URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2016, 17:21

Milionari, curve şi firme cu (re)nume! Primăria a recuperat doar 7% din debite după publicarea "listei ruşinii" cu datornicii la buget

Primăria orădeană a publicat luni pe site-ul propriu lista actualizată a datornicilor, persoane fizice şi persoane juridice, faţă de bugetul local.

O analiză succintă a datelor arată că, de la ultima publicare a restanţierilor care a avut loc în luna mai, datoriile persoanelor juridice au scăzut cu doar 296.000 lei, reprezentând circa 7% din debitul total de peste 4 milioane lei. De asemenea, numărul datornicilor persoane fizice, în loc să scadă, a crescut cu trei persoane, ajungând la 5.585 de debitori cu datorii notificate de peste 1.000 lei.

"Din păcate, publicarea listei debitorilor faţă de bugetul local nu a avut efectul scontat. Numărul persoanelor fizice cu restanţe a crescut, chiar dacă 25 de orădeni şi-au plătit integral datoriile, iar debitele persoanelor juridice au scăzut nesemnificativ", a declarat Nadia Haş, directorul adjunct al Direcţiei Economice.

Milionarii...

Lista celor 5.585 de restanţiei persoane fizice cu datorii de peste 1.000 lei, care au fost deja notificaţi de municipalitate, este deschisă în continuare de milionarul Tibor Tincău, proprietarul TWT (Trans World Trading) şi al fostei întreprinderi Sinteza, cu afaceri în transport, comerţul cu carburanţi şi imobiliare.

Omul de afaceri înregistrează, împreună cu soţia Mariana, un debit de 1.050.000 lei, în creştere faţă de cei 820.000 lei datoraţi în mai, la precedenta publicare a "listei ruşinii". Tincău a contestat datoria, iar în prezent se judecă cu Primăria.

Printre milionarii rău-platnici se mai numără omul de afaceri Ioan Mintaş, preşedintele Consiliului Local a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi patronul firmei CIAC împreună cu fiul său, Horia Octavian, fiecare cu o restanţă de circa 152.000 lei. Cei doi au fost amendaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru nereguli la vânzarea unor acţiuni.

Într-o situaţie similară se află şi fostul patron al societăţii de brokeraj Mobinvest, Avram Gavril, cu o restanţă de circa 16.700 lei. Avram a fost condamnat anul trecut de instanţă la peste şase ani de închisoare pentru delapidare.

Pe lista datornicilor mai apar, la fel ca în urmă cu două luni, dar cu restanţe în creştere, arhitectul Cosmin Falub (7.691 lei), preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Oradea, dar şi avocaţii Cosmin Lazea (4.839 lei), Cosmin Man (3.501 lei), Călin Porţan (3.350 lei) şi Bogdan Munteanu (1.235 lei).

... şi curvele

În mod ironic, bogătaşii cu pretenţii de oameni fini împart lista datornicilor cu ultimele prostituate de pe şoseaua de centură.

Locul doi în topul datornicilor persoane fizice, dar la mare distanţă de Tibor Tincău, îi revine Valentinei Pacula, care a acumulat debite de 240.600 lei. Ea are neplătite 534 de amenzi pentru prostituţie, primite cam una pe zi! Locul şase în top îl ocupă o colegă de breaslă, Crenguţa Rostaş, cu amenzi cumulate de 129.200 lei.

"Din păcate este vorba de persoane de pe care bugetul nu are ce încasa. Nu au venituri declarate, nu au bunuri, nu au nimic. O să le facem dosar la instanţă pentru convertirea acestor sume în muncă în folosul comunităţii", spune Sorin Iacob, director adjunct în cadrul Direcţiei Economice. Desigur, dacă se vor şi prezenta la muncă...

Greu de prins pentru plata datoriilor este, de pildă, orădeanul Ştefan Doboş, ale cărui debite în valoare de 198.000 lei îl aşează pe locul trei în rândul restanţierilor persoane fizice. Orădeanul nu pare să deţină alte bunuri şi venituri în afara unor maşini cu cilindree de 4.900 centimetri cubi. Numai pentru două astfel de maşini datorează un impozit de 15.000 lei pe an!

Emsil deschide topul...

În ceea ce priveşte restanţierii persoane juridice, lista celor 307 de companii cu datorii de peste 5.000 lei faţă de bugetul local este deschisă în continuare, cu suma de 791.116 lei, de producătorul de maşini cu comandă numerică Emsil Techtrans SRL.

Până de curând, Emsil a avut o relaţie excelentă cu municipalitatea, fapt pentru care a şi făcut în ultimii ani donaţii de peste 100.000 euro spitalelor orădene.

Debitul a fost constat de angajaţii municipalităţii în urma unei inspecţii fiscale în care a reîncadrat o seamă de lucrări făcute de companie la unele imobile, de la capitolul reparaţii cum era declarat, la investiţii, care se impozitează diferit. Emsil a contestat datoria în instanţă.

Următoarele locuri în topul datornilor sunt ocupate de Fundaţia Buna Vestire (175.000 lei) pentru maşini introduse în ţară la sfârşitul anilor ’90 fără plata impozitelor şi Fibrocim SRL (144.900 lei), deţinătoarea unei părţi din terenul fostei societăţi Alumina.

Fibrocim este debitorul care a făcut cea mai mare plată către bugetul local. Firma a achitat Primăriei după publicarea primei liste a ruşinii circa 54.000 lei, dar mai datorează încă de trei ori pe atât, până la stingerea datoriei.

Printre puţinele companii care şi-au stins integral datoriile faţă de bugetul local se numără producătorul de tricotaje Hedco (26.000 lei) şi Cooperativa Meşteşugărească (20.500 lei).

De la European Food la RCS&RDS...

În ceea ce priveşte lista celor 127 de firme mari, a căror datorii cumulate către buget se ridică la 3,7 miliarde lei, site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală aşează pe locul trei în topul naţional compania faţilor Ioan şi Viorel Micula,  European Food, cu datorii de 400,6 milioane lei.

Pe lista datornicilor mai figurează Trei G Retail cu debite de 17,5 milioane lei, care după condamnarea patronului Ion Govoreanu la 12 ani de închisoare pentru o fraudă de 22,5 milioane euro pare să aibă probleme financiare, şi producătorul orădean de plăci electronice şi cabluri Connectronics România, cu datorii de 1,9 milioane lei.

O surpriză o constituie intrarea pe "lista ruşinii" a firmei "milionarului fără chip", Zoltan Teszari. RCS&RDS înregistrează la bugetul de stat datorii necontestate în valoare de 12 milioane lei.

ANAF şi administraţiile locale publică pe propriul site lista datornicilor în baza Codului de procedura fiscală, în scopul de determina debitorii să îşi stingă datoriile. Primele liste au fost publicate în luna mai, cu datoriile restante inregistrate la data de 31 martie 2016. Actualizarea listelor se face periodic, iar debitorii sunt scoşi din listă în cel mult 15 zile de la achitarea restanţelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
NEMA DOBANDA? HARASO ELECTRICA ENERGIA!
Pai cine e cea mai mare "CURVA"? Iar Florin Nemes / iubitul Codrutei Lascu / ce pazeste?
Postat 02 August 2016, 17:40 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON