URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2017, 20:57

Marș al tăcerii la Ţeţchea, în amintirea tânărului ucis cu motocoasa, care ar fi împlinit vineri 20 de ani: "Vrem dreptate!" (FOTO / VIDEO)

A trecut o lună şi aproape zece zile de când a murit, dar jalea celor care l-au cunoscut nu s-a stins.

În ziua când Gabriel Cudi - tânărul din Ţeţchea omorât cu o motocoasă în grădina casei părinteşti după o altercaţie cu naşul propriului unchi, pentru o bucată de pământ - ar fi împlinit 20 de ani, aproximativ 50 de localnici, vecini, foşti colegi de şcoală şi de muncă de la Holcim, fosta iubită, bunica, mătuşile şi, fireşte, părinţii, au participat la o procesiune care a fost atât un omagiu în amintirea tânărului a cărui viaţă a fost curmată prematur şi tragic, cât şi un protest tăcut la adresa poliţiştilor şi procurorilor care trenează ancheta.

Altar la locul crimei

Apropiaţii lui Gabriel s-au adunat vineri după-amiază în curtea casei în care acesta locuise împreună cu sora, mama şi tatăl adoptiv, aceeaşi unde pe 20 august avusese loc omorul. Majoritatea tineri, cei care au vrut să-i mai aducă acestuia încă un omagiu au intrat şi în camera acestuia, pe care părinţii nu o mai folosesc, lăsând patul făcut, cu un chimono şi centura neagră la karate pe care tânărul, membru al Clubului Sportiv Comunal Ţeţchea, o obţinuse împreună cu nenumărate medalii.

"Am vrut să ne adunăm şi să facem un marş al tăcerii prin care dorim comemorarea lui Gabriel, pentru că astăzi ar fi împlinit 20 de ani, dar şi pentru că vrem adevăr şi dreptate", a spus mama tânărului, Mihaela Tuşe, marcată că acum o lună, bărbatul care l-a ucis fusese lăsat în libertate de anchetatori încă înainte ca ea să reuşească să scoată de la morgă trupul fără viaţă al băiatului.

"De atunci nu am primit nicio comunicare de la poliţişti sau procurori. Neoficial am aflat numai, de la un poliţist din comună, că cel care l-a omorât cu motocoasa a fost încadrat la omor din culpă şi că dosarul deschis la Oradea a fost trimis apoi la Aleşd şi de aici din nou întors la Oradea", a povestit femeia, nemângâiată cu gândul că ucigaşul va scăpa mai uşor decât ar merita, dar şi de faptul că, locuind doar la câteva case distanţă, îl vede zilnic fără nicio grijă.

Tăcere spartă

După aproximativ un ceas, timp în care foştii colegi şi prieteni ai lui Gabriel şi-au povestit diverse întâmplări comune, procesiunea a pornit din casa părintească a tânărului spre stadionul comunal, acolo unde - rănit fiind, plin de sânge - a fost dus spre a fi preluat de un elicopter al SMURD venit de urgenţă, dar al cărui echipaj, după circa 45 de minute de încercări de a-l resuscita, a fost nevoit să-i declare decesul cauzat de hemoragia abundentă la nivelul toracelui.

Oamenii au parcurs cei doi kilometri şi jumătate în deplină tăcere, până lângă terenul de sport unde a fost ridicată, după crimă, o piatră funerară în amintirea tânărului ucis, cu o fotografie a acestuia şi cu inscripţia "De aici a plecat Gabriel. Drum bun, suflet drag".

Doar aici, liniştea a fost întreruptă de bocetele mamei, tatălui şi bunicii lui Gabriel, care nu şi-au putut stăpâni hohotele de plâns, dar şi de singura scandare, a unor fete, care au cerut: "Vrem dreptate!", motivând "Criminalul e în libertate!".

După ce cu toţii au lăsat la piatra funerară flori şi fotografii ale fostului coleg şi prieten, participanţii au reluat procesiunea spre celălalt capăt al satului, la cimitir. Unde, iarăşi în tăcere, sub ultimele raze ale soarelui de toamnă, luminos, dar rece, au stat din nou, simbolic, "cu Gabriel"...

Ucidere din culpă

De precizat că bărbatul care l-a hăcuit pe tânăr este anchetat pentru ucidere din culpă, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Bărbatul susţine că moartea lui Gabriel a fost un accident.

"Se pare că a fost un conflict spontan, victima nu avea nicio implicare, era în spatele inculpatului care cosea cu o coasă mecanică şi nu a înţeles să o oprească din funcţiune. Din ce spun şi martorii, neobservând victima în spatele său, inculpatul s-a întors brusc cu coasa în funcţiune şi i-a provocat o plagă la nivelul pieptului şi al braţului drept", declara, la acea vreme, prim procurorul adjunct al Parchetului Bihor, Maria Cotrău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON