URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2014, 19:53

Mesagerii vieţii: voluntarii Asociaţiei Transplantaţilor din România încearcă să vă convingă să vă donaţi organele după deces

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Voluntari din Capitală şi din Oradea, dar nu numai, au distribuit marţi orădenilor care vor trece pe Corso materiale informative şi explicaţii, în cadrul Campaniei "Spune DA! Susţine donarea de organe", desfăşurată de Asociaţia Transplantaţilor din România, în colaborare cu Crucea Roşie, Primăria Oradea, Direcţia de Sănătate Publică, spitalele Judeţean şi Municipal şi Carrefour România.

În deschiderea acţiunii, la Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, conducerea ATR s-a întâlnit cu reprezentanţi ai acestor instituţii şi, fireşte, cu pacienţi care au beneficiat de transplantul de organe, pentru a-şi împărtăşi reciproc din experienţele pe care le-au acumulat.

Înfiinţată în anul 1996, ATR este cea mai activă asociaţie a pacienţilor cronici din România, scopul său fiind atât îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care au beneficat de transplant de organe, cât şi conştientizarea societăţii asupra importanţei donării de organe. "Chiar şi noi suntem înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor de organe, fireşte putând dona alte organe decât cele pe care le-am primit", a precizat, de altfel, preşedintele ATR, Gheorghe Tache (foto stânga).

Acesta a explicat că a ales Oradea ca oraş de începere a campaniei "Spune DA! Susţine donarea de organe" din cel puţin două motive. Pe de o parte pentru că spitalele Judeţean şi Municipal de aici sunt pe primul loc în ţară în ce priveşte donarea de organe, acest lucru datorându-se în special doctoriţei Carmen Pantiş (foto dreapta), coordonatoarea judeţeană a Programului Naţional de Transplant, iar pe de altă parte datorită sprijinului cu totul special acordat acestei asociaţii şi, implicit, pacienţilor transplantaţi, de către dr. Ritli Ladislau, mai ales, dar şi după ce a exercitat funcţia de ministru al Sănătăţii, fiind "primul ministru al Sănătăţii pe care l-a pupat un pacient", cum spunea Gheorghe Tache.

La reuniunea care a durat mai bine de o oră şi jumătate, au mai fost invitaţi şi au luat cuvântul managerul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, dr. Claudia Cladovan, care a vorbit despre îngrijirea şi monitorizarea în sistem ambulator a pacienţilor care au beneficiat de transplanturi, preotul Iosif Rajna, de la Asociaţia Caritas Catolica, unul dintre oamenii Bisericii care a încercat să-şi convingă credincioşii să doneze organe, dar a şi susţinut pacienţii prin oferirea de medicamente, Laura Vicaş, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bihor, precum şi deputatul Florica Cherecheş.

"Oamenii care au trecut prin încercări sunt cei mai convingători să vorbească despre asta, pentru a arăta cum au reuşit", a spus Cherecheş, adăugând că, personal, va merge la notar, aşa cum cere legea, pentru a da o declaraţie privind acceptul de a-şi dona organele în cazul decesului.

În cursul întregii zile, voluntarii Asociaţiei Transplantaţilor din România s-au aflat în centrul oraşului, pentru a discuta cu orădenii despre donarea de organe, pentru a le explica inclusiv faptul că la un moment dat fiecare cetăţean poate beneficia de transplant. Seara, în faţa Teatrului Regina Maria, voluntarii ATR vor aprinde lumânări, dispuse în formă de inimă, în memoria persoanelor decedate care au donat organe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
@je
Ne confuzi cu tara ta mama, din pusta. Tara de imbecili si extremisti. Acum va stie o lume intreaga.
Postat 23 Octombrie 2014, 22:46 de intel
Tara de inculti si limitati intelectual
Din păcate cei ce comentează aici nu cred ca ai 12 clase împreuna! Donarea de organe este in subiect delicat, insa la momentul oportun poate salva viata unei mame, fiu, frate, copil! Doar cine a trecut prin asa ceva stie ce imp este! Intr-o tara civilizata , mortea cerebrala este automat urmată de donare de organe ! Decât in sicriu cu organele, mai bine ajuta cineva care poate supravietui!
Postat 23 Octombrie 2014, 07:43 de Je
pt al
Dragă al, ideea ar fi într-adevăr să porţi în tine organul unui om mort, nu al unui om viu !!!!!!! a decide moartea e marea dilemă!!!!!!!!
Postat 22 Octombrie 2014, 23:00 de ADINA
dilema
grea alegere! stiu ca un astfel de gest ar salva oameni, poate chiar copii. dar ceva in sufletul meu parca-mi spune ca trebuie sa plec din aceasta lume asa cum am venit: intreg! cred ca ar trebui sa acceptam si sa ne impacam cu soarta pe care ne-a rezervat-o viata si Dumnezeu! sa-i lasam omului demnitatea de a fi om, nu sa-l tratam ca pe o masina pe care, dupa un accident, o dezmembram pt a-i recupera piesele inca functionale. nu am fost niciodata in situatia ca eu sau un apropiat sa avem nevoie de un transplant, si sper sa nici nu fiu! dar nu cred ca as putea trai cu gandul ca port in mine ficatul sau rinichiu sau inima unui alt om, a unui om mort. sunt sigur ca cei in cauza vad lucrurile cu totul diferit. nu-i acuz si va rog sa nu ma acuzati! am exprimat doar o parere.
Postat 22 Octombrie 2014, 19:38 de al
jos pdl...
N-ARE POCAINTA NIMIK CU ASTA, dar faptul ca e PDL-ista, ARE DOMNULE...ASTIA SUNT CRIMINALII ROMANIEI, IMPREUNA CU PITICU ATOMIK DIN CLUJ...
Postat 22 Octombrie 2014, 13:13 de CORNEL
criminala pdl ista pocaita proasta
criminala PDL ista pocaita proasta! Esti un pericol pentru bihoreni si o piaza rea
Postat 22 Octombrie 2014, 09:42 de om cu capul pe umeri
HOREA A MURIT UCIS DAR NU IN ZADAR
SA NU VA SUPARATI PE MINE CA AM DARUL DE A VORBI, DAR SINCER NOI NU MAI AVEM MEDICI, SCOALA NU MAI SCOALA , AVOCATII NU S AVOCATI, POLITICIENII NU S POLITICIENI . CRIMA NU ESTE O SOLUTIE , AVEM DREPTUL SA MURIM NATURAL NU INTOICATI SI OTRAVITI SAU TAIATI CA LA ABATOR .
Postat 22 Octombrie 2014, 09:29 de EU ORICUM AM SA MOR UCIS
nu donez organe, crima se pedepseste
noi platim milioane de bugetari, demnitari si altii cu miliarde de lei ca sa ne ucida ?!! II AJUTAM PE ALTII SA TALHAREASCA ROMANII ?
Postat 22 Octombrie 2014, 09:20 de nu donez organe
de ce platim justitie sa ascunda altii crima si malpraxismulmedical, voi ganditi ?!
am dreptul la autopsie asa cum prevede legea , deci nu donez organele :))) crima nu trebuie ascunsa, atunci unde i simtul dreptatii! de ce platim justitie sa ascunda altii crima si malpraxismulmedical, voi ganditi ?! nu donez organele, nu donati nici voi , o sa fiti omorati nu sasati sa traiti asa cum legea prevede , papusi !
Postat 22 Octombrie 2014, 09:13 de am dreptul la autopsie asa cum
anita
Dupa aceea omorati oamenii sa vindeti organele, cea mai tare meserie . Normal sew castiga mii de euro. Semnati ca nu ve-ti stii de ce da masina pe strada in voi pentru a da un organ la un fiu de milionar. Este un film pe aceasta tema urmariti-l.
Postat 22 Octombrie 2014, 07:12 de anita
DA???!!!
............şi atunci, de ce sunt anesteziaţi morţii de la care se prelevează organele??? NU CUMVA MORŢII SIMT DUREREA ŞI MAI ŞI TRÂCNESC SUB BISTURIU?????? AŞA AM ÎNŢELES ... E PLIN INTERNETUL CU ASTFEL DE INFORMAŢII!!! CUM E, DE FAPT? ŞI DE DREPT?
Postat 21 Octombrie 2014, 23:29 de ADINA ADEVĂRATĂ
MORI DE FOAME SI BOLNAV !
VA SPUN SINCER, MERGETI IN SPITALE SI MANCATI MANCAREA LOR , LATURI DE PORCI , CARNE O JUATE DIN PULPA SUPERIOARA , BUCATI DE PARIZER SUBTIRI CU CARTOFI SI CHIMEN, UN POPRICAS CU APA, ESTE DEZASTRU CE TRAIESC ROMANII, DAR STATI RELAXATI CA IN FACTURI MENIURILE SUNT LA 12-15 LEI SI IN REALITATE NICI DE 6 LEI, CE ZICETI ?!
Postat 21 Octombrie 2014, 21:48 de OBEZZZZZZAAAA
MANCAREA E FOARTE PROASTA , FURA SI FURA
TE DUCI LA SPITAL CA ESTI BOLNAV IN REST CE SA FACI ACOLO !! VACANTA !SI ORFANII MANCA ASA DE PROST, LA SPITAL DAI MANCARE DE CALITATE NU LATURI DE PORCI !! ... EXACT CA IN LAGAR TRAIM, CINE NU ARE BANI MOAREEE
Postat 21 Octombrie 2014, 21:45 de FOARTE
NU DONEZ ORGANELE
TE DUCI LA SPITAL SEMNEZI CA POT FACE CE VOR CU TINE SI TE ADUC ACASA INTR UN SICRU, NU DONEZ ORGANELE
Postat 21 Octombrie 2014, 21:27 de NU DONEZ
crimnala "pocaita"
CENZURAT
Postat 21 Octombrie 2014, 20:49 de io
cd
ba baiete esti nebun?
Postat 21 Octombrie 2014, 20:28 de corin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON