URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2016, 07:20

Mergi la vot, dar atenţie: dacă o faci de două ori, te prinde! În premieră, votul multiplu este depistat pe loc

Mergi la vot, dar atenţie: dacă o faci de două ori, te prinde! În premieră, votul multiplu este depistat pe loc foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toate cele 652 de secţii de votare organizate în judeţul Bihor s-au deschis în această dimineaţă conform programului stabilit prin lege, la ora 7.00, fără să fi fost raportate probleme, urmând să rămână deschise până la ora 21.00.

Potrivit site-ului Biroului Electoral Central, la urne sunt aşteptaţi 505.887 cetăţeni cu drept de vot pentru a-şi alege primarii şi consilierii locali în 90 de comune şi în 10 oraşe şi municipii, precum şi consilierii judeţeni.

7 la judeţ, 6 la oraş!

În secţia de votare, aşadar, fiecare cetăţean va primi trei buletine de vot, câte unul pentru alegerea primarului, a consilierilor locali şi a consilierilor judeţeni.

Pentru Consiliul Judeţean Bihor au depus liste de candidaturi şapte formaţiuni, ordinea lor pe buletinele de vot fiind UNPR, ALDE, UDMR, PSD, PNL, PPMT şi PMP.

Cei 188.968 orădeni înscrişi pe listele electorale vor avea de ales, între candidaţii la Primărie propuşi de ALDE, Ştefan Herchi, UDMR, Huszar Istvan, PSD, Adelina Coste, PNL, Ilie Bolojan, PPMT, Zatyko Gyula, şi PMP, Horea Vuşcan. La Consiliul Local, orădenii vor putea opta între candidaţii acestor partide, cei ai M10 şi independenta Nadia Pal.

Buletinul la tabletă!

În premieră, românii votează într-un singur tur la alegerile locale. La fel, pentru prima oară în istoria electorală a României, votul multiplu va fi depistat pe loc deoarece înainte de votare fiecărui cetăţean i se scanează documentul de identitate, cu un dispozitiv tip tabletă, conectat la SIMPV - Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi Evitare a Votului Multiplu.

După scanare, pe tabletă apare afişat, după caz, unul dintre mesajele "este înscris în lista electorală permanentă a acestei secţii de votare la numărul..." – situaţie în care alegătorul primeşte materialele pentru votare şi îşi exercită dreptul electoral, "nu a împlinit vârsta de 18 ani" – ceea ce înseamnă că persoana nu a împlinit vârsta legală pentru a putea vota, "figurează cu dreptul de vot interzis" – pentru persoanele care au interdicţia de a vota în baza unei jotărâri judecătoreşti, sau "este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare nr.... din localitatea..." – situaţie în care alegătorul este îndrumat să voteze în respectiva secţie.

Descoperit pe loc

În cazul în care o persoană încearcă să voteze de mai multe ori, pe tabletă apare afişat în urma scanării actului de identitate mesajul "figurează că a fost înscris în SIMPV". În această situaţie, preşedintele sau locţiitorul secţiei de votare înştiinţează persoana că apare ca votant într-o altă secţie şi o informează că dacă votează de mai multe ori este pasibilă de închisoare între 6 luni şi 3 ani sau amendă penală. Dacă alegătorul insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare sună la 112 şi i se face legătura cu preşedintele secţiei de votare unde persoana figurează ca votant, care verifică în lista electorală dacă aceasta a semnat în acea secţie pentru primirea buletinului de vot şi a ştampilei cu menţiunea "VOTAT". În cazul în care persoana respectivă nu a semnat la acea secţie, i se permite să voteze în secţia unde se află, după ce completează un proces-verbal că i s-a adus la cunoştinţă situaţia şi urmările legale.

SIMPV a fost testat până acum de trei ori, fără probleme tehnice, dar în cazul în care acestea apar în ziua scrutinului procesul electoral nu se întrerupe, datele alegătorilor fiind înregistrate pe tablete în modul offline, sau – dacă dispozitivele se defectează ori se distrug – pe suport de hârtie.

Fiecare cetăţean votează în circumscripţia sa electorală, adică în localitatea în care are domiciliu, sau în localitatea unde are viză de flotant. Conform legii, flotanţii au posibilitatea să voteze fie în localitatea de domiciliu, fie în cea pentru care li s-a eliberat viza de flotant.

Persoanele care au solicitat în prealabil acest lucru pot vota cu ajutorul urnei mobile, aceasta putând fi folosită în afara secţiei de votare până la o oră rezonabilă, astfel încât să fie în incinta secţiei de votare la închiderea programului de votare, adică până la ora 21.

Citiţi pe această temă articolele:

Au intervenit modificări în numerotarea şi arondarea secţiilor de votare. Află unde vei vota pe 5 iunie!

Alegeri locale în siguranţă: Aproape 2000 de poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră vor acţiona duminică în Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON