URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2018, 16:00

Maşini sau turism? Un consilier îi acuză pe şefii Consiliului Judeţean că preferă să-şi cumpere limuzine decât să investească în toalete pentru turişti

Maşini sau turism? Un consilier îi acuză pe şefii Consiliului Judeţean că preferă să-şi cumpere limuzine decât să investească în toalete pentru turişti (foto: Facebook, Sebastian Lascu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un consilier PNL, Sebastian Lascu, îi acuză pe şefii judeţului, Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea, că preferă să-şi cumpere maşini de 100.000 de euro în loc să investească aceeaşi sumă în achiziţionarea unor containere modulare cu duşuri şi toalete în trei zone turistice căutate din Bihor: Şuncuiuş, Vadu Crişului şi Padiş-Glăvoi.

Politică şi turism

Una dintre multele nemulţumiri pe care consilierii judeţeni ai PNL le-au prezentat, săptămâna trecută, la adresa alianţei de la conducerea judeţului - UDMR-PSD-ALDE - a fost aceea că proiectele liberalilor sunt ignorate şi nici măcar nu ajung pe ordinea de zi a şedinţelor.

Un astfel de proiect - arătau Ilie Bolojan şi Ionel Avrigeanu - este cel de amplasare a unor containere moderne, cu toalete şi duşuri, în Şuncuiuş, Vadu Crişului şi Padiş-Glăvoi, unde se practică intens turismul de camping. Valoarea totală a investiţiei ar urca la circa 100.000 de euro.

O zi mai târziu, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Ioan Mang a expediat problema, spunând că CJ Bihor nu are terenuri în zonele acelea şi, ca atare, n-ar putea face investiţia, aceasta fiind, în primul rând, datoria primăriilor locale. Ba mai mult, PSD-istul a amintit că iniţiatorul proiectului are pensiune în zona Şuncuiuş, dând de înţeles că Lascu ar putea avea alte interese.

"Nelegal" dar… "oportun"

După şedinţa eşuată de luni, chestionat de jurnalişti pe această temă, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a susţinut că instituţia pe care o conduce nu a respins iniţiativa liberalului, ci doar forma în care a fost ea prezentată.

Pásztor le-a prezentat jurnaliştilor răspunsul pe care CJ i l-a trimis lui Lascu, în luna noiembrie, pe marginea proiectului, în care se preciza că, în forma prezentată, proiectul este "nelegal", dar iniţiativa este "oportună".

În răspuns, lui Lascu i s-a transmis că primăriile din zonele turistice sunt cele care deţin terenuri pentru astfel de investiţii şi că ele pot cere finanţarea acestora din cotele defalcate din TVA şi impozit pe venit, pe care CJ Bihor le împarte anual.

De asemenea, iniţiatorului i se atrăgea atenţia că autorităţile locale trebuie să elaboreze documentaţiile necesare acestor investiţii: plan de situaţie, plan de încadrare în zonă şi modalităţile tehnice prin care se vor face racordurile electrice şi de apă-canalizare.

"Consiliul Judeţean nu poate să facă investiţii pe un teren care nu-i aparţine. Nu ne permite Curtea de Conturi. Pe de altă parte, acestea trebuie administrate de acolo, local", a spus Pásztor, precizând că, dacă cele trei primării vor cere "co-finanţarea" acestor containere din cotele defalcate din TVA şi impozit pe venit, CJ Bihor le va sprijini financiar.

Dacă ar vrea, ar putea…

Contactat de BIHOREANUL, iniţiatorul proiectului, Sebastian Lascu, spune că CJ poate achiziţiona cele trei containere, probabil la un preţ mai bun decât dacă acestea ar fi cumpărate separat, şi le poate preda în gestiune primăriilor. "Există precedent. Containerele predate către Salvamont au fost cumpărate tot de Consiliul Judeţean", zice Lascu.

De asemenea, el a subliniat că primăriile din cele trei zone turistice - Şuncuiuş, Vadu Crişului şi Pietroasa - nu au bugetul necesar unor astfel de investiţii şi nici nu le-ar putea cere ca priorităţi de la CJ Bihor din cotele TVA şi impozitul pe venit: "Unii nu şi-au terminat drumurile, alţii canalizarea. Asta e realitatea românească…".

De asemenea, Lascu a precizat că cele trei primării s-au arătat dispuse să pună la dispoziţie terenuri pentru containerele din proiectul numit "Igiena peisajului". De altfel, în luna decembrie, prin adrese cu conţinut similar, primăriile Şuncuiuş, Vadu Crişului şi Pietroasa cereau "alocarea din bugetul Consiliului Judeţean Bihor" a sumelor necesare pentru containerele modulare. La adresele acelea, însă, CJ Bihor nu a avut răspuns.

Cum şefii CJ s-au delimitat de investiţie, Sebastian Lascu i-a taxat, luni, pe Facebook, scriind despre ei că preferă să-şi cumpere maşini din bani publici decât să dezvolte turismul. "Părerea mea rămâne că instituţia Consiliului Judeţean poate să facă aceste investitii atâta timp cât au achizitionat cu lejeritate 3 autovehicule Skoda Superb de 100.000 euro pentru 3 şefi, atât cât ar fi fost şi pentru 3 locaţii de duşuri şi grupuri sanitare pentru mii de turişti!", a acuzat PNL-istul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nerusinare!!!
Asta e cand au ajuns hotii sa manuiasca banul public!
Postat 19 Februarie 2018, 18:20 de artistul
o stire de ...latrina
ce are _ula cu prefectura/CJ?! Au devenit MULT mai antipatici acesti consilieri PNL decat ceilalti, prin jocul lor de tot KK-tul! Pofta buna.
Postat 19 Februarie 2018, 16:04 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON