URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2017, 17:00

Marian Boboia, fostul manager al Şcolii de Arte, susţine că acuzaţiile ce i se aduc sunt "abuzive şi nereale"

După ce Consiliul Judeţean l-a acuzat că a făcut plăţi nejustificate şi că a ocolit legea achiziţiilor publice, destituindu-l totodată din funcţie, fostul manager al Şcolii de Arte Francisc Hubic, Marian Boboia, reacţionează susţinând că acuzaţiile nu sunt întemeiate, ba chiar că persoanele care au făcut auditul intern la instituţie nu ar fi respectat legea.

"Vor să mă discrediteze!"

După cum BIHOREANUL a scris, Marian Boboia a fost înlocuit din funcţie de conducerea Consiliului Judeţean Bihor după ce activitatea i-a fost evaluată de o comisie numită de preşedintele Pásztor Sándor cu nota de 6,28.

La o zi după ce ştirea a apărut în presă, reprezentanţii CJ Bihor au remis un comunicat complex în care arată, pe scurt, că la Şcoala de Arte Francisc Hubic s-au găsit – atât de Camera de Conturi Bihor cât şi de auditorii interni de la judeţ – numeroase nereguli de ordin financiar, inclusiv plăţi pentru lucrări neexecutate şi achiziţii făcute pe lângă lege. Drept urmare, CJ a sesizat Poliţia, care a deschis o anchetă.

Ex-managerul Marian Boboia a reacţionat, vineri, trimiţând la rândul său un comunicat în care susţine că reprezentanţii judeţului vor să "discrediteze mediatic" Şcoala de Arte Francisc Hubic şi activitatea sa managerială, iar că informaţiile prezentate "nu corespund realităţii".

Bani recuperaţi

Concret, Boboia susţine că, în iulie 2016, Camera de Conturi Bihor a găsit doar o "abatere mică, de 6.925 lei, cu recomandare de recuperare până pe 31.01.2017". "Abaterea se datorează unei erori de calcul a prestatorului, iar nu decontării de lucrări neexecutate, cum fals este prezentat în informarea de presă a CJ Bihor. Suma a fost recuperată de la prestatorul de servicii de lucrări, pînă la data de 31.12.2016, cu o lună înaintea termenului stabilit", arată Marian Boboia, spre deosebire de autorităţile judeţene, care au susţinut că situaţia aceasta n-a fost remediată.

"Celelate recomandări, care nu sunt de natură pecuniară, sunt în curs de implementare totală conform termenelor legale de remediere stabilite de Camera de Conturi a Judeţului Bihor, iar nu conform celor stabilite discreţionar de către Consiliul Judeţean Bihor", continuă Boboia.

Mai mult, acesta spune că, la alte instituţii din subordinea CJ, ba chiar şi în aparatul propriu al instituţiei, Camera de Conturi a stabilit "abateri în sume mult mai mari".

Audit cu probleme?

În reacţia sa, Marian Boboia susţine că auditorii Consiliului Judeţean Bihor, care în 2016 au analizat activitatea economico-financiară a Şcolii pentru anii 2014-2015, nu au respectat "prevederile legale din domeniul auditului public intern".

"Consemnările din Raportul de audit referitoare la activitatea şcolii sunt abuzive, nereale şi lipsite de profesionalism, deoarece am prezentat documente justificative elocvente pentru toate operaţiunile economico-financiare, atât în cadrul misiunii cât şi în cadrul şedinţelor de conciliere", transmite ex-managerul Şcolii de Arte.

De asemenea, Marian Boboia arată că ar fi semnalat aceste neajunsuri "în repetate rânduri" conducerii CJ, prin formularea mai multor contestaţii la raport, toate rămânând fără răspuns. Drept urmare, a sesizat Uniunea Centrală de Armonizare pentru Auditul Public Intern din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, care "a dispus planificarea şi efectuarea unei misiuni de evaluare a auditorilor din cadrul CJ Bihor".

Notare hilară

"În acelaşi spirit, al ilegalităţii şi abuzului, s-a realizat şi evaluarea mea managerială din acest an", continuă Marian Boboia, care contestă faptul că activitatea i-a fost evaluată prin prisma raportului de audit intern – "întocmit de persoane cu "suspiciuni" şi "rezerve"" – şi nu prin analizarea proiectelor realizate în programul său de management.

"Motivele acordării notei sunt de-a dreptul hilare. Cum poţi vorbi de stagnarea instituţiei, când în baza rezultatelor excepţionale ale elevilor, profesorilor şi a evenimentelor organizate, Şcoala de Arte Francisc Hubic este cea mai bună din ţară!?", comentează, ironic, Boboia.

În continuare, managerul destituit spune că "evaluarea s-a realizat sumar şi superficial" şi că i s-a încălcat dreptul la apărare "prin necomunicarea unor acte administrative cu caracter individual".

"Vă invit să susţineţi cultura…"

"Măsura de încetare a contractului de management este nu numai nelegală, dar reprezintă şi un abuz din partea autorităţii emitente a actului vătămător, precum şi a persoanelor care au contribuit la "rezultatul final", scopul urmărit fiind acela al înlăturării mele din funcţia deţinută şi nicidecum evaluarea abilităţilor mele manageriale, care ani de-a rândul au fost apreciate cu note peste 9,40", adaugă Marian Boboia.

În fine, acesta precizează că nu va mai comenta subiectul. "Aceasta este prima şi ultima mea prezenţă mediatică pentru acest subiect, instanţele de judecată fiind cele care vor avea ultimul cuvânt. Vă invit în continuare să participaţi în număr mare la cursurile, activităţile şi evenimentele organizate de Şcoala de Arte Francisc Hubic şi să susţineţi cultura bihoreană", încheie acesta.

Citeşte şi: De ce a fost mazilit Marian Boboia: A făcut achiziţii publice pe lângă lege şi a decontat lucrări neexecutate

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON