URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2013, 13:43

Mang - reales cu mâna, pentru că a fost singurul candidat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Niciun vot împotrivă şi nicio abţinere. Acesta este rezultatul Conferinţei Judeţene a PSD Bihor, desfăşurată vineri, cu participarea a aproape 575 de reprezentanţi ai tuturor organizaţiilor locale, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

În faţa acestora, preşedintele pus în funcţie "de la centru" în 2008, Ioan Mang, a dat un raport al cărui fir roşu este progresul înregistrat în această perioadă de către organizaţia judeţeană. "La preluarea conducerii, PSD Bihor era pe locul patru între partidele din judeţ, la mare distanţă de locul al treilea. În 2012 am înregistrat cel mai bun scor din istoria partidului", a spus Mang, amintind că în cadrul USL, pesediştii au obţinut şase locuri în Consiliul Local Oradea, iar în Consiliul Judeţean au pondere aproape egală cu liberalii.

Mang a mai amintit şi de alte succese, precum creşterea numărului de consilieri comunali şi de primari comunali, dar şi de mărirea numărului de membri de etnie maghiară (peste 400), care a determinat un scor bun inclusiv în zonele din nordul judeţului, cu populaţie preponderent maghiariă.

Palmaresul etalat, dar mai ales faptul că a fost singurul candidat, a dus automat la alegerea lui Mang cu unanimitate de voturi, prin ridicarea mâinii de către delegaţii prezenţi în sală.

Ulterior, după citirea numelui acestora, la fel au fost "aleşi", tot fără concurenţă, şi cei 151 de membri ai viitorului Consiliu Judeţean al PSD Bihor şi cei 59 de delegaţi care vor reprezenta organizaţia la congresul partidului.

Conferinţa s-a încheiat în mai puţin de două ore, un alt rezultat al acesteia fiind adoptarea a trei rezoluţii, pentru sprijinirea candidaturii clujeanului Ioan Rus la o funcţie de preşedinte PSD pe regiunea Nord-Vest, pentru însuşirea de către PSD ca prioritate şi găsirea unor soluţii de finanţare a proiectelor de infrastructură rutieră din Bihor şi, în fine, pentru ca în procesul de regionalizare să facă demersuri care să asigure stabilirea Oradiei ca viitor centru de regiune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Ca cum ......
Ca cum sefii [palagiatori, hoti mincinosi] ca cum partidul !!! GREATA !!!! Sa traiti rau in frunte cu liderul vostru spiritual taradatorul KGB-ILIESCU !!!
Postat 06 Aprilie 2013, 11:57 de scortosul
..................
Sa nu uitam ca Rus a fost in anii 80 presedintele Asociatiei Studentilor Comunisti (ASC) din centrul universitar Cluj.Educatia lui politica nu este anticomunista, ci una de reformator al comunismului ,fesenista,,dar mai apropiat de Basescu si de PD, decat de Iliescu si PSD.Totusi el a ramas in PSD pt ca avea interes mai mare acolo, dar a militat intotdeauna pt o apropiere intre cele 2 partide fratesti, succesoare ale FSN si PCR.
Postat 06 Aprilie 2013, 09:52 de Grigore
replica la articol
`fiecare popor are conducator pe cel care merita ` asa si PSD Bihor are conducator un plagiator si profitor.....horoor in PSD Bihor!:))=))Delegati la conferinta judeteana PSD alesi pe spranceana numai unul si unu alesi buni popincuristi a luiex(crocul )senator PSD Ioan Mang PLAGIATORUL,de aceea a si schimbat modalitatea de alegere a delegatilor in ijnteresul lui personal ca sa fie reales din nou ,iar modalitatea de vot indoielnica cu ridicarea miini , curat cinstit adevarat era ca sase votezede pe lista dintre 2 candidati numai 1, dar PSD Bihor `` un partid de PLAGIATOR(i), hoti , criminali doctori , spagari , vorba colegilior de alianta USL cei din PNL Bihor.PSD Bihor ai ales bine tot aceeasi oameni vechi de20 de ani la timpuri noi actuale , am mai zis sa ramana in PSD Bihor PLAGIATORUL si popincuristi lui , cu nevasta , amantele , parashutele , toti traseistii notorii iar pe noi restul membrilor simpli sa ne excluda din PSD Bihor ca nu contam numai atunci in campanie electorala si la alegeri cind votam si aducem voturi pentru PSD Bihor.Nusa vazut la conferinta PSD Bihor vechi lideri de partid acum `exilati` Unde-i Mihai Bar lacare Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 06 Aprilie 2013, 07:27 de Romanul Simplu
Mang, Rus, Kovesi, Regionalizare
Daca PSD local il sustine pe Rus pentru "sprijinirea candidaturii clujeanului Ioan Rus la o funcţie de preşedinte PSD pe regiunea Nord-Vest" e clar cu regionalizarea -Oradea centru de regiune?! Un mare fas ...O singura problema ar fi (pt. Rus si PSD) - daca nu a reusit sa-l bata pe Boc nici in 2004 nici in 2012... si daca mai mentionam ca dumnealui a fost un agent electoral un comis-voiajor pentru d-na Kovesi fiind "legatura" dintre Basescu si Ilie Sarbu, si implicit Ponta, oare va castiga vreo demnitate unde va trebui sa dea fata cu alegatorii? Poate vom ajunge sa-i regretam pe bihorenii vechi Blaga, Ritli, Cseke...
Postat 06 Aprilie 2013, 00:00 de Adi Oradeanul
zz top
Scris de Cristina Ghilea - Executivul şi-a trecut bugetul prin CL, împreună cu iniţiativa de-a distribui fără consilieri banii pentru acţiunile cultural-sportive. Tweet Share alt Adauga alt Comentarii alt Adauga un link alt Rectifica Un buget de cheltuieli de peste 986,7 milioane lei şi dispute pe cel mult un milion. Acestea sunt cifrele în jurul cărora s-au învârtit dezbaterile de ieri din Consiliul local, întrunit în şedinţă extraordinară pentru a vota bugetul Oradiei pentru acest an. Proiectul de buget a punctat o premieră contestată de consilierii locali din UDMR dar „aplaudată” de colegii lor din opoziţia locală, PDL cei care au şi votat proiectul împreună cu USL-iştii. În esenţă, modificarea constă din faptul că linia de finanţare a ONG-urilor de mediu, sociale sau culturale, anul trecut în valoare de 950.000 lei, a fost suspendată. În schimb, executivul a propus iar consiilierii au aprobat, alocarea a 800.000 de lei pentru aşa numitele „programe de interes local” – acţiuni şi activităţi cultural-sportive care vor fi alese de o comisie din partea Primăriei. UDMR-iştii au punctat că prin această modificare, Consiliul local pierde controlul banilor. De cealaltă parte, primarul Ilie Bolojan zice că mecanismul aduce o mai eficientă cheltuire a fondurilor. UDMR-iştii susţin că, prin noul mecanism de finanţare, Consiliul local pierde controlul banilor. Proiectul din acest an înregistrează o premieră: executivul a suspendat liniile de finanţare pentru organizaţiile nonguvernamentale, transferând o parte din fonduri spre o comisie municipală care va decide cine şi ce merită finanţare. Consilierii UDMR au fost cei mai vocali contestatari ai iniţiativei girată de primarul Ilie Bolojan. Pierd controlul banilor „Până acum, consiliul local avea un fel de control asupra acestor bani, de acum nu mai are. Totul va fi mult mai general şi mult mai puţin concret”, crede Szabo Jozsef, nemulţumit că controlul banilor trece la Primărie. În opinia sa, sistemul anterior de finanţare a proiectelor ONG-urilor trebuia păstrat, succesul său fiind confirmat prin faptul că „cel puţin şapte oraşe au copiat modelul”. A primit un răspuns de la Ilie Bolojan, cel care a introdus sintagma „programe de interes local”: „nu se acordă sume pe care le propun ONG-urile ci se caută parteneri pentru programele alese de Municipalitate. Acele proiecte vor fi propuse de Primărie şi nu alese sau impuse de ONG-uri”. Edilul a menţionat că oraşul va traversa vremuri grele în următorii doi ani, motiv pentru care a decis „să nu mai aloce bani pentru proiecte minore fără rezultate”. Principiul susţinut de edil este finanţarea de acţiuni care să crescă atractivitatea Centrului Oradiei, prin activităţi cu frecvenţă chiar şi săptămânală. Mai direcţi în anonimat Dincolo de declaraţiile pe care le suportă microfonul din Sala Mare a Primăriei, în anonimat, (o)poziţiile sunt mult mai bine ţintite şi părerile mai articulate. Opozanţii noului sistem susţin că edilii orădeni pregătesc o virare masivă de fonduri spre o asociaţie care-l are în conducere pe consilierul local Daniel Vulcu, care a mai beneficiat şi anterior de bani publici. De altfel, la anunţul desfiinţării Casei de Cultură a Oradiei, consilierul a confirmat că susţine constituirea comisiei care va selecta proiectele finanţabile de Primărie, din care ar şi urma să facă parte. De cealaltă parte, reprezentanţi ai municipalităţii cred că fostul sistem de finanţare a ONG-urilor nu era decât o supapă transpartinică, tolerată de puterea locală, prin care consilierii locali îşi recompensau apropiaţii. Aceştia susţin, de asemenea, că-i cazul ca această scurgere să înceteze. În minus Sumele în discuţie sunt derizorii faţă de cuantumul bugetului orădean. Anul trecut , ONG-urilor le-au fost alocaţi 950.000 lei. Anul acesta, alocările directe sunt zero, spune Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din Primărie dar aşa numitelor „programe de interes local” promovate de Primărie li s-a alocat 800.000 de lei. Directorul spune că-n bugetul din anul acesta nu se regăseşte bugetul Casei de Cultură a Oradiei, care anul trecut a primit 550.000 lei, şi că aceasta, este, o economie substanţială. Opoziţie originală Un sprijin inedit a primit executivul local chiar de la cei aflaţi, teoretic, în opoziţie. „Nu cred că trebuie băgate-n seamă supărările ONG-urilor abonate la finanţare în sistemul vechi. Şi eu aş fi supărat în situaţia asta”, a punctat Dorin Corcheş, continuând în maniera proprie şi originală de a face „opoziţie” în Consiliul local. „Felicit decizia executivului pentru adoptarea acestui mecanism. Haideţi să nu fim supăraţi că ONG-urile abonate la bani publici nu mai sunt (abonate n.r.)” şi-a continuat pedelistul intervenţia la microfon. Bugetul judetului: 60 milioane de euro Taguri: buget, consiliul local, oradea, UDMR, USL
Postat 05 Aprilie 2013, 17:33 de fane s
..........
Unde-i Romanul simplu?
Postat 05 Aprilie 2013, 17:31 de Emilian
bravo
Cu plagiatorii nostri-n frunte Om avea succesuri multe ! Ca si pana acum. Bravo bihoreni. Va meritati soarta !!!
Postat 05 Aprilie 2013, 16:27 de oradean scarbit
deci, Ponta... e un GENIU!!!!!
Daniel Morar a anunţat că renunţă la funcţia de prim-adjunct al procurorului general, după ce atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele Băsescu au spus că persoana lui a devenit o "problemă pentru sistem", scrie jurnalul.ro. Morar a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să revoce detaşarea sa în această funcţie. Daniel Morar şi-a anunţat decizia, vineri, într-o conferinţă de presă, unde şi-a enumerat şi câteva momente din carieră. "La expirarea celui de-al doilea mandat, în februarie 2012, am decis să rămân în fruntea DNA ca să protejez dosarele grele şi procurorii. Am acceptat să preiau interimatul de Procuror General pentru acelaşi motiv, să le dau încredere colegilor, să protejez dosarele, să se bată în instanţă pentru condamnări. În acelaşi timp, în Romania era o intensă dezbatere despre numele persoanelor care vor conduce Ministerul Public. În aceasta mare de incertitudine, a apărut, la un moment dat, o certitudine. Oricine poate fi procuror general, mai puţin Daniel Morar. Prin urmare, am decis să mă retrag din această cursă", a spus Daniel Morar. "După numirea la CCR era evident că nu mai aveam o miză pentru această cursă. Am renunţat la această cursă pentru a-i da preşedintelui Băsescu marja de negociere cu ministerul Justiţiei, ca să pună în fruntea DNA cei mai buni oameni, asta era miza mea. Prin urmare, în această cheie trebuie înţeleasă declaraţia mea în care mi-am exprimat opinia că în fruntea DNA trebuie să fie un om din DNA. Nu am intenţionat să încalc dreptul premierului României de a nominaliza pe cine vrea şi nici pe cel al preşedintelui de a numi pe cine vrea", a afirmat acesta. "Aseară am aflat că sunt pe cale să provoc un conflict între puterile statului. Am decis să pun capăt carierei mele în fruntea Ministerului Public, nu înainte de a vă spune că ceea ce au făcut procurorii este un lucru extraordinar. Le spun magistraţilor să-şi păstreze această atitudine. Cer Comisiei Europene să manifeste aceeaşi exigenţă. Însă, în momentul în care preşedintele şi premierul îţi spun că e o mare problemă de constituţionalitate sau că eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci", a mai precizat Daniel Morar. Potrivit aceleiaşi surse, secţia pentru procurori a CSM a decis, pe 25 martie, să-l detaşeze pe Daniel Morar de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, pentru o perioadă de şase luni, cu începere din 2 aprilie 2013. Guvernul s-a spus, însă, miercuri, într-un comunicat de presă, că CSM nu are competenţa de numire şi de delegare a unui magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce intră în competenţa CSM fiind detaşarea în cadrul Parchetului. Joi, preşedintele Băsescu a declarat că detaşarea lui Morar ar putea fi neconstituţională.
Postat 05 Aprilie 2013, 14:03 de laraioanvasile
good point
Aflat la Oradea de joi seară, pentru ca vineri să participe la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale l-a informat că în curând vor începe lucrările la DN 76 Oradea-Deva pe tronsonul Oradea-Beiuş. \\"M-a informat domnul prefect despre acest drum (n.r. - Dragnea a venit dinspre Baia Mare) şi am vorbit azi-dimineaţă cu directorul general al CNADNR, care mi-a spus că sunt aproape finalizate discuţiile cu constructorul (CCCF Timişoara - n.r.), care să lucreze pe resurse proprii şi (banii - n.r.) vor fi plătiţi fie spre sfârşitul acestui an, fie la începutul anului viitor. Ca orizont, urmează ca lucrările să înceapă undeva în două săptămâni\\", a spus Dragnea. Vicepremierul a afirmat că, de asemenea, a discutat cu prefectul şi cu preşedintele Consiliului Judeţean şi despre centura ocolitoare a Beiuşului, pentru care există proiect încă din 2008, spunând că pentru aceasta \\"cam tot aşa, undeva într-o săptămână, zece zile, urmează să fie pus anunţul (n.r. - pentru licitaţie) pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice\\". În fine, Dragnea s-a referit şi la proiectul centurii ocolitoare din Aleşd, afirmând că \\"acolo, deocamdată, se aşteaptă o evaluare a Comisiei Europene (n.r. - pentru ca el să fie realizat pe fonduri europene) şi sper că lucrurile vor fi în regulă şi lucrările să înceapă şi aici\\". Întrebat de jurnalişti despre situaţia Autostrăzii Transilvania, în legătură cu care există discuţii pentru rezilierea contractului cu firma americană Bechtel, vicepremierul a arătat că Guvernul încă nu ştie ce urmează să se întâmple. \\"Autostrada Transilvania este o prioritate importantă pentru Guvern, dacă se va merge în continuare cu Bechtel este în regulă, dacă nu se va merge în continuare cu Bechtel există discuţii avansate cu alţi posibili constructori, pentru a se lucra eventual în concesiune\\". Adrian Criş
Postat 05 Aprilie 2013, 14:01 de laurian l.
adunatura de dobitoci
Singurul risc pentru Mang ar fi fost sa-i aiba contracandidati la aceste alegeri pe Vulturar (seful securitatii Bihor pana in 89), sau pe Telente (seful militiei Bihor), sau pe Groza (pim secretar PCR in 89). Numai ei au fost mai iubiti de catre delegatii PSD decat plagiatorul de Mang.
Postat 05 Aprilie 2013, 13:54 de emil bobu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON