URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2010, 17:11

Mii de hectare de culturi, sub ape

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi pentru Dezvoltare Rurală Bihor, Nicolae Hodişan, precipitaţiile din ultimele zile au afectat terenurile agricole din mai multe părţi ale judeţului. „Am făcut un inventar al suprafeţelor aflate sub ape. Nu e vorba de inundaţii, pentru că în acest caz apele vin şi se retrag, ci e vorba de fenomenul de băltire, când apele persistă mai mult de 3-4 zile. Am constatat că avem 6.000 de hectare de culturi sub ape, din care 4.500 sunt culturi de toamnă, adică grâu, orz sau rapiţă, şi 1.500 de hectare sunt pajişti şi păşuni. Din evaluările făcute până ieri (n.r. marţi), circa 10-12% din total teren arabil e acoperit de apă", a declarat pentru BIHOREANUL Nicolae Hodişan, şeful DADR Bihor.

Acesta a mai spus că fenomenul de băltire e întâlnit, în judeţul Bihor, în câmpia joasă a Crişurilor, cuprinsă între râurile Crişul Repede şi Crişul Alb, respectiv în localităţile Tinca, Holod, Salonta, Avram Iancu sau Cefa, dar şi în alte zone în care permeabilitatea pământului este mare, iar scurgerea apei pe verticală este foarte lentă.

Specialiştii se aşteaptă ca în zilele următoare numărul terenurilor acoperite de ape să crească, Hodişan argumentând că în ultimele 24 de ore precipitaţiile au fost abundente, cu peste 50 de litri pe metru pătrat. „De aceea am indicat proprietarilor de terenuri agricole aflate sub ape, cât şi autorităţilor locale din zonele afectate, să ia măsuri urgente pentru drenarea acestor terenuri în părţile mai joase, pentru a favoriza scurgerea apei. În caz contrar, riscă să compromită total aceste culturi, care oricum sunt mult mai reduse decât anii anteriori sau decât cele pe care noi le-am preconizat", a mai spus Hodişan.

Locotenentul Cristian Herţe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, a afirmat că în judeţul Bihor nu sunt probleme majore din cauza inundaţiilor. „La Salonta sunt inundate două subsoluri, iar la Oradea este inundat un subsol, din cauza infiltraţiilor apei. În rest nu avem alte sesizări", a spus Herţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON