URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2014, 19:02

Măsură preventivă: Ca să evite apariţia unui focar de boala limbii albastre, Prefectura a interzis târgurile de animale în Bihor

Prefectul Claudiu Pop a anunţat într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, că, întrunit cu o zi înainte, Comitetul judeţean pentru combaterea bolilor a dispus mai multe măsuri preventive pentru a evita apariţia la unor cazuri de boală a limbii albastre la animalele rumegătoare, ţinând cont de reglementările primite la nivel naţional, de la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA).

"Măsura principală luată ieri este de închidere a tuturor târgurilor de animale din Bihor, începând de ieri până 5 octombrie. Fac precizarea că este o acţiune preventivă, pentru ca această pandemie să nu se transfere şi în Bihor. Am informat primarii despre acest lucru şi de asemenea, şi Poliţia Bihor, care împreună cu Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor întreprinde controale pentru duce la îndeplinire a acestei dispoziţii", a declarat Pop.

Prefectul a ţinut să accentueze că măsura este una preventivă, deoarece "deocamdată în Bihor nu s-a înregistrat niciun caz de boală a limbii albastre".

Boala este produsă de un virus, afectând rumegătoarele, şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage (care se hrănesc cu sânge) şi nu prin contact direct între animale, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.

Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu sunt un pericol pentru sănătatea omului.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar în legătură cu apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau cu tăierile de necesitate.
În plus, trebuie respectate regulile sanitar-veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Primul caz de boala limbii albastre a fost diagnosticat în România pe 22 august, în judeţul Buzău. Într-un bilanţ transmis săptămâna trecută, ANSVSA preciza că aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău şi Gorj. Dintre animalele bolnave, 32 au murit.

Pe de altă parte, în cursul zilei de joi, trei focare de boala limbii albastre au fost confirmate şi în Mehedinţi, unde există şi alte 16 suspiciuni, iar autorităţile sanitar-veterinare au decis să închidă pe termen nelimitat toate cele şapte târguri de animale din judeţ.

Consiliului Ştiinţific al ANSVSA a ajuns la concluzia că, din cauza schimbărilor climatice şi a particularităţilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibilă apariţia de noi focare în perioada următoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Milka scapa chiar daca e cu totul albastra !!!
.
Postat 12 Septembrie 2014, 08:43 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON