URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2016, 14:01

Lupte grele: În unele localităţi bihorene, primarii au fost decişi de câteva zeci de voturi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegerile de duminică au furnizat în Bihor câteva surprize în ce priveşte rezultatele consemnate de candidaţii la funcţiile de primar.

În municipiul Beiuş şi în oraşele Aleşd şi Nucet a fost nevoie ca voturile să fie numărate de mai multe ori, la solicitarea candidaţilor clasaţi pe locul secund, până ca aceştia să accepte că au pierdut scrutinul.

Beiuş, caz aparte

Cel mai surprinzător rezultat este considerat cel de la Beiuş, unde candidatul PNL, Petru Mlendea, a câştigat Primăria după ce voturile au fost numărate de trei ori, deşi nu şi-a făcut, practic, campanie decât o singură zi. Aşa cum BIHOREANUL a mai relatat, PNL-iştii beiuşeni au mers de-a lungul întregii campanii pe mâna fostului preşedinte al organizaţiei locale, Adrian Domocoş, înscris în cursa pentru al treilea mandat ca independent, dar condamnat definitiv în vinerea dinaintea scrutinului la închisoare cu suspendare, cu anularea dreptului de a ocupa funcţia de primar, astfel că în după-amiaza şi seara de vineri le-a cerut suporterilor să-l voteze pe Mlendea, pus candidat PNL chiar la dorinţa sa.

Mlendea a cules 2.629 voturi (45,7% din totalul celor valabil exprimate), în timp ce deputatul PSD Gheorghe Bogdan, fost primar al comunei Drăgăneşti în perioada 2008-2012, a obţinut doar 2.288 voturi (39,7%). Candidatul în care şi-a pus speranţele ALDE, Ovidiu Dăescu, fost membru PSD, a cules doar 361 voturi (6,3%).

Tot după numărarea de trei ori a voturilor a fost stabilit şi rezultatul luptei pentru Primăria Aleşd, câştigător fiind Ioan Todoca (PNL), cu 2.316 voturi (47,8% din totalul celor valabil exprimate), în timp ce challenger-ul Călin Morar (PSD), proaspăt declarat incompatibil de ANI, a înregistrat 2.283 voturi (47,2%).

Câştigători detaşaţi

La Ştei, Iulian Bălaj (PNL) a câştigat fără nicio emoţie al doilea mandat, acumulând 2.472 voturi (70,5%), în timp ce Horia Miara, deşi a candidat din partea alianţei PSD-UNPR, a smuls doar 822 voturi (23,5%), iar Ioan Lucaciu (ALDE), care până în 2012 exercitase două mandate din partea PDL, a obţinut un scor ruşinos: doar 210 voturi (6%).

Tot fără emoţii a câştigat al patrulea mandat edilul oraşului Vaşcău, Florin Porge (PNL), căruia concitadinii i-au acordat 923 voturi (55,2%), în timp ce oponentul său de la PSD a reuşit abia 339 voturi (20,3%).

La Marghita, Pocsay Zoltan (UDMR), pornit ca favorit, a câştigat al treilea mandat, cu 2.899 voturi (49,5%), surclasându-l pe principalul adversar, Claudiu Ciarnău (PNL), care a obţinut 2.209 voturi (30,4%), şi pe propriul viceprimar din perioada 2012-2016, Ioan Lazăr (PSD), care a cules 1.718 voturi (23,7%).

O situaţie similară a fost consemnată şi la Salonta, unde edilul Torok Laszlo (UDMR) a cucerit detaşat al treilea mandat cu 5.936 (74,7%), în timp ce Nicolae Boiţ (PSD) a reuşit 1.171 voturi (14,7%), iar Constantin Neniu (PNL) 643 voturi (8,1%).

Pierzători pe mâna lor

La Nucet voturile au fost numărate tot de trei ori, primarul în exerciţiu, Costel Sîrghie (PNL), ratând al patrulea mandat deoarece a obţinut doar 612 voturi (46,4%), în timp ce Mircea Tuduce (PSD) a reuşit 681 voturi (51,7%).

PSD şi-a mai trecut în cont două victorii răsunătoare la nivel simbolic, în două comune din Zona Metropolitană Oradea. Astfel, reprezentanţii social-democraţilor au câştigat la Sînmartin prin Cristian Laza, care şi-a adjudecat 2.445 voturi (47,7%), în timp ce Lucian Popuş (PNL), care a condus în ultimii opt ani, a pierdut cu 2.419 voturi (47,2%).

Un alt fief liberal câştigat de PSD este Nojoridul, unde Teodor Baba a obţinut 1.448 voturi (53,1%), edilul care a condus din 2000 încoace, Mircea Crainic (PNL), eşuând cu 1.023 voturi (37,5%).

Primari „pe vecie”

În Bihor există şi primari care bat orice record de longevitate şi popularitate în comunităţile lor. Astfel, la Sântandrei, Ioan Mărcuş (PNL), care conduce încă din 1990, a obţinut 2.074 voturi (87,2%), spulberându-l pe Cristian Sabou (PSD), care a reuşit doar 241 voturi (10,1%).

De asemenea, la Vârciorog, Vasile Cociuba (PNL) a cucerit al patrulea mandat, cu 1.117 voturi (92,6%), în timp ce reprezentantul PSD abia a cules 89 voturi (7,4%).

La fel de lejer a câştigat Primăria comunei Borş Batori Geza (UDMR), confirmat în funcţie pentru a şaptea oară, cu 1.481 voturi (90,1%), singurul contracandidat, din partea PPMT, înregistrând doar 162 sufragii (9,9%).

Comuna Ţeţchea a rămas şi ea fief PSD, chiar dacă primarul de până acum, Bujorel Chirilă, a candidat acum la Consiliul Judeţean. Înlocuitorul său din partea PSD a câştigat cu 732 voturi (42,4%), pe când adversarul de la PNL a numărat doar 490 voturi (28,4%).

Duminică şi-au mai securizat fotoliile primarul comunei Popeşti, Dorin Curtean (PNL), care a obţinut 2.125 voturi (58%), în timp ce rivalul Sipko-Jarca Iosif (PSD) a reuşit doar 1.460 voturi (39,8%), precum şi cel al comunei Sâniob, Molnar Jozsef (independent), care a obţinut 665 voturi (52,8%), în detrimentul reprezentantului UDMR, care a reuşit doar 523 voturi (41,5%).

Vezi aici lista tuturor primarilor bihoreni: Harta aleşilor din Bihor: Află cine sunt cei care vor conduce cele 101 municipii, oraşe şi comune din judeţ

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON