URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2018, 15:29

Minciuni... roşii: Mang zice că Primăria a cerut prea puţini bani de la Guvern, edilii Oradiei demonstrează că şeful PSD Bihor minte

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a criticat Primăria Oradea, arătând că municipiul a primit un ajutor mic de la Guvern pentru plata gazului necesra încălzirii din simplul motiv că aşa au cerut edilii oraşului.

La finalul anului trecut, Guvernul a alocat Primăriei Oradea doar 4 milioane lei, de zece ori mai puţin decât suma necesară, de 40 milioane lei, pentru plata în avans a gazului. Ulterior, printr-o rectificare, Guvernul a mai trimis Oradiei 11 milioane lei.

"Guvernul a dat fiecărei primării cât a cerut. Din câte am văzut, Primăria Oradea a cerut 4 milioane, aşa că a primit 4 milioane de lei. (...) Au explicat în text că au nevoie de 40 de milioane, dar au cerut 4 milioane", a declarat Ioan Mang, marţi, conform bihon.ro. Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Bihor, conferinţă la care BIHOREANUL nu a fost invitat. 

"Domnul Mang nu ştie să citească cifrele"

În schimb, edilii Oradiei susţin că Mang a minţit. "Noi am cerut în toate adresele, conform cutumei, 40.000 mii lei, adică 40 milioane lei. Probabil domnul Mang nu ştie să citească cifrele sau nu înţelege conceptul de mii lei", a declarat viceprimarul Florin Birta, care coordonează societatea Termoficare.

Viceprimarul s-a declarat surprins de ieşirea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean. "În declaraţia făcută presei, domnul Mang spune că a văzut că Primăria a cerut doar 4 milioane lei. Nu înţeleg unde a văzut aşa ceva. În toate documentele, începând de la proiectul şi Hotărârea de Consiliul Local din luna noiembrie, prin care se cere alocarea acestei sume, şi până la proiectul de Hotărâre de Guvern înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale de prefectul Ioan Mihaiu şi chiar Hotărârea de Guvern semnată de prim-ministrul Mihai Tudose, este menţionată doar suma de 40.000 mii lei", a afirmat viceprimarul.

Florin Birta a pus la dispoziţia BIHOREANULUI toate actele ce domonstrează contrariul celor declarate de Ioan Mang. "Primăria poate dovedi cu documente că a cerut din capul locului suma de 40 milioane lei. Nu înţeleg de ce vehiculează domnul Mang alte cifre", a spus viceprimarul.

Culmea este că în aceeaşi conferinţă de presă de marţi, Ioan Mang a fost cel care a acuzat minciuni. El a spus că primarul Ilie Bolojan spune neadevăruri şi nu se ţine de cuvânt, întrucât, şi la începutul anului 2017, a acuzat guvernarea PSD că vitregeşte Oradea de bani, deşi Oradea a avut anul trecut un buget mare. "Eu nu cred în ceea ce spune Primăria", a spus Mang. 

Fug de BIHOREANUL

Ioan Mang nu a răspuns, nici marţi, nici miercuri, apelurilor BIHOREANULUI, pentru a explica de ce a făcut această dezinformare. Merită menţionat, de altfel, că pentru liderii PSD Bihor a devenit un obicei să evite jurnaliştii BIHOREANULUI.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a fost primul care, deliberat, nu a invitat redacţia la o conferinţă de presă susţinută la Oradea. Ulterior, la fel a procedat europarlamentarul Emilian Pavel, care n-a chemat redacția nici la lansarea unui ONG condus de el, nici la o conferinţă de bilanţ a activităţii sale din 2017. Acum, preşedintele Ioan Mang s-a "molipsit" şi el. 

Pe lângă că evită întâlnirea cu reporterii BIHOREANULUI, social-democraţii nici nu răspund apelurilor telefonice primite de la jurnalişti, încercând să ocolească întrebările deranjante. Ignorând, însă, faptul că partidele politice, asemenea instituţiilor publice, sunt obligate să permită presei, conform Legii 544/2001 actualizate, accesul neîngrădit la informaţiile de interes public...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
!!!!
@janos: NU ! 40.000 mii lei înseamnă 40.000 X 1.000 = 40.000.000 lei. Doar că am impresia că s-a redactat intenționat așa cum s-a redactat ! Și unii au căzut în plasă !
Postat 11 Ianuarie 2018, 11:24 de TDS
OK
@Florin Ciucas: Nu am observat că sunt documente atașate. Da, asa scrie. Totuși nu pot să nu remarc faptul că de regulă în tabele se scrie în dreapta sus, daca e cazul "-mii lei - ". Nu înțeleg de ce s-a folosit sintagma 40.000 mii lei și nu pur si simplu 40.000.000 lei. Iau un exemplu la întâmplare. HCL 1058 din 21.12.2017. Vedeți acolo cum sunt scrise cifrele ! Mă mir că prefectul Mihaiu a căzut în capcană ! Dar poate când a redactat Proiectul de HGR avea în cap lucruri sfinte !
Postat 11 Ianuarie 2018, 11:20 de TDS
Mii si milioane
Ma asteptam mai mult de la cei de la Bihoreanul cand scriu un articol. Chiar daca cei care dau declaratii gresesc, a treaba autorului sa constate si sa corecteze greseala. E ok cand citezi pe cineva, pui exact ce a spua, dar cand greseala din citat persista si in texul autorului, e deja jenant. Imi place declaratia lui Birta "Noi am cerut în toate adresele, conform cutumei, 40.000 mii lei, adică 40 milioane lei. Probabil domnul Mang nu ştie să citească cifrele sau nu înţelege conceptul de mii lei". Dupa cunostintele mele, 40.000 lei inseamna 400 milioane si nu 40, dar se pare ca nici Birta nu e asa familiar cu conceptul, precum nici cei de la Bihoreanul. In articol se vorbeste de sume de 4 si 40 milioane de lei. Eu inteleg conform documentelor primariei ca e vorba despre mii de lei, adica lei noi, iar in articol am impresia ca se vorbeste despre lei vechi, altfel din articol reiese ca primaria a cerut 9 milioane de EURO (40 milioane lei) si a primit 900 000 EURO (4 milioane lei). Sunteti jenanti.
Postat 11 Ianuarie 2018, 11:06 de Janos
RE: Mii si milioane
Jenant esti tu, Janos. Nu se vorbeste nicaieri de lei vechi. Peste tot sunt lei noi. 40.000 de mii de lei inseamna 40 de milioane de lei. Daca nu ti-a prea placut scoala, nu trebuie sa ii jignesti pe altii.
Postat 11 Ianuarie 2018, 17:25 de Florin Ciucas
O SCRISOARE...TRUCATĂ ?
Nu ar fi normal ca BOLOJAN să publice textul scrisorii ( sau cum să o numesc ) transmise Guvernului ? Să vedem clar ce scrie în ea !
Postat 11 Ianuarie 2018, 09:20 de TDS
RE: O SCRISOARE...TRUCATĂ ?
Documentele sunt atasate. Asteptam o parere si dupa lectura.
Postat 11 Ianuarie 2018, 10:39 de Florin Ciucas
ciuma rosie
astia n au nicio valoare in cazz doamne feri de razboi se baga in canaluri cu toti acolitii lor si toti pusi in functie de ei politie , armata etc
Postat 11 Ianuarie 2018, 05:32 de Rumanu
Abolirea democratiei
Speciile astea numite psd si pnl sunt un afront la adresa fiintei nationale,niste caricaturi ce si-au tras remuneratii de 4000 € si se distreaza in vazul amarastenilor. Unul nu stie sa numere peste 1000 altul doseste 90 milioane si cerseste pomana guvernului 40, dupa care mareste taxele ad libidum pe motiv ca n-a primit decit 4(ulterior a mai primit vreo 14).Somnul democratiei naste monstri.
Postat 10 Ianuarie 2018, 21:59 de excalibur
De valoare...!
"Multi oameni ,ca si cifrele, capata valoare numai prin pozitia lor"!
Postat 10 Ianuarie 2018, 20:26 de carlos
Pare că liderii pesedişti s-au coalizat împotriva libertinajului
În acest caz (dramatic), ar trebui sesizat O.P.C. pentru că P.S.D. abuzează de dreptul de a-şi selecta clientela.
Postat 10 Ianuarie 2018, 18:29 de eutanasiu
Decât nenorociți
Așa sunt toți pesedeii, fie ei locali sau naționali. Felicitați bihoreanul, singurii care prezintă realitatea locala.
Postat 10 Ianuarie 2018, 17:55 de demos
ati primit ceea ce meritati!
...sunteti tratati, precum obisnuiti si dvs!
Postat 10 Ianuarie 2018, 15:42 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON