URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2014, 13:37

Ministrul Apelor, în inspecţie pe malul Crişului, în zona Independenţei: Lucrările vor fi gata până în decembrie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Campania electorală îi pune pe miniştrii pe drumuri. Luni dimineaţă, în Oradea a descins Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, care a venit să vadă cu ochii ei cum decurg lucrările pe malul Crişului Repede, între podul Intelectualilor şi podul Ferdinand, unde firma Repcon face lucrări de consolidare şi de amenajare a unei promenade.

Lucrări pe terminate

Responsabil de investiţii în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, inginerul Ioan Moisă i-a raportat ministrului: până în 2012 s-a executat porţiunea de 206,5 metri cuprinsă între Podul Intelectualilor şi sinagoga Zion, apoi lucrările s-au sistat din lipsă de bani şi s-au reluat în vara acestui an. "Acum suntem în execuţie pe 217 metri, de la sinagogă la podul din centru. Terminăm anul ăsta", a precizat Moisă.

Vestea a încântat-o pe Pană. "Noi am venit, am constatat, am dat banii şi dumneavoastră v-aţi apucat de treabă", a spus ministrul, referindu-se la o vizită pe care ea a făcut-o în luna mai în Oradea, pentru a vedea ce lucrări necesită finanţare.

Secretarul de stat din ministerul lui Pană, Pásztor Sándor, prezent şi el la inspecţia de luni dimineaţă, a precizat că în total anul acesta, pentru lucrarea din centrul Oradiei, s-au alocat 7,4 milioane de lei, din care 1,7 milioane au fost plătiţi pentru lucrări deja executate. Astfel, Pană a insistat să le precizeze jurnaliştilor că "am trecut la treabă", plătind vechile datorii şi finanţând lucrări noi.

Pădurarii la raport

După inspecţia de pe malul Crişului, Doina Pană a avut o întâlnire cu pădurarii bihoreni, în prezenţa prefectului Claudiu Pop, a şefului ITRSV Bihor, Dacian Iova, şi a Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu.

Ministrul le-a vorbit celor prezenţi despre "radarul pădurilor", sistemul informatic de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, ce obligă firmele care exploatează, transportă şi comercializează material lemnos să se doteze cu smartphone-uri şi să obţină un cod unic de identificare pentru fiecare transport de lemne. Fără acest cod, niciun transport nu poate fi comercializat.

Doina Pană a admis că sistemul a deranjat multă lume, iar din cauza lui pădurarii sunt "în război" cu firmele de profil, la care "disperarea e cât casa". Ministrul a precizat însă că, din 8 octombrie, de când sistemul este implementat în întreaga ţară, "s-a confiscat (n.r. material lemnos) şi s-au dat amenzi cât într-un an".

În acest context, Iova i-a raportat ministrului că în Bihor 95% din ocoalele silvice şi operatorii economici s-au dotat cu smartphone-urile necesare "şi le folosesc cu succes".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Legalitatea proiectului de INTUBARE a paraului Paris va fi verificat de Curtea Europeana de Conturi
Proiectul de INTUBARE a paraului Paris propus spre finantare din Fonduri de Coeziune de catre ABA Crisuri prin Dl.Pasztor Sandor in tandem cu Primarul Bolojan nu se motiveaza ,fapt pentru care voi inainta o solicitare de verificare catre Curtea Europeană de Conturi 12, rue Alcide De Gasperi L-1615 Luxembourg Luxembourg Tel: +352 4398 1 Fax: +352 4393 42 Contact Curtea Europeană de Conturi verifică modul în care sunt administrate fondurile europene. Rolul său este acela de a îmbunătăţi gestiunea financiară a UE şi de a prezenta rapoarte cu privire la folosirea banilor publici. A fost înfiinţată în 1975 şi are sediul la Luxemburg. Pentru a le garanta contribuabililor europeni faptul că banii publici sunt cheltuiţi în mod eficient, Curtea de Conturi este abilitată să verifice (să auditeze) orice persoană sau organizaţie care gestionează fonduri europene. În acest scop, efectuează frecvent controale pe teren. Concluziile sale scrise sunt incluse în rapoarte adresate Comisiei Europene şi guvernelor statelor membre. În cazul în care descoperă fraude sau nereguli, auditorii săi informează Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF).Una dintre cele mai importante sarcini ale Curţii de Conturi este să înainteze Parlamentului European şi Consiliului un raport anual privind exerciţiul financiar anterior („descărcarea anuală de gestiune”). Parlamentul examinează minuţios raportul Curţii înainte de a decide dacă aprobă sau nu modul în care Comisia a gestionat bugetul. De asemenea, Curtea trebuie să formuleze un aviz privind legislaţia financiară a UE şi posibilităţile de combatere a fraudei.Auditorii Curţii de Conturi efectuează frecvent controale în instituţiile UE, în statele membre şi în ţările care primesc ajutoare europene. Activitatea Curţii vizează, în principal, fondurile de care răspunde Comisia Europeană
Postat 30 Octombrie 2014, 13:49 de Adrian Platona
Om la apa.
Fa Doina, daca iti pasa de paduri, atunci de ce nu faceti verificarii, in zonele pe care le-a aratat I.B. la muscatura banala a ''cainelui', bata-l vina ........s-au este una din zonele din care directorii silvici de la judet, au incasat ceva euroi ..........ca oamenii locului ata spun si de multe ori se intreaba, cum se poate sa taie cineva sute de hectare si nu se i-au masuri.......directorul, amenintand pe padurarul care a preluat de la cel muscat, ''ca daca nu tace al da afara''......sursa,I.B.VOM REVENI CU MULTE DETALII.
Postat 21 Octombrie 2014, 12:05 de JONI
de ce???
D-na Doina Pana de ce nu-l schimbati pe acest inculpat VOLOSENIUC DUMITRU? Cat mai puteti tine astfel de jigodii in asemenea functii???Chiar nu stiti de mojiciile dintre Dumitru Voloseniuc si fratele lui Dragos Voloseniuc? Cata motorina au furat? Cum au luat mita pt angajari fara concurs????
Postat 21 Octombrie 2014, 11:52 de eu
om peste bord
Fa Doina aveai chef sa te dai in barci la Oradea cu Muresan? Vezi ca va dati la fund amandoi, ca-i supraponderal...
Postat 21 Octombrie 2014, 10:44 de barca la apa
Fa
Felicitari FA Doina! Felicitari FA PSD! Puie Monta!
Postat 20 Octombrie 2014, 23:17 de Toader
bravo
Felicitari Doina Pana! Felicitari PSD!!!
Postat 20 Octombrie 2014, 22:32 de ion
e bine
implicare si interes...daca am fi toti in felul acesta am avea o tara mult mai curata si mai sanatoasa...Bafta in continuare!
Postat 20 Octombrie 2014, 21:03 de gabi
investitii
Bravo pentru sumele alocate de la buget orasului nostru !
Postat 20 Octombrie 2014, 18:02 de Constantin
Ok
Un ministru caruia totusi ii mai pasa si de paduri.
Postat 20 Octombrie 2014, 17:58 de Vasile
Spitalul Judetean -principalul poluator din 03.10.2014 fara aviz de mediu !
Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea in urma sesizarii referitoare la evacuarea apelor menajere in paraul Paris i s-a revocat autorizatia de mediu conf.Ord.1798/2007 al MMDD. Domnule Bolojan ,Dle Pasztor (fost dir.ABA Crisuri)ati cunoscut aceasta situatie, totusi ati considerat oportun,conform constiintei Dvs. sa-i acuzati pe cei cativa proprietari de imobile care au locatia pe albia paraului si nu sunt bransati la reteaua de canalizare(zona tarifara de impozitare A ).Nu va interesat cati dintre acestia au fose septice!De ce nu au fost bransati pana acum ? Ati profitat de pozitia celui mai tare......in tot acest timp Spitalul Judetean deverseaza la greu apa menajera cu agenti patogeni de la toti bolnavii tratati,cu risc maxim de ai imbolnavi pe totii oradenii prin deversarea din paraul Paris in Crisul Repede.Nu v-a interesat aceasta investitie(canalizarea) pentru ca ,ea in sine nu este prea vizibila deci lauri si aprecieri mai putine .Dar cand vorbim de intubare,este cu totul alceva,bani,bani cat mai multi, deci proiecte cat mai multe(pana acum sunt vreo cinci).....iar cu depoluarea om mai vedea.
Postat 20 Octombrie 2014, 17:51 de Adrian Platona
Dle Pasztor,dar de paraul Paris nimic?
Domnule Pasztor,dar nu ati pomenit nimic de Mega proiectul INTUBAREA paraului Paris,pe care l-ati PASTORIT in tandem cu Dl Primar Bolojan pe cand erati Dir. la ABA Crisuri, proiect de a carei finantare ati promis ca va veti preocupa personal,avand in vedere valoarea acestuia de 5 milioane Euro,precum si importanta investitiei(depoluare).Din pacate NU ati reusit sa depistati principalul poluator :Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea,fapt ce va descalifica din punct de vedere profesional.In ceea ce priveste intubarea insine dovedeste ca ABA Crisuri,care are ca obiect protejarea si conservarea ariilor hidrografice, si-a uitat menirea pentru care de fapt fiinteaza. Depoluarea, atat de clamata de factorii responsabili insa fara a lucra eficient la identificarea surselor reale de poluare se poate realiza cu costuri mai mici prin canalizarea acestora la retaua orasului si pastrarea unui curs de APA VIU,lucru pe care ar trebui sa-l stiti cel mai bine.
Postat 20 Octombrie 2014, 17:38 de Adrian Platona
De ce nu apar în poze?
CENZURAT
Postat 20 Octombrie 2014, 15:18 de Ioan Mang
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON