URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2011, 16:47

Minerii din Băiţa ameninţă că lasă apa cu metale grele să iasă la suprafaţă, autorităţile îi consideră şantajişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Luni dimineaţă, în jurul orei 6, cei 25 de angajaţi ai minei din Băiţa, responsabili cu securitatea minei, au sistat munca. "Fiecare contract individual de muncă a expirat astăzi (n.r. luni), nimeni nu mai e angajat, aşa că nimeni nu mai lucrează. Nimeni nu ne-a întrebat dacă mai vrem măcar să rămânem angajaţi", a declarat pentru BIHOREANUL Alexandru Iştoc (foto), liderul sindical al minerilor. Exploatarea minei aparţine, acum, firmei Olservmin.

Minerii estimează că, în cursul zilei de luni, apa va ajunge la pompe şi motoare şi, odată ce va trece peste ele, nu va mai putea fi pompată de aceste utilaje, ci doar de altele noi. "Nu ştiu cât va dura până să se inunde mina, însă am vorbit cu un geolog, care mi-a spus că mina se va inunda în mod clar şi va ieşi în oraşul Nucet, unde iese o galerie. Va ajunge în Crişul Băiţei, de acolo în Crişul Negru şi vom avea probleme cu Ungaria. Apa spală numai metale grele, va fi contaminată şi ea", a mai spus Iştoc.

Autorităţile liniştesc: Nu există niciun risc

Şeful Agenţiei judeţene pentru Resurse Minerale, Radu Miron, a confirmat pentru BIHOREANUL riscurile prezentate de Iştoc. "Acest obiectiv este arondat inspectoratului judeţean din Alba, însă, din cunoştinţele mele, există posibilitatea să fie probleme precum inundarea galeriei, respectiv ca apa din mină să ajungă în oraşul Nucet, dar acestea nu sunt certitudini. Trebuie făcute nişte studii pentru a şti cu siguranţă", a explicat Miron.

Pe de altă parte, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Ovidiu Dăescu, nu crede că inundarea galeriilor şi ieşirea apei la suprafaţă este posibilă. "Acolo sunt nişte pompe pe care minerii nu le pot opri cum vor ei. Eu nu cred că s-ar putea întâmpla aşa ceva (n.r. inundarea minei şi ieşirea apei în zona Nucetului). Totuşi, e doar o părere, APM putând doar să îşi spună punctul de vedere, neavând nicio competenţă în această situaţie", a declarat Dăescu. Totodată, directorul APM crede că, mai degrabă, ameninţările minerilor sunt o formă de şantaj.

Nici instituţia prefectului nu vede, în momentul de faţă, un risc în situaţia de la Băiţa. "Domnul prefect ştie despre ce se întâmplă acolo, instituţiile abilitate monitorizează situaţia, astfel încât să nu devină una de risc faţă de populaţie. Însă capacităţile prefectului nu sunt suficiente pentru a interveni în conflictul dintre firma privată şi angajaţi. Oricum, deocamdată nu există riscul ca mina să fie inundată sau ca apa să iasă la suprafaţă", a explicat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bihor, Florin Ardelean.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, Cristian Herţe, ISU nu a fost informat oficial despre situaţia de la Băiţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON