URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2015, 16:31

Ministru PSD: Primăria Oradea să nu mai cheltuiască banii "total aiurea", cum a făcut-o cu cele două referendumuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu-Marian Pop, s-a aflat luni la Oradea pentru a participa, aşa cum a făcut-o şi în alte oraşe, la o şedinţă a Comisiei de dialog social care funcţionează pe lângă Prefectura Bihor.

În conferinţa de presă ulterioară, fără vreo legătură cu domeniul pe care îl conduce şi cu motivul vizitei sale, PSD-istul Liviu-Marian Pop a criticat felul în care Primăria Oradea îşi cheltuie bugetul.

"Total aiurea"

Ministrul a făcut aceste remarci vorbind despre prima rectificare bugetară din acest an, care va fi suspusă aprobării Guvernului marţi şi care prevede inclusiv alocarea de noi sume de la bugetul central pentru unităţile administrativ teritoriale, în special pentru municipii. "Cu siguranţă, şi Primăria Oradea va primi bani în plus. Acuma sper că din banii în plus să nu se mai cheltuie total aiurea, cum s-au cheltuit nu ştiu câte sute de milioane pe tot felul de dorinţe ale unui primar", a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social.

Întrebat la ce fel de "dorinţe" se referă, ministrul a replicat: "La dublul referendum de aici. La ce mă refer?!". Deşi nu ştia exact ce sume s-au investit în organizarea celor două plebiciste, Liviu-Marian Pop consideră că banii au fost risipiţi. "Ne apucăm să aruncăm cu bani pe referendum, deşi am înţeles de la unii colegi de-ai dumneavoastră din mass-media - şi nu-i nominalizez - că în primul tur s-au folosit 700 de milioane, iar în al doilea tur 200 de milioane, sau ceva de genul acesta. Adică nu la fel s-au făcut cheltuielile când organizezi acelaşi tip de referendum? Eu sper să nu se mai risipească banii, ci să se folosească", a afirmat ministrul. De fapt, bugetul total al celor două referendumuri a fost de 800.000 lei, lucru pe care l-a aflat şi ministrul în cadrul conferinţei de presă de la unul dintre jurnalişti.

De ce de două ori?

Liviu-Marian Pop a criticat şi faptul că scrutinul a fost organizat de două ori într-un interval scurt şi s-a arătat intrigat de faptul că sumele folosite în primul, respectiv în al doilea tur nu au fost egale. "Ai făcut un referendum, de ce-l faci şi a doua oară, la un interval atât de scurt? Pentru a arăta ce? Şi dacă ai cheltuit la primul referendum 5 lei, de ce la al doilea ai cheltuit 10 lei sau 3 lei. Ideea este că poate cu 800.000 lei puteam face altceva în zilele acestea. Dar dacă a fost gaură în bugetul municipiului Oradea, cu siguranţă rectificarea bugetară de mâine acoperă acea gaură", a spus PSD-istul.

Ministrul a admis, însă, - întrebat de BIHOREANUL – că nu ştie ce sume urmează să ajungă în bugetul oraşului, adoptând un ton defensiv: "Rectificarea bugetară va veni pentru fiecare UAT şi inclusiv pentru municipiul Oradea, dacă vă e drag municipiul Oradea. După ziua de mâine veţi vedea câţi bani a primit fiecare municipiu". În urma afirmaţiilor făcute de acesta, prefectul Claudiu Pop s-a văzut nevoit să intervină şi i-a răspuns ministrului: "Tuturor celor care suntem din Oradea ne e dragă Oradea", adăugând că rectificarea pozitivă de buget la nivel naţional este binevenită.

Critici şi pentru CJ

Tot luni, ministrul Liviu-Marian Pop s-a arătat dezamăgit de faptul că la şedinţele Comisiei de Dialog Social din Bihor nu ia parte şi conducerea Consiliului Judeţean Bihor. "În ultimii trei ani de zile pot spune că foarte multe propuneri de modificare a legilor au plecat din aceste comisii. De aceea, am un deosebit respect pentru acestea. Din păcate astăzi am constatat că nu există acelaşi respect din partea Consiliului Judeţean Bihor. Am aflat astăzi că de patru ani de zile niciun preşedinte n-a participat la aceste şedinţe ale Comisiilor de Dialog Social", a afirmat ministrul.

Şedinţa de luni a comisiei nu a fost publică, însă ministrul a arătat faptul că, în cadrul acesteia s-a vorbit inclusiv despre situaţia examenului de Bacalaureat din Ştei, unde 108 elevi au fost eliminaţi din examen, pe care camerele de filmat din sălile de clasă i-ar fi surprins fraudând testul. "E trist că aici la dumneavoastră în judeţ s-a întâmplat ce s-a întâmplat în acel oraş. Sunt convins că din aceste greşeli vor învăţa părinţii, profesori şi cei care elaborează Ordinele de Ministru şi legile în România", a spus Pop, fără să dea alte detalii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
@TDS
Întrucât îmi lipsește limbajul tehnic specific artelor plastice, pot spune doar că statuia reginei Maria mi se pare mai realistă, în timp cea statuia lui Mihai Viteazu mi se pare ușor stilizată. Nu știu cum stă treaba în realitate, doar că mie-mi place mai mult prima.
Postat 28 Iulie 2015, 11:02 de Shogun
6
@Shogun: Eu le-aș nota cu 6 pe amândouă! Sunt relativ greu de comparat, una dintre ele fiind o reprezentare ecvestră, cea de-a doua o reprezentare statică dar probabil aici s-ar situa. STRICT artistic!
Postat 28 Iulie 2015, 10:54 de TDS
@TDS
Nu-s eu mare artist, dar cel puțin după părerea mea, statuia reginei Maria arată mai bine decât a lui Mihai Viteazu.
Postat 28 Iulie 2015, 10:49 de Shogun
!!!!!
@Shogun: Statuia Reginei Maria nu este cine știe ce din punct de vedere artistic! Important este însă personajul!
Postat 28 Iulie 2015, 10:35 de TDS
Tipului cu Debaraua
Aici sunt, amice! Îmi place statuia reginei Maria, iar dacă statuia lui Mihai ar arăta ca statuia reginei Maria mai că nu m-aș oftica așa rău. Doar că subiectul postării de aici e tupeismul unora din PSD care-și vâră jgioambele în treaba noastră, aci, în Oradea, fără să-i întrebe nimeni.
Postat 28 Iulie 2015, 10:11 de Shogun
Unde esti nea Bruzlii ?
Te tin altii ocupat. Duci lupte grele si pe alte site-uri.
Postat 28 Iulie 2015, 09:43 de Control_Room
@shogunul scapat de la glumetzi (sovin pana-n maduva oaselor)
Mah nea Bruzlii... lasand la o parte faptul ca esti cu capul plin de dimineata, cum ai facut pana la urma cu statuile romanilor din oras? Le-ai dai jos? Erai pornit si pe Mihai Eminescu, si pe Dimitrie Cantemir. La fel si pe Avram Iancu si pe Nicolae Balcescu pt ca l-au pus la punct pe Kossuth. Dar despre statuia Reginei Maria din fata Teatrului ce ne poti spune, sovine?
Postat 28 Iulie 2015, 09:06 de Control_Room
@sovinul care a scapat porumbeii in mansarda (isi zice shogun)
Bai, sovinule, tu iar ai tras pe nas !
Postat 28 Iulie 2015, 08:50 de Valhalla-Asgard
Pseudo-Vikingului și Țăranului Grigore
Le recomand românilor verzi să mai dea pe la școală, măcar la nivel de gimnaziu... Grigore să învețe să scrie corect, iar Viking(uț)ul să buchisească oleacă de istorie.
Postat 28 Iulie 2015, 08:27 de Shogun
@sovinul care a scapat porumbei in mansarda (isi zice shogun)
Sovinule, tu cand scrii scuturi si din cap sau iti dai doar cu palmele peste fatza? Care-i legatura aici dintre Ucraina si Polonia ?!? Iar nu iti gasesti punga cu prenadez.
Postat 28 Iulie 2015, 07:17 de Valhalla-Asgard
Perfect..
Incearca loco..sogun!Poti pupa-n cur aici..lasa Vasileasca,Oprea,Ponta..aici ai bolovanul de Birtin!Lins placut fraere!
Postat 28 Iulie 2015, 06:54 de grigore
Frech...
Tupeu de moroșan călcător în străchinile altora... Vântul dinspre Ucraina bate mai puternic decât cel dinspre Polonia. Așa-i când hoțul strigă "Hoțul!" Victor Ponta, Olguța Vasilescu, Gabriel Oprea - toți hoți în ale (ne)științei, însă PSD-ul moare de grija orădenilor...
Postat 27 Iulie 2015, 19:54 de Shogun
Fiecare cu "prostii" lui
Eu aici am vorbit doar despre o AXA! Doi dintre cei mentionati sunt deja cercetati de DNA! Urmeaza al treilea!
Postat 27 Iulie 2015, 19:34 de TDS
despre prosti
Pop asta e sarac cu duhul , saracu... Cand Ponta a trebuit spalat de plagiat si trebuia un prost la minister ,care sa nu-si dea seama ca e prost, s-a gasit acest nu-stiu-cum-sa-ii-zic.Vine el sa ii spuna primarului de ce are nevoie Oradea. El si TDS.
Postat 27 Iulie 2015, 19:04 de titel
..tupeu de sindicalist comunist!!!
...mare e gradina PCR(SD)-ului. De unde racoleaza asemenea specimene limbute si la limita anal(fabetismului). Tpul asta care se crede ministru platit tot de noi, da lectii primarului si oradenilor. Primarie care are investitii intr-un an cat pentru 25 de acum incolo, si se trezeste neica nimeni sa dea sfaturi de utilizare a banilor publici. Bai individule vopsit de Antena 3, du-te intai la control medical sa te verifice doctorii daca esti real sau holograma - oricum portavocea inculpatilor ponta si dragnea esti, asa ca pleaca la bancomat si ridica banii din salariul platit de noi degeaba unui ratat de dambovita. Rusine tie si celor ce ti-au scris discursul..précis plagiatoru mang!!!
Postat 27 Iulie 2015, 18:57 de TC
AXA
Axa Bolojan-Adrian Andrici(scandal ANRP)-Horia Simu Schiopu! Sper ca in curand sa pot veni cu dezvaluiri noi!
Postat 27 Iulie 2015, 18:47 de TDS
.
Bolojan a facut o mare greseala ca a investit doar atatia bani in referendum. Cand miza e mare trebuia sa investeasca milioane de euro si nu cateva sute de mii pe care altii ii sparg in cafenele
Postat 27 Iulie 2015, 17:37 de David
Asa e!
... iar spalatorii de plagiatori si pupatorii de dosuri d'alde Poanta sa stea dreaq acasa, nu sa ne dea noua lectii!
Postat 27 Iulie 2015, 17:16 de ineuanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON