cost din partea municipiului şi nici din partea Spitalului Municipal, respectiv a Centrului Oncologic".

Achiziţia celui de-al doilea accelerator liniar de particule, necesar în tratamentul bolnavilor de cancer deoarece "bombardează" tumorile cu precizie, era prevăzută în strategia pe sănătate a Primăriei Oradea şi Consiliului Judeţean Bihor, care intenţionau să îl achiziţioneze cu fonduri nerambursabile printr-un program transfrontalier. Acesta este necesar şi pentru că cel vechi, pus în funcţiune la inaugurarea Centrului, de mai bine de 4 ani, se defectează tot mai des şi este suprasolicitat.

În aceste condiţii, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, alături de care Bodog a susţinut conferinţa de presă, a explicat că CJ Bihor, unde este vicepreşedinte, se va reorienta în ce priveşte proiectul strategic ce avea ca scop, între altele, tocmai achiziţia celui de-al doilea accelerator pentru Centrul Oncologic.

"Dacă demersurile făcute de domnul ministru sunt pentru acest an, aşa cum am înţeles, atunci în proiectul strategic, care încă nu este depus pentru că încă nu s-a terminat ghidul, ne vom orienta către alt obiectiv de importanţă pentru judeţul Bihor şi pentru municipiul Oradea. Dar, sigur, suma de 12 milioane de euro care este prevăzută pentru proiectul strategic pe România - Ungaria, o vom cheltui", a spus Mang.

Pe de altă parte, Bodog a mai anunţat că Ministerul Sănătăţii se află într-o fază avansată de achiziţionare a unor echipamente de anestezie pentru spitalele din ţară, Oradea urmând să primească patru aparate noi. "Vor fi cumpărate 240 de aparate pentru 34 de oraşe, din care Oradea va primi două aparate standard şi două de înaltă performaţă. Este vorba despre unul de înaltă performanţă pentru chirurgie cardio vasculară şi unul de înaltă performanță pentru neurochirurgie", a mai spus Bodog.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Acceleram un pic ?
Totusi ,cui trebuie adresata la modu corect intrebarea : Cand se va da in folosinta heliportu unicat ? C-o adresez io in plen , ca n-am inhibitii, da' nu stiu cui !
Postat 28 Ianuarie 2017, 19:32 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON