URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2015, 15:53

Băiţa, a 6-a zi de protest: 21 mineri fac greva foamei, în zonă sunt aşteptaţi oficiali de la Ministerele Economiei şi pentru Dialog Social

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cea de-a şasea zi, protestul declanşat marţea trecută la mina Băiţa trece la un nou nivel. În timp ce în subteran sunt în continuare blocaţi 51 de angajaţi ai companiei de stat Băiţa SA (BSA), iar la gura minei stau alţi 78 de ortaci, angajaţi la firmele private Băiţa Bihor (BBH) şi African Consolidated Resources (AFCR), o parte a acestora din urmă au intrat în greva foamei luni în jurul orei 12.

Extenuaţi, dar hotărâţi

"Colegii din subteran şi cei de la suprafaţă au cerut să intre în greva foamei, dar pe cei din subteran i-am convins să renunţe la această intenţie. Şi aşa sunt extenuaţi după ce timp de aproape o săptămână au stat în subteran şi încep să aibă probleme respiratorii şi pusee de tensiune din cauza frigului şi umezelii. E ca şi cum ar sta în ceaţa de la Londra, dar pe un spaţiu foarte restrâns şi în subteran", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, directorul general al AFCR, Gabriela Dobrotă, care a anunţat că, tot de luni, conduce, din aceeaşi funcţie, ca interimar, şi cealaltă firmă privată, BBH, ca urmare a faptului că omologul său, Maria Trip, este blocată în subteran, alături de directorul tehnic Octavian Bortoş, şi de 49 de angajaţi de la firma de stat, BSA.

"După ce colegii ne-au anunţat că vor să declanşeze greva foamei şi i-am convins pe cei din mină să renunţe, această formă de protest va fi desfăşurată doar de colegi de la suprafaţă, angajaţi la BBH şi la AFCR", a mai spus Dobrotă.

În legalitate

Aceasta a precizat că, potrivit legii, a anunţat Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Staţia de la Ştei a Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor. "Am făcut formalităţile prevăzute de lege, iar un medic urmează să consemneze starea de sănătate a persoanelor care intră în greva foamei, grevă care a început în jurul orei 12", a mai spus directorul general al BBH şi AFCR.

Potrivit Gabrielei Dobrotă, revendicările protestatarilor – atât ale celor 78 de la firmele private, care protestează la suprafaţă, cât şi ale celor din subteran, de la BSA – au rămas aceleaşi, şi anume sosirea unor oficiali din Ministerul Economiei şi de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale la Băiţa, pentru a le promite că firmele private vor primi dreptul să extragă calcar (BBH) şi minereuri de metale rare (AFCR).

Directorul de stat, indiferent sau blocat?

"Deocamdată, singura instituţie care a stat alături de noi în această acţiune de protest este Ambulanţa", a mai spus reprezentanta BBH şi AFCR.

Pe de altă parte, aceasta l-a acuzat pe directorul general al companiei de stat, Ovidiu Dăescu, că "nu se interesează" de soarta minerilor. "A anunţat Poliţia că a vrut să vină la mină şi nu l-am lăsat noi. Este o minciună, noi avem la intrarea pe drumul spre mină barieră şi camere de luat vederi, dar acestea nu au înregistrat nicio imagine cu domnul Dăescu", a afirmat Dobrotă.  

Obligaţi să protesteze

În replică, directorul general al companiei de stat susţine că a fost săptămâna trecută la mină, în încercarea de a-i convinge pe muncitorii din subordinea sa să iasă din subteran, însă nu mai doreşte să repete acest demers pentru a nu încuraja escaladarea unui conflict care poate să degenereze.

"Am fost miercuri şi joi pentru a le explica oamenilor că nu e normal să se blocheze în mină pentru interesele a două firme private şi că dacă nu lucrează nu au cum să fie plătiţi, dar fără folos. Când am fost la faţa locului am fost gardat în permanenţă de adunătura de la BBH şi AFCR, astfel că am decis să nu mai merge acolo, pentru a nu zgândări tensiunea. Joi, au ajuns să-mi spună inclusiv mie să mă blochez cu ei în subteran, ca să presăm ANRM şi Ministerul Economiei pentru a le da dreptul să exploateze", a declarat Dăescu pentru BIHOREANUL.

Pe de altă parte, acesta susţine că numărul minerilor blocaţi în subteran nu mai este de 51 persoane, de vineri câţiva angajaţi ai BSA ieşind din mină şi refuzând să se mai întoarcă, tocmai pentru a nu fi nevoiţi să intre în galerie. "Pe cei care sunt acolo i-a manipulat şi obligat doamna Maria Trip (n.r. – cea care controlează BBH şi care a fost până anul trecut şi directoarea firmei de stat)", a mai spus Ovidiu Dăescu.

Pe de altă parte, potrivit surselor BIHOREANULUI, la Băiţa sunt aşteptaţi luni seară ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, şi secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei, însoţiţi de prefectul Claudiu Pop, care vor încerca să convingă minerii să renunţe la protest, mai ales că nu au revendicări specifice, de ordin social, precum măriri salariale ori îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON