URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2017, 14:07

Ministrul bihorean, în tăcere: Lăsat repetent la evaluarea ordonată de Dragnea, Florian Bodog s-a dat la fund

Singurul ministru bihorean din actualul Guvern, Florian Bodog, pare să fi dispărut cu desăvârşire din viaţa publică de două zile, de când a izbucnit disputa dintre preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu.

În şedinţă...

BIHOREANUL l-a contactat telefonic pe Bodog încă de miercuri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al PSD în care urma să fie discutată situaţia Guvernului şi a miniştrilor, a căror evaluare, cum anunţase Dragnea, a fost finalizată duminică seară şi în urma căreia au „promovat clasa” doar vicepremierul Sevil Shaiddeh, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, ministrul de Interne, Carmen Dan, şi ministrul Agriculturii, Petre Daea.

În cursul zilei de miercuri, Bodog a răspuns de două ori la telefon, însă a spus că nu poate vorbi deoarece se afla „în şedinţă”.

Joi dimineaţă, deşi căutat din nou, insistent, Bodog nu a mai răspuns nici apelurilor telefonice, nici mesajului scris prin care reporterul i-a solicitat o discuţie scurtă, explicându-i: „Nu se poate să nu comunicaţi bihorenilor care este poziţia Dvs în acest moment. Credem că şi alegătorii Dvs trebuie şi au dreptul să ştie”.

Întrebări fără răspuns

În cazul în care Florian Bodog ar fi acceptat să se adreseze opiniei publice, BIHOREANUL i-ar fi pus următoarele întrebări:

1. Cine şi când a făcut evaluarea activităţii dvs. de ministru al Sănătăţii?
2. Care sunt rezultatele, concrete, ale acestei evaluări? Ce anume, punctual, vi s-a imputat?
3. Aţi fost de acord cu această evaluare, care v-a catalogat necorespunzător funcţiei pe care aţi ocupat-o o jumătate de an
4. Înainte de numirea în poziţia de ministru, cine şi de ce v-a cerut demisia în alb?
5. De ce aţi acceptat să semnaţi un act în alb?
6. Care este poziţia dvs. în disputa dintre premier, pe de o parte, şi CEx al PSD/Liviu Dragnea, pe de altă parte?
7. Veţi fi din nou ministru al Sănătăţii în viitorul Guvern al PSD?

Amintim că pretextul schimbării Guvernului Grindeanu invocat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este nerespectarea programului de guvernare. În legătură cu acesta, Dragnea a spus că este îndeplinit doar în proporţie de 13%.

Notele lui Bodog

În ce priveşte evaluarea lui Florian Bodog ca ministru al Sănătăţii, acestuia i se reproşează că a îndeplinit integral doar 3 măsuri din cadrul programului, parţial 9, iar deloc 14.

Printre măsurile nerealizate se numără: pregătirea construcției a 8 spitale regionale, dezvoltarea capacității de răspuns pentru Serviciile de Ambulanță și SMURD, dezvoltarea centrelor de excelență și cercetare medicală, pe lângă universități, introducerea finanțării programului „Inovație în sănătate”, reglementarea prin lege și controlul suplimentelor alimentare, dezvoltarea Companiei Unifarm, ca principală instituție cu atribuții de import și distribuție a medicamentelor, adoptarea Legii sănătății ş.a.

Mandat cu probleme

Pe de altă parte, atât mass media, cât mai ales asociaţiile de pacienţi şi organizaţii profesionale ale medicilor i-au reproşat lui Bodog criza de vaccinuri, dar şi de medicamente din farmacii şi spitale (după decizia ieftinirii lor forţate), iar secretarul de stat Raed Arafat l-a acuzat pe ministrul bihorean că a sabotat înnoirea parcului auto al serviciilor de ambulanţă judeţene şi SMURD.

Deşi lăsat, practic, „repetent” ca ministru, Bodog are asigurate alte poziţii, între care cea de senator PSD Bihor, preşedinte al PSD Oradea şi prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii orădene.

Ultima declaraţie publică a lui Florian Bodog datează de marţi, 13 iunie, când a afirmat pentru Mediafax că "nu îmi este teamă că acest guvern ar putea pica", pentru ca miercuri, înaintea şedinţei CEx în care PSD i-a retras sprijinul politic premierului Grindeanu să posteze pe Facebook doar un îndemn ca românii să doneze sânge.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON