URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2017, 14:50

Migraţie "explozivă": Numărul migranţilor ilegali de la frontiera cu Ungaria a crescut cu… 650% faţă de anul trecut!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gardul ridicat de Ungaria la frontiera cu Serbia i-a determinat pe migranţii ilegali din Orient să încerce intrarea în Spaţiul Schengen prin România.

În primele 10 luni ale anului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea au prins pe raza judeţelor Bihor şi Arad 2.476 de migranţi ilegali, faţă de doar 330 de în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rută nouă

Datele au fost prezentate, joi, într-o conferinţă de presă de chestorul Marin Bondar, şeful ITPF Oradea. "Numărul migranţilor a crescut în primele 10 luni ale acestui an cu 650% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La frontiera sârbo-maghiară a fost ridicat acel gard, deci frontiera aceea este foarte bine securizată. Drept urmare, migranţii au schimbat ruta", a chestorul. De asemenea, acesta a spus că şi pe frontiera Serbiei cu Croaţia s-a construit un gard anti-migranţi de 20 de kilometri.

Cei mai mulţi migranţi ajung din Grecia în Serbia, iar de acolo încearcă să se furişeze spre Spaţiul Schengen.

Din cei peste 2.400 de migranţi prinşi de poliţiştii ITPF Oradea, cei mai mulţi au fost găsiţi pe sectorul Nădlac, şi anume, 763 persoane, respectiv pe sectorul Vărşand, 221 persoane. În Bihor, cel mai "căutat" sector este Borş, unde au fost găsiţi 215 migranţi în primele 10 luni ale anului. Numărul călăuzelor descoperite de poliţişti este de 76.

Irakienii, cei mai mulţi

Potrivit datelor prezentate de chestorul Marin Bondar, din cei 2.476 de migranţi, 1.810 au fost depistaţi la frontiera verde, adică pe câmp, iar 666 persoane au fost depistate în punctele de trecere a frontierei ascunse în maşini sau cu documente false.

Cei mai mulţi migranţi nu provin din Siria, ci din Irak. Mai precis, pe la frontiera verde au încercat să treacă în Ungaria 1109 irakieni, 240 sirieni, 116 iranieni, 90 pakistanezi, 90 afgani şi 31 de indieni. Şi topul naţionalităţilor migranţilor care au încercat să iasă din ţară prin punctele de frontieră este condus tot de irakieni, cu 397 de persoane, urmaţi de sirieni – 115 persoane, respectiv de iranieni – 32 persoane.

Şi anul acesta, ITPF Oradea s-a confruntat cu peste 50 de cazuri în care migranţii au avut două tentative de trecere ilegală a frontierei de stat.

Călăuza… Google Maps

După ce sunt prinşi, migranţii sunt direcţionaţi spre centrele de cazare dedicate lor din România, mai precis cele din Timişoara, Giurgiu, Galaţi şi lângă Sighet. Totuşi, dacă sunt solicitanţi de azil, până la soluţionarea cererii, ei pot circula liber pe teritoriul ţării.

Potrivit chestorului Marin Bondar, cei mai mulţi care încearcă să iasă ilegal din ţară pe la frontiera verde iau taxiuri sau mijloace de transport în comun până în apropierea graniţei, folosindu-se de drumurile din această zonă. Apoi, cu ajutorul Google Maps, ei încearcă să iasă din ţară.

Poliţiştii de frontieră români şi maghiari lucrează în comun pentru prevenirea migranţiei ilegale. "Fiindcă avem şi acum probleme de personal, lucrăm în sistemul "tablă de şah", adică fiecare supraveghează o anumită zonă şi ne anunţăm reciproc când, cu ajutorul aparaturii speciale, observăm migranţii", a explicat şeful ITPF Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON