URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2013, 18:40

Ministerul Mediului: Posibilele cauze ale distrugerii lacului cu nuferi - exploatarea apei geo, seceta şi defrişarea Apusenilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în 7 decembrie lacul cu apă termală Ochiul Mare al Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea, din Băile 1 Mai, a secat, apoi a îngheţat, punând astfel sub semnul întrebării existenţa viitoare a ariei protejate, ministrul Mediului a dispus înfiinţarea unei comisii speciale de identificare a cauzelor acestul dezastru ecologic.

În 7 februarie, specialiştii guvernamentali au descins în Bihor, unde au discutat atât cu custodele rezervaţiei, Muzeul Ţării Crişurilor, dar şi cu specialişti în domeniu, urmând o altă întâlnire la Minister, pe 18 februarie. Concluziile preliminare le-au făcut publice vineri, prin intermediul Prefecturii Bihor.

"Ambele întâlniri au dus la conturarea posibilelor cauze ce au contribuit la scăderea nivelului apei în rezervaţia naturală Lacul Peţea, respectiv: nivelul de exploatare a resursei geotermale, mai alert decât ritmul de refacere al acviferului, nivelul precipitaţiilor şi debitele râurilor de suprafaţă şi cantitatea de masă lemnoasă exploatată în ultimii 10 ani în zona Munţilor Apuseni - Pădurea Craiului, care pare a influenţa negativ realimentarea acviferului", se arată în comunicat.

Potrivit documentului, "pentru confirmarea supoziţiilor enunţate este necesar să se realizeze măsurători de monitorizare a nivelului hidrostatic al pânzei freatice şi a presiunii acviferului din lacul Ochiul Mare, prin instalarea de piezometre în jurul lacului şi de senzori în puţurile de forare din zonă. Corelarea acestor date va oferi o imagine asupra ponderii cauzelor ce au dus la scăderea presiunii acviferului şi la încetarea debitării izvorului geotermal în rezervaţia naturală Lacul Peţea".

Altfel spus, Ministerul nu poate să se pronunţe cu exactitate asupra cauzelor care au dus la secarea lacului principal al rezervaţiei, dar nici nu exclude posibilitatea că exploatarea iraţională a apei geotermale din perimetrul celor două staţiuni, Felix şi 1 Mai, să fie una dintre cauzele preponderent determinante ale dezastrului ecologic.

Pe cale de consecinţă, pentru a găsi explicaţiile ce se impun, Ministerul Mediului vrea să realizeze o hartă a tuturor puţurilor din zonă, "pentru a determina valoarea de exploatare a resursei geotermale". Iar pentru asta a cerut informaţii diverselor instituţii locale, care urmează să le transmită până la data de 4 martie 2013.

Comisia ministerială a apreciat că montarea de piezometre şi senzori pentru monitorizarea nivelelor apei în Ochiul Mare, dar şi în puţurile de forare, ar costa 20-30.000 de euro. Bani pe care Prefectura Bihor trebuie să-i acopere printr-un proiect de parteneriat alături de alte autorităţi locale: Consiliul Judeţean Bihor, Consiliul Local Sînmartin, Muzeul Ţării Crişurilor - în calitate de custode.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
furt de apa termala
de vina e FURTUL apei geotermale, nu exploatarea, ci FURTUL ordinar, nu exista pensiune sau vila in ambele statiuni care sa nu FURE apa termala, dar \"organele\" nu vad si nu aud nimic,
Postat 22 Februarie 2013, 22:05 de hotilor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON