URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2017, 17:11

Mang despre revoluţia fiscală: O creştere de 2 lei e mai bună decât o scădere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul organizaţiei, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a respins acuzaţiile lansate în spaţiul public privind modificările aduse Codului Fiscal de Guvernul condus de Mihai Tudose.

"Dacă scad salariile, nu e vina PSD"

Mang a spus că nu este adevărat că salariile românilor vor scădea, deoarece patronii nu vor mări salariile brute, odată cu mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat. "Niciun angajator serios nu-şi permite să piardă oameni, nu se gândeşte să-l păcălească pe angajat şi să dea vina pe Guvern. Astăzi cel mai greu lucru e să găseşti oameni", a declarat Mang.

Drept urmare, a spus el, patronii care nu vor mări salariul brut vor rămâne pur şi simplu fără angajaţi, care "vor fugi la concurenţă". "Ăla care nu va mări salariul brut nu se poate numi om de afaceri, e speculant eventual", a mai spus Mang.

Preşedintele PSD Bihor a mai spus că noile măsuri din Codul Fiscal nu vor creşte "cu nimic" cheltuielile angajatorilor care şi până acum plăteau contribuţiile angajaţilor. "Pot să apară probleme la cei care n-au plătit nici până acum contribuţiile. Dar banii ăia care au fost furaţi de la angajaţi nu trebuie să rămână la asemenea patroni", a spus Mang.

Întrebat dacă este convins, astfel, că salariile românilor nu vor scădea, preşedintele PSD Bihor a spus că dacă vor fi patroni care vor da salarii mai mici, vina va fi în altă parte. "Nu din cauza măsurilor, ci pentru că firma respectivă are probleme", a declarat el, precizând şi că noile prevederi nu cresc cheltuielile angajatorilor.

"2 lei e creştere, nu scădere!"

Mang a respins şi acuzaţia că reforma se face în grabă şi fără consultări, spunând că măsura transferului de contribuţii se regăseşte în programul de guvernare al PSD, iar ordonanţa a fost publicată cu două săptămâni în urmă.

De asemenea, preşedintele PSD Bihor a spus că Uniunea Generală a Industriaşilor din România, Confederaţia Naţională a Patronatului Român şi Confederaţia Patronală a Industriilor s-au exprimat public pro-revoluţie. "Cei care nu susţin aceste măsuri sunt cei care au pierdut, cum ar fi multinaţionalele care până acum evitau plata taxelor în România", a spus Mang.

Cât despre faptul că aceste măsuri vor duce, în cel mai optimist scenariu, la creşteri de salarii derizorii, de doi lei, Mang a spus că PSD nu a urmărit, prin această revoluţie, creşterea salariilor, ci disciplina fiscală. "Totuşi, nicio creştere a salariului nu poate fi considerată derizorie, chiar dacă e de 2 lei. Sunt 2 lei primiţi, nu 25% din salariu şi pensie luaţi", a spus şeful PSD Bihor.

Nu-i de acord cu primarii

Mang n-a fost de acord nici cu criticile primarilor privind reducerea veniturilor localităţilor prin scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Potrivit lui Mang, de pe urma acestei decizii vor avea de câştigat unităţile administrativ-teritoriale cu salarii mici, inclusiv cele din Bihor, unde statistica arată că sunt foarte mulţi salariaţi cu salariul minim pe economie, dat fiind că acest salariu va creşte de anul viitor.

De asemenea, Mang l-a făcut populist pe primarul Ilie Bolojan, care a declarat că din cauza măsurilor fiscale Oradea riscă să nu mai implementeze cele 100 de proiecte de investiţii menite să marcheze Centenarul Unirii. "Codul Fiscal şi Liviu Dragnea nu iau nimic de la oraş (...). Există vreun orădean care poate să spună care sunt cele 100 de proiecte? Nu există, nu le are şi nu ştie nici el care sunt. Dacă le-ar fi avut, în mod sigur ar fi avut şi finanţări pentru ele", a spus Mang.   

Întrebat de BIHOREANUL cum răspunde edililor, inclusiv primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, care au criticat această măsură, Mang n-a dat un răspuns clar. Despre Firea a spus doar că s-ar fi răzgândit după ce a înţeles ce înseamnă de fapt măsura, iar despre edili că vor avea un alt beneficiu: banii din excedentul financiar anual îi vor putea folosi nu doar pentru investiţii, cum se întâmplă în prezent, ci pentru orice cheltuieli. Când, de fapt, problema tuturor edililor este că vor avea mai puţini bani pentru investiţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@tsd
Ca minte mang_litorul, ca vine sa-si improaste balele pe aici serban nicolae, inteleg, desi nu aprob: sunt lichele politicianiste (cred ca e pleonasm!). Dar sa sustii o asa idiotenie, tu, absolvent de ASE (pe vremea cand se facea carte)?! Nici eu nu-l agreez pe taranul asta parvenit care-si bate joc de Oradea/oradeni (nu l-am votat niciodata, l-am banuit ca-i iuda!), dar nici nu sar din lac in put. Singura data cand au fost cinstiti cu boborul a fost cand s-au unit in marele usl! Au recunoscut ca pe ei nu-i deosebeste nimic, obarsia lor e fsn-ul!
Postat 11 Noiembrie 2017, 06:09 de pinonel
CHIAR AȘA?
Să scadă impozitul pe salarii și unii să se dea cu capul de pereți e o performanță! Eu unul aveam dubii că agenții economici nu vor ajusta salariile brute! Se pare ca nu va fi așa! Bunul simț învinge!
Postat 10 Noiembrie 2017, 22:06 de TDS
Bai ameteala! Asta e spilu nu minciunile voate!
Bai ameteala, Ceausescu a dat macar 100. Problema e ca voi ati recentralizat sumele atrase la bugetul statului. Ati FURAT de la bugetele locale sa impartiti voi pe criterii politice spre zonele care va voteaza pe voi( vezi Teleorman, Vaslui, ....) Asta e marele JAF pe care l'ati facut!!!!! Nu ma mira ca ungurii vor sa scate de tiganeala promovata de sudistii damboviteano-oltenesti!
Postat 10 Noiembrie 2017, 20:51 de scortosul
sssst!
Mang_litorule, misca-te tiptil si in liniste! E cel mai bine asa, crede-ma!
Postat 10 Noiembrie 2017, 12:04 de pinonel
Nivel de Trai
Leul s-a depreciat ,inflatia a crescut,preturile au luat-o razna la benzina , motorina si alimente.Intr-un cuvant SARACIE. Si popor saracit cu buna stiinta.Pentru psd e normal ca are nevoie de cat mai multi VOTANTI!
Postat 10 Noiembrie 2017, 08:48 de GORON
clasa
cam cate clase avet dvs dl Mang
Postat 10 Noiembrie 2017, 08:25 de sarbi
:))
Un partid de condus de idioti, niste idioti ca i-au votat. Va multumim dragi retargati si un pic oligofreni, va asteptam cu drag la urne, alaturi de "penalul" vostru atat de (i)luminat.
Postat 10 Noiembrie 2017, 06:58 de feedback
WinDos
Toate tarile si companiile critica revolutia fiscală. Doar psd-escu spune că e bine. Am văzut ce avere are PSD-escu si acolitii lor. Ideea e ca PSD-escu vrea sa puna mana pe țară sa fure cum vrea. În PSD-escu nu exista specialiști, doar hoti
Postat 09 Noiembrie 2017, 22:22 de sandu1200
Efectul e pervers de altfel !?!
Nu scade nimic in Romania ... nici netul, nici brutul si nici preturile de consum !?! Avantajele sunt ca ies la suprafata, o parte din cele doua milioane de contributii la somaj, sanatate si pensie, intarziate lavplata de catre mii si mii de angajatori !?! Efectul pervers insa, la relocarea catre administratiile publice locale a banilor de la bugetul statului, este ca primariile si consiliile judetene trebuie sa lucreze mai eficient la atragerea de fonduri, mai cu economie si cubmai mare responsabilitate la rapirtul costuri/beneficii !?! Cum ai este o problema de inteligenta, singura care nu creste vreodata in administratiile publice, sunt sigur ca primarii vor forta cresterea taxelor si impozitelor locale !?! Cum la Oradea acestea sunt si dec3x mai mari decat in alte resedinte de judet ... noul Cod Fiscal parca ar fi facut pentru Ilie Bolojan, care va da faliment cu toate promisiunile lui, cu sanse pentru oradeni ca acesta sa-si lege streangul de gat dupa alegerile viitoare !?!
Postat 09 Noiembrie 2017, 20:00 de WinDos
MANGĂ
2 lei se poate spune mărire la pretul unei paini . Dar la salarii sa spui asta , mi se pare o rușine , o incapacitate a unor hoti de a gestiona ce fura si frica de pușcărie. Asta vad si cand acuză multin-ationalele , aici se vede lipsa de orientare, sa vina investitori apoi ii acuzam. Ma prostule de PSD-escu ce esti daca acele companii pleaca ce se va întâmpla cu cei care își pierd locurile de muncă. Acele companii nu agreează corupția de care dati dovada , statele schengen nu ne vor tocmai pt coruptie ne fac tigani si ne folosesc. Dar voi pozat în mari politicieni si oameni de afaceri se apropie centenarul ungurii fierb de furie si pe voi va doare-n basca. Eu cred ca moartea e prea usoara pt voi.
Postat 09 Noiembrie 2017, 19:14 de sandu1200
prosti, da' multi
Prosti si multi sunt cei rosii. Si in crestere. S-a ajuns pana in a deveni suspect daca cineva economiseste si nu cheltuieste tot. Este de fapt filosofia psd: sa epuizeze tot, sa stoarca oamenii si economia, cu orice pret. Sa dea de mancare peste masura si celor ce merita si celor ce nu merita. Cat despre cresterea cu 2 lei, se putea face ca si pana acum fara a bulversa totul. Doar gandul ca toate cele 6 milioane de contracte de munca trebuie refacute si introduse in registrul salariatilor te infioara, daca ai mintea la purtator. Este vorba doar de a stoarce ultima sursa de bani (orasele mari) si supunerea lor facandu-le obediente guvernului. Asa cum se doreste cu toate institutiile. Problema lor e ca roata/puterea se invarte ... Iar atunci sa ii vezi pe rosii ce or sa mai urle, sa paraseasca parlamentul etc. Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac ! Sunt saraci cu duhul.
Postat 09 Noiembrie 2017, 18:31 de oradea_mea_si_a_ta
Situatia e la mijloc, cu bine si cu rele
Si una rea este ca poti cheltui excendentul pe orice, nu doar investitii. Adica, conform legilor administratiei e o lipsa de profesionalism teoretic sa ai excedent bugetar: inseamna ca ai taxat mai mult decat poti cheltui. Totusi, in cazul investitiilor se intampla, pentru ca si primariile se lovesc de birocratie, asa ca le permiti sa cheltuiasca banii anul viitor, Dar Nu in Redistribuirea averii!
Postat 09 Noiembrie 2017, 17:32 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON