URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2014, 16:36

Mang: PSD nu susţine mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD s-a sucit! După ce săptămâna trecută consilierii PSD din CL Oradea au votat pentru mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate, preşedintele filialei bihorene, Ioan Mang, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că PSD nu susţine mutarea MŢC.

Întrucât primarul Ilie Bolojan vrea să repună pe ordinea de zi a CL Oradea de vineri proiectul căzut săptămâna trecută la un vot, Mang a declarat că i-a cerut edilului să renunţe la această idee. "L-am rugat pe domnul primar să nu mai pună pe ordinea de zi acest subiect, întrucât PSD nu susţine mutarea Muzeului în Cetate", a declarat preşedintele PSD Bihor.

Vizită de lămurire

Decizia a fost luată după ce, marţi, Mang a făcut o vizită la fosta Garnizoană, împreună cu directorul tehnic al Consiliului Judeţean, Filip Cheşeli, şi cu şeful MŢC, Aurel Chiriac. "Am constatat că lucrările de care ar mai fi nevoie acolo, care din cauze care nu ţin de actuala conducere a Consiliului Judeţean s-au tergiversat, se pot realiza într-un an de zile. Sumele necesare pentru terminarea clădirii, mobilier şi mutare sunt mult mai mici decât orice altă variantă", a declarat vicepreşedintele CJ Bihor. În plus, susţine Mang, dacă MŢC rămâne în fosta Garnizoană, Oradea şi judeţul va avea parte de unul din cele mai frumoase muzee din România.

Potrivit şefului PSD, lucrările efectuate deja în clădire se ridică la suma de 16 milioane de euro. "Inclusiv tensiunea electrică este dusă în pardoseală la fiecare vitrină", a exemplificat Mang, adăugând şi că realizarea acestor lucrări într-o altă clădire ar însemna tergiversarea lor cu alţi ani, timp în care CJ va continua să plătească 250.000 de euro anual pentru chiria Palatului Baroc. Conform lui Mang, în perioada următoare CJ Bihor ar trebui să primească lista exactă a lucrărilor ce mai trebuie făcute în fosta Garnizoană.

În plus, Mang spune că fosta Garnizoană, în loc să devină Palat Administrativ al instituţiilor deconcentrate, cum a propus primarul Ilie Bolojan, ar putea fi un Palat al Culturii, care să găzduiască, pe lângă MŢC, şi revistele de cultură Varad şi Familia şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

"În concluzie, Muzeul rămâne acolo unde a fost construit, sălile sunt deja amenajate. Nu cred că cineva îşi poate permite să-şi bată joc de banul public şi după ce s-au cheltuit 16 milioane de euro să spună că nu mai facem muzeu acolo", a declarat Ioan Mang.

Pe bani împrumutaţi

Întrebat de jurnalişti din ce bani se vor finaliza lucrările la Garnizoană, Mang a spus că CJ va lua credit şi pentru aceste lucrări, după ce, luni, consilierii judeţeni au decis să ia un credit de 20 de milioane de euro pentru cofinanţarea unor proiecte. "Oricum luăm credite, vom lua şi cele 5 milioane de euro necesare ca să terminăm clădirea. Mai este nevoie de un milion pentru a termina lucrarea şi vreo 4 pentru mobilier", a precizat Mang.

Şeful PSD Bihor a declarat că Bolojan i-a spus că îi înţelege solicitarea şi că se va gândi, până vineri dimineaţă. Dacă proiectul va intra pe ordinea de zi a CL, consilierii PSD se vor abţine de la vot.

Întrebat de situaţia penibilă în care ar ajunge consilierii PSD, dacă Bolojan nu retrage proiectul, iar ei se abţin de la vot, după ce săptămâna trecută l-au aprobat, Mang susţine că votul nu a fost bine înţeles. "Consilierii PSD nu au votat pentru mutarea Muzeului Ţării Crişurilor, ci ca CL să pună la dispoziţia CJ 5.000 de metri pătraţi în Cetate pentru un muzeu", a încercat să fenteze Mang. Asta deşi, aşa cum figurează proiectul pe site-ul Primăriei Oradea, proiectul a vizat expres mutarea MŢC în Cetate.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan nu a comentat declaraţiile făcute de Mang. Dacă proiectul va intra în dezbaterea CL şi va fi respins pentru a doua oară, el nu va mai putea fi supus dezbaterii în următoarele şase luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
40 Comentarii
interesant
Eu cred ca muresan iar voteeaza cu Bolo si muzeul se muta in cetate din punctde vedere al Primarului,dar nu el decide
Postat 04 Aprilie 2014, 16:35 de tero
muzeul ca muzeu dar cu amenda de la CET ce facem?
Mare dezbatere mare pe tema muzeului, de parca s-a spart conduca cu telectuali in Oradea! Dar de amenda colosala de la CET pe care fraierii de oradeni o vor plati nu zice nimeni nimic? Si dom Primarele si ceilalti care sunt cu musca pe caciula tac malc ca pestii!!! Despre asta ar trebui sa se discute, nu despre subiectele inventate in laboratoare sa ne distraga atentia! Parerea mea!
Postat 04 Aprilie 2014, 10:45 de Bumdighibum
muzeu 2
sunt curios cati ati vizitat muzeul in veche locatie? sa nu mai vorbim de noua locatie si de cetate....probabil niciodata , dar protestati la comanda importiva!
Postat 04 Aprilie 2014, 09:59 de eu
muzeu
un catat de partid ca PSD-ul din Oradea, ajung sa fie bagati in seama? Mang ,du-te si mai copiaza cate ceva din cartile de pe net ca te pricepi mai bine.Lasa cultura la altii.
Postat 04 Aprilie 2014, 09:57 de eu
Replica
ADEVARsi DREPTATE are odata in afirmatii si Ioan Mang PLAGIATORUL PSD Bihor presedinte de filiala PSD, numai ca a avut o atitudine duplicitara , si acum cand se vede cearta pe muzeu i-a amploare se implica si el in discutie si isi da importanta , da nici macar importanta nu mai are Ioan Mang PLAGIATORUL presedinte le filialei PSD Bihor care i-a decizii in functie de cum bate vantul schimbarii , trebuia ca sa de-a si rezolvare a problemei care era foarte simpla, Muzeul ramane muzeu ca s-au investit multi bani acolo iar Cetatea Oradea ramane cetate dar se pot adauga niste sectii ale muzeului acolo de genul istorie medievala ,muzeul paiini , in contra partida cu mutarea in cladirea garnizoanei asa zis ului muzeu a unor institutii publice ca sa nu fie risipite prin tot orasul Binenteles ca consilieri PSD vor vota contra mutarii muzeului in cetatate , ca doar nu o sa de-a satisfactie celor din PNL Bihor, si doar asa se platesc politele neplatite celor din defuncta alianta USL , bine ca au fost buni cand s-au ales si cei din PSD Bihor pe spatele si munca celor din PNL Bihor in alianta USL.UDMR numai de bine , bine au facut celor din PSD.Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 04 Aprilie 2014, 09:20 de Romanul Simplu
Felicitari
Felicitari domnule Mang pentru atitudinea luata in ultima vreme fata de evenimentele din viata politica
Postat 04 Aprilie 2014, 09:09 de Corina
Muzeul
Muzeul sa ramana in cladirea special construita pt el cand o sa fie gata.Asa e cel mai bine.
Postat 04 Aprilie 2014, 09:07 de Gigi
Pentru ce?
Pentru ce s-au mai investit atatia bani la garnizoana daca acum nu se mai vrea muzeul acolo?asa-i la noi la romani.Tot timpu ne schimbam planurile pe parcurs.
Postat 04 Aprilie 2014, 09:04 de Cornel
Daca s-au investit
Daca s-au investit atatia bani la garnizoana ar fi bine sa ramana acolo nu sa se mute
Postat 04 Aprilie 2014, 08:59 de Gina
......
Cetatea e cetate......muzeul e muzeu....numai noi romanii facem harababura din toate.Dpa ce s-au investit atatia bani la Garnizoana ar fi bine sa ramana acolo.
Postat 04 Aprilie 2014, 08:43 de Coco
MUZEU IN CETATE
Stie cineva cate exponate are Muzeul pe care se duce aceasta polemica pseudo politico de tip Dambovitian !? Va spun eu ca toate incap intr-o jumatate de etaj al fostei Garnizoane . Iar cu restul spatiului ce facem .Nu ar fi mai bine sa facem din fosta Garnizoana centrul administrativ unde sa functioneze toate institutiile statului sa le ,,aibe'' cetateanul la indemana nu sa se plimbe de la Ana la Caiafa . Sa fie si POSTA ,PLATI TELEFOANE PE COMPAII,PLATI GAZ ,PLATI ELECTRICITATE,PLATI ....Nu ! pentru ca ar fi prea frumos pentru oradeni.Mai bine stau institutii si institutii de stat ,ascunse care pe unde sa nu le vada nimeni ,cand vin cand pleaca etc.
Postat 04 Aprilie 2014, 07:29 de PRO
Comentarii
Citind mai jos, se vede limpede ca debiliul iudemerist a posta 23 de mesaje ! Toate impotriva mutarii muzeului in cetate !
Postat 03 Aprilie 2014, 23:26 de Book
Domnule Primar, uite cine vorbeste ?!?
Noi platim, oradenii majoritari si intretinerea cetatii nu ungurii minoritari. PUNCT ! MUZEUL TREBUIE SA FIE IN CETATE. DOUA OBIECTIVE ISTORICE CARE SE COMPLECTEAZA RECIPROC !
Postat 03 Aprilie 2014, 23:07 de URBAN LIFE
Domnule Primar, uite cine vorbeste ?!?
Scapa-ne de impostorul "copy-paste mang" si de jigodiile udemeriste si te votam tot timpul !
Postat 03 Aprilie 2014, 23:05 de Screening
crisu
Sper sa se finalizeze lucrarile cat mai repede si sa pot vizita muzeul, daca se poate, la garnizoana
Postat 03 Aprilie 2014, 21:48 de laci
bravo
Trebuie sa privim din punct de vedere al eficientei. Nu suntem in postura de a arunca cu bani degeaba. Daca garnizoana este o solutie mai viabila, sa se mute muzeul acolo.
Postat 03 Aprilie 2014, 21:46 de dinu
cetatea
Cetatea ar trebui valorificata astfel incat sa atraga mult mai multi turisti, la fel si muzeul. Prin men'tinerea celor 2 obiectve in locatii dfierite, am avea mai mult de castigat
Postat 03 Aprilie 2014, 21:43 de ahile
bun
In sfarsit, cineva ia atitudine si verifica subiectul discutiei. macar Mang isi arata interesul si nu da din gura, din spatele unui birou
Postat 03 Aprilie 2014, 21:40 de george
mai bine
Totusi e mai bine decizia de a muta Muzeul in cladirea Garnizoanei., atat din punct de vedere al costului cat si al simbolisticii.
Postat 03 Aprilie 2014, 21:38 de ion
Vizita
Mang este printre putinii care au fost la fata locului, iar multi ceilalti vorbesc in necunostinta de cauza...
Postat 03 Aprilie 2014, 21:02 de Adi
Bolo
Probabil Bolojan va pune pe ordinea de zi această mutare până la sfârşitul mandatului, nu de alta, da e incapatanat ca un catar.
Postat 03 Aprilie 2014, 20:59 de Leo
Cetatea
Eu cred ca cetatea ar trebui pusa in valoare ca atare, iar muzeul sa fie in alta parte
Postat 03 Aprilie 2014, 20:54 de Virgil
frate ce sar postacii psd-isti...
nici nu stiu la ce se refera dar ei scriu... cat o fi oare psotarea sau cum se fac calculele...faceti naibi ceva postari de substanta cu argumente nu porcarii ca mai jos ca sunteti penibili rau
Postat 03 Aprilie 2014, 20:36 de marius
Acolo
Lasati muzeul acolo unde e. Cetatea e altceva, oricum costa prea mult mutarea.
Postat 03 Aprilie 2014, 20:07 de Marian
muzeul e muzeu, nu peneleu
Muzeul e muzeu, nu peneleu. Penalul sa faca ce vrea la el in partid. Sa i-a mainile de pe Muzeul Tarii Crisurilor, fanion al acestui oras. Decat sa toace banii oradenilor la echipa de fotbal care oricum nu aduce nimic, mai bine iar da la muzeu. Macar muzeul aduce vizitatori si faima. Echipa de fotbal aduce gauri in bugetul local.
Postat 03 Aprilie 2014, 19:13 de sorin
mutare
Mang a dat sah la Bolovan, doar pentru a lovi in Popa Cornel. Interesant. Malan merge de unul singur sa discute cu oamenii pe la Blocuri, incepand de pe acum sa se creada candidatul PNL la primarie. Toata lumeadin judet si din municipiu, trag de o caruta in toate directiile posibile. Interesant de vazut ce ne rezerva viitorul.
Postat 03 Aprilie 2014, 19:07 de eugen
Ce s-a stabilit, stabilit sa fie
Ce s-a stabilit odata, asa sa ramana. Daca s-a votat pentru constructia unui muzeu acolo, atunci asa sa fie. Ce se tot schimba lumea ca si anotimpul? Bolovanul va conduce Oradea la stagnare si la salarii mici de acum inainte. Bine ca nu a fost lasat da mute Muzeul!
Postat 03 Aprilie 2014, 19:03 de andrei
muzeu e muzeu, nu beci
Muzeu Tarii Crisurilor va fi cel mai frumos muzeu din Vedtul Tarii. Sunt mandra ca si cei din PSD au inteles asta. A trebuit ca un membru PC sa le deschida ochii. Daca era dupa Bolovan, muzeul se afla pus intr-un beci din cetate si uitat pe veci.
Postat 03 Aprilie 2014, 19:01 de lavinia
e mult mai bine
Foarte buna initiativa d-lui Mang si a PSD-ului. Felicitari
Postat 03 Aprilie 2014, 18:54 de Liviu
Ok
Foarte bine, muzeul să rămână acolo, decât să cheltuie iar o droaie de bani ca să-l mute în cetate.
Postat 03 Aprilie 2014, 18:25 de Vasi
:)))
Datorita consilierului PC Oradenii vor avea muzeu asa cum era gandit. Felicitari lui Teofil Filimon.
Postat 03 Aprilie 2014, 17:56 de Chiriac.
Mintea cea de pe urma
Bine ca macar s-a dus la fata locului sa vada despre ce vorbeste.Ceea ce primarul nu cred ca a facut.Locul muzeului este in garnizoana asa cum s-a stabilit de la bun inceput.Sa se incheie odata proiectul acesta si sa inceapa mutarea in garnizoana.
Postat 03 Aprilie 2014, 17:53 de Boom
Re: oradean...
Mai, dar tu esti chiar bouuu de tot! Ce treaba ai tu la consiliul judetean sau la prefectura, care oricum sunt in acelasi loc? Ce probleme vrei tu sa rezolvi, deodata si la gramada, in cladirea aia la care te faci ca gandesti su unde vrei sa-i muti pe toti functionarii publici cu care ai tu de lucru odata la trimestru sau pe an?
Postat 03 Aprilie 2014, 17:46 de Pond
bravo mă Jancsi
Ce surpriză, Mang Janoş, cunoscut plagiator, e din nou de acord cu penalul nr. 1 din Bihor, totodată şi mentorul său într-ale "administraţiei". MARELE delapinator cenuşiu, CHIIIŞŞŞŞŞ AAALLEEEXXXANDRUUUU...... reprezentantul de frunte al bozgorilor de Bihor
Postat 03 Aprilie 2014, 17:46 de Andrei
Moşule, ce tânăr eşti !?!
Ce-ar fi să-l mutaţi pe Bolojan în Cetate, în camerele din subsol cu vedere la gratii !?! Iar pe tine Mang să te mute PSD-ul tău la Muzeu, ca să nu vă mai întîlniţi niciodată !?!
Postat 03 Aprilie 2014, 17:42 de Carp III
plagiator dovedit...
ai si tu imobile in chirie la institutii ale Consiliului Judetean ? sau doar primesti parandarat de la cei care inchirieaza spatii pentru CJ ? sau si una si alta? faptul ca prostimea si-ar putea rezolva toate problemele intr-un singur loc nu te intereseaza banuiesc ? sa se plimbe prosti prin tot orasul irosind timp si bani asa-i ? daca tu ai interes cei prosti si multi nu mai conteaza. PSF
Postat 03 Aprilie 2014, 17:40 de oradean...
PSD gica contra
A scapat un bun prilej sa taca si PSD-ul. Fac si ei ceva sa se contreze cu bolojan! Are dreptate primarul, o sa vedeti voi peste citiva ani. De muzeu in garznizoana se va alege praful, CJB nu poate duce investitia, cred ca nici macar intretinerea cladirii! Mutarea era o idee desteapta, se inchidea bine cu planurile PMO de a dezvolta zonele pietonale din centru. Oameni vizionari ca Bolojan, mai greu se gasesc! D-le primar, tine steagul sus!!! Oradenii sunt cu tine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 03 Aprilie 2014, 17:38 de Manu
Huoooo PDS!!!!!!
Voi de fapt ce doriti? O data da, o data nu.
Postat 03 Aprilie 2014, 17:38 de Stupidu
De toata CaCa ,PSD.
Daca nu va iesit la vot acum nu mai doriti nici voi, saptamana trecuta sustineati mutarea, de ce? Atuncia nu erau acele motive.
Postat 03 Aprilie 2014, 17:27 de Gigel
PSD gica contra
A scapat un bun prilej sa taca si PSD-ul. Fac si ei ceva sa se contreze cu bolojan! Are dreptate primarul, o sa vedeti voi peste citiva ani. De muzeu in garznizoana se va alege praful, CJB nu poate duce investitia, cred ca nici macar intretinerea cladirii! Mutarea era o idee desteapta, se inchidea bine cu planurile PMO de a dezvolta zonele pietonale din centru. Oameni vizionari ca Bolojan, mai greu se gasesc! D-le primar, tine steagul sus!!! Oradenii sunt cu tine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 03 Aprilie 2014, 17:18 de Manu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON