URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2015, 14:31

"Marcă francul" pentru întoarcerea ţiganilor: Oficiali din Franţa şi Bihor au semnat un acord de ajutorare a familiilor romilor repatriaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Claudiu Pop, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ionel Avrigeanu şi primarul comunei Tinca Teodor Costea, împreună cu responsabilul Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare la Bucureşti, Hossein Mokry, şi Max Vincent, consilier delegat pentru cooperare şi solidaritate internaţională al Metropolei Lyon, au semnat miercuri, la sediul Prefecturii Bihor, un acord local între instituţia franceză şi judeţul Bihor, pentru "fluidizarea întoarcerii şi reinserţiei familiilor voluntare de cetăţeni români care locuiesc în una din colectivităţile locale franceze".

Mai pe româneşte, acordul – parte a unei înţelegeri convenite la nivelul guvernelor de la Paris şi Bucureşti în 2012 – are ca scop facilitarea repatrierii ţiganilor din Bihor stabiliţi în Zona Metropolitană Lyon, preferată mai ales de romii din comuna Tinca, prin finanţarea celei mai mari părţi a cheltuielilor ce vor trebui făcute în cadrul operaţiunilor.

Evident, obiectivul a fost prezentat în termeni diplomatici de reprezentantul OFFI la Bucureşti, care a declarat, înaintea semnării acordului, că "intervenţia acestei instituţii (...) constă în susţinerea eforturilor statului român şi a autorităţilor din judeţul Bihor în lupta împotriva sărăciei, a discriminărilor, pentru integrarea populaţiilor marginalizate şi pentru dezvoltarea socio-economică a regiunilor în dificultate".

Concret, potrivit spuselor lui Hossein Mokry, acordul permite "pregătirea reinserţiei familiilor în mediul lor de orgine în colaborare cu serviciile sociale competente din România, un ajutor social de urgenţă pentru instalarea familiilor (ameliorarea locuinţei sau acordarea unui ajutor pentru locuinţă, cheltuieli medicale şi pentru şcolarizarea copiilor etc), acordarea unui ajutor pentru ocuparea unui loc de muncă de până la 50% din salariu şi un ajutor pentru crearea de micro-întreprinderi".

Tot conform lui Mokry, anual se stabilesc în Franţa între "câteva sute şi câteva mii" de familii de romi din ţara noastră, mulţi dintre aceştia fiind din Bihor, din zona Tinca, unde – de altfel – statul francez a mai încercat încă din deceniul trecut să impulsioneze repatrierea, finanţând cu circa 300.000 euro construirea unui complex multifuncţional unde ţiganii pot să se îmbăieze, să-şi spele rufele şi să-şi ţină copiii după orele de şcoală, dar şi suportând o parte din cheltuielile Primăriei pentru racordarea caselor din colonia de ţigani la electricitate, apă şi canalizare.

În baza acordului semnat miercuri de autorităţile bihorene şi cele franceze, va fi constituit un aşa numit Comitet Tehnic, iar Prefectura va comunica semestrial Reprezentanţei OFII din Bucureşti concluziile anchetelor sociale pe care le vor face la domiciilile romilor serviciile de specialitate ale primăriilor, precum şi orice situaţie nou apărută în aceste familii. Romii vor fi sprijiniţi nu doar să-şi aranjeze casele, să îşi găsească un loc de muncă şi să beneficieze de servicii medicale, ci – dacă vor să-şi înfiinţeze mici afaceri – vor primi şi sumele necesare în acest scop, iar autorităţile îi pot ajuta chiar să acceseze şi fonduri europene nerambursabile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON