URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2014, 15:08

Mii de orădeni au ieşit din case pentru defilarea de 1 Decembrie. Fasolea cu ciolan a creat îmbulzeală şi vociferări (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De 1 Decembrie rămân acasă numai friguroşii! Mii de orădeni, majoritatea tineri şi foarte tineri, au participat luni dimineaţă la festivităţile de ziua naţională organizate de Instituţia Prefectului în faţa statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii. Mulţimea adunată de-a lungul şoselei care străbate piaţa a blocat circulaţia încă de dinainte de ora 10, sub atenta supraveghere a forţelor de ordine, motivate de prezenţa şefilor de la judeţ şi comandanţilor de unităţi.

Mii de orădeni (peste 2.000, după estimările jurnaliştilor, şi "aproape 12.000" după cele prea optimiste ale jandarmilor), s-au adunat în centrul oraşului, pe o ploaie măruntă şi rece, pentru depunerea de coroane urmată de mult aşteptatul "Uite mamă, trec soldaţii!" şi ciolaniada de rigoare. Veniţi din toate colţurile oraşului, participanţii la eveniment şi-au purtat cu mândrie cocardele de prins în piept şi tricolorul cu Selgros distribuit gratuit.

Defilare de provincie

Fugiţi din faţa televizorului pentru spectacol live al popimii cu "Te Deumul", al funcţionărimii cu coroane şi al jupânilor de instituţii porniţi deja cu "La mulţi ani-ul" printre politrucii sobri să dea bine la televizor, civilii ţopăie de pe un picior pe altul în aşteptarea defilării a ceea ce a mai lăsat în urmă armata română după trecerea Carpaţilor.

Prunci cu ochii cât cepele sug cuminţi acadele tricolore vândute de la taraba de diabet patriotic din staţia de tramvai, tineri cu şepcile trase pe ochi şi-au luat deja "virgacs" pentru prietene sau neveste după obiceiul românesc de Miculaş, iar bătrâneii ţin sub braţ, protector, cutii de margarină pentru "păsula" de după.

Parada bugetarilor scoşi cu arcanul din tihna mini-vacanţei din weekend şi discursurile plate ale politrucilor care au reuşit să scobească de sens mândria de a fi român sunt trecute însă cu vederea la apariţia militarilor.

Defilarea gărzii de onoare, urmată de trupele Garnizoanei Oradea cu arme, câini şi maşini trezeşte în mulţime un fior patriotic sincer şi profund ca la un meci al naţionalei. Cei mai aplaudaţi sunt "cagulaţii" de la Poliţie şi portocalii de SMURD.

Şi totuşi, cea mai simpatizată "tehnică de luptă" este bucătăria de campanie a popotei ofiţerilor. "Lasă şefu', oala aici!", strigă un bărbat din mulţime.

Poftă bună, România!

De altfel, în nici 3 minute de la încheierea festivităţilor, piaţa s-a golit de mulţime ca la un raid aerian, revărsându-se peste parcarea din spatele statuii lui Mihai Eminescu, unde circa 900 de orădeni stăteau la coadă de mai bine de o oră aşteptând să se înceapă împărţeala tradiţionalei fasole cu ciolan.

Jandarmi în uniformă au înconjurat cu gărduleţe de fier cele două corturi militare din care se împart caserolele cu mâncare. Fasolea aburindă atrage mulţimea ca un magnet. Tineri şi bătrâni se împing, vociferează, comentează. Culmea, toţi sunt nemulţumiţi: că e prea lungă coada, că e prea rar ciolanul, că e prea lent soldatul de la polonic şi câte şi mai câte.

"Vezi, fraiere, că ne-am pus la coada greşită. Asta e pe bani!", îi spune un bărbat ortacului său. Cei doi ies din mulţime vizibil iritaţi, dar nu se mai aşează la rând. Coada la fasolea "gratis" e lungă de peste 50 de metri. Ca să nu se lase cu busculade, jandarmii au blocat accesul la cort cu un gard metalic şi lasă să intre câte zece persoane, pe cum se goleşte spaţiul din faţa oalelor gigant.

Excepţie fac doar copiii mici şi femeile cu cărucioare. "Hai, copile, intră o dată!", îi spune jandarmul unui pruncuţ înfofolit în fâş. Micuţul ezită timid, dar până la urmă intră peste rând.

Tupeişti de toate vârstele, aliniaţi de-a lungul gardului îşi forţează norocul. "Păi, lasă-mă şefu' că-s şi eu cu ăla pe care-l serveşte amu", spune obraznic un nebărbierit. Bărbatul vociferează, se agită, dă din mâini nemulţumit până reuşeşte să scoată din sărite oamenii de ordine. "Vezi, să nu te "servesc" eu acuma. Du-te la coadă, ca toată lumea", îi spune printre dinţi un jandarm.

Bărbatul se dă bătut. Decât să se pună la coadă mai bine îşi pune pofta în cui. Se pierde în mulţime dând din mâini. Ici şi acolo, cei mai norocoşi şi răbdători ies de după gard cu caserole în mâini. Prea puţini stau să mănânce pe ploaie la mesele întinse în parcare. Îşi duc fasolea acasă să savureze în linişte aroma cărnoasă a zilei naţionale. Poftă bună, România, oriunde te-ai afla!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
DU_BAI
Umblă vorba prin târg că BOLOJAN a sărbătorit 1 Decembrie pe...PLAJĂ! În DUBAI! Ei, acuma să-i aud pe marii new PNL-isti(între ei creștina Florica Cherecheș)ce zic?! Că la PONTA au dat din clanță de nu-i mai puteai opri(cel puțin Ponta nu s-a dus chiar de Ziua Națională)... Bârfele zic că s-ar fi dus cu Ioana(care până la urmă nu mai știu ce e, nevastă, iubită...)
Postat 02 Decembrie 2014, 11:55 de TDS
La multi ani
Traiasca Romania dodoloata!!!
Postat 02 Decembrie 2014, 08:39 de Profesorul
La Multi Ani, Romania!
La Multi Ani, romani, oriunde v-ati afla in acest moment!
Postat 02 Decembrie 2014, 08:30 de Mari
revolutia portocalie FB
@Adi_Oradeanul: Nu, FB e bun numai pentru revolutia portocalie! Daca indraznesti sa scrii contra lor fie esti blocat(vezi pagina oficiala a Primariei)ori esti apostrofat(bineinteles de domni si doamne portocalii/figuri publice altfel/ care se mira ca adica ce ai cu ei sau iti mai spun ca folosesti expresii necivilizate(evident minciuna!). Sau daca indraznesti sa critici felul in care se exprima din punct de vedere gramatical tot felul de pseudo patrioti care se declara iubitori ai limbii romane ti se reproseaza ca i-ai facut prosti!
Postat 01 Decembrie 2014, 18:04 de TDS
LOL
sper sa ne fereasca Dumnezo de razboi, vitejii aia si tinichelele lor or sa reziste doar primele 5 minute...
Postat 01 Decembrie 2014, 16:30 de PueMonta
La mulți ani România! cu primar sau fără
Frumos din partea orădenilor că au participat la manifestări! Chiar și reprezentanți UDMR!!!O lipsă ...câțiva deputați de Oradea și dl. PRIMAR!!! O fi răcit... să îi transmitem sănătate! Poate e la Alba... dacă partidul o cere... E clar totuși... se poate și fără el! Dl. Mălan vine puternic din urmă! Totuși "900 de orădeni stăteau la coadă de mai bine de o oră" ...deci pe lângă cei 2000 din piață ... Noroc că nu era vorba de vreun drept fundamental al omului că exploda FB!!!
Postat 01 Decembrie 2014, 15:40 de Adi_Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON