URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2015, 16:03

Luminează prea tare! Primul stâlp iluminat pe bază de led a fost testat în Piaţa Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii va fi luminată pe bază de tehnologie led. Primul stâlp de iluminat a fost montat miercuri în piaţa centrală şi pus în funcţiune pe timp de noapte.

Fabricat în Budapesta, corpul de iluminat de culoare închisă, are două braţe din care unul construit în linie clasică, amintind de un felinar, va ilumina zona carosabilă, iar cel de-al doilea, aplicat într-o manieră modernă perpendicular pe corpul stâlpului, va fi destinat iluminării zonei pietonale.

Cele două lămpi cu led au fost testate în timpul nopţii. "Am verificat împreună cu executantul lucrărilor şi arhitectul modul în care funcţionează, iar lumina care cade pe carosabil este prea intensă. Nu este nevoie de corpuri de iluminat atât de puternice", a declarat BIHOREANULUI viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit viceprimarului, corpurile de iluminat comandate au o perioadă de funcţionare garantată de 100.000 de ore, iar stâlpii au fost dotaţi cu prize la care să poată fi conectate peste iarnă instalaţiile de iluminat pentru sărbători. "Soclul din beton al stâlpilor pentru iluminat va fi placat cu granit auriu, ca la rigole şi borduri şi va avea un model sculptat în piatră, inspirat de cel folosit tot în zona centrală de arhitectul Vago", a spus Mălan.

Întâi pietruiri...

După luni de săpături, lucrările la Piaţa Unirii au ieşit din pământ în cursul zilei de joi, odată cu îngroparea celor două cămine tehnice de mari dimensiuni care vor adăposti instalaţiile electrice. "Mai sunt câteva lucrări la reţele, dar nu vor mai exista săpături de amploare", a spus Mălan.

De altfel, începând de luni, în funcţie de starea vremii, constructorul va începe turnarea plăcii de beton pe porţiunea delimitată de străzile Vasile Alecsandri şi Traian Moşoiu. Ulterior, întreaga zonă va fi acoperită cu dale după modelul dinspre clădirea fostului Palat episcopal greco-catolic.

Până în prezent, muncitorii au pietruit doar jumătate din suprafaţa de 23.000 de metri pătraţi, fiind obligaţi să aştepte finalizarea lucrărilor din subteran, dar odată cu eliberarea frontului de lucru vor fi nevoiţi să grăbească. "Am vorbit cu patronii firmelor italiene şi vor suplimenta numărul de muncitori care montează piatră, astfel încât lucrările să fie urgentate", a spus edilul.

...apoi plantări

Tot luna viitoare va începe şi montarea celor patru fântâni arteziene din faţa PalatuluI Vulturul Negru. "Două fântâni au fost deja executate şi pot fi montate, iar alte două sunt în lucru", a spus viceprimarul.

Lucrările la fântâni se vor desfăşura în paralel cu plantarea celor circa 140 de copaci din 83 de specii diferite. "Copacii au fost deja comandaţi şi urmează să fie plantaţi. După plantările din luna octombrie, în noiembrie, în funcţie de stadiul lucrărilor va începe să fie adus şi montat mobiliereul urban", a declarat Mălan.

În Piaţa Unirii vor fi montaţi 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip led şi vor fi amplasate 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi două rastele de biciclete.

Pregătesc reluarea circulaţiei tramvaielor

În ceea ce priveşte lucrările din strada Independenţei, viceprimarul spune că trotuarul va fi pietruit până dincolo de limita Palatului Vulturul Negru, în dreptul intersecţiei cu strada Mihai Viteazul, pentru a da zonei un aspect unitar.

Vineri, muncitorii se pregăteau de reluarea circulaţiei tramvaielor prin faţa Primăriei. Muncitorii au tras deja pe stâlpii montaţi săptămâna trecută firele electrice pentru alimentarea tramvaielor şi lucrează la amenjarea unei staţii de tramvai provizorii în vecinătatea bisericii Sfântul Ladislau. Angajaţii firmei vor lucra cu program prelungit, astfel încât linia să poată fi probată sub trafic în cursul zilei de duminică.

De altfel, pe majoritatea şantierelor municipalitatea a obligat constructorii să lucreze peste program, pentru a termina la timp. Viceprimarul Mălan a anunţat pe reţelele de socializare că pe bulevardul Magheru muncitorii au lucrat inclusiv peste noapte, pentru ca şanţurile să poată fi acoperite, iar restricţiile de trafic eliminate, odată cu deschiderea noului an şcolar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Hahaha
Cu mari frustrari Ilie birtinutz se va agata in curind de un stilp...jale,jale....!
Postat 14 Septembrie 2015, 10:41 de grigore
NU
@marius_ro: NU, aici era doar o "METAFORA" ! Luni, la propriu! Doar stii ca sunt vecin cu ITM-ul! Dar poate angajatorii sunt corecti, eu am zis ca doar trebuie verificat/pentru mai multa siguranta!
Postat 11 Septembrie 2015, 18:49 de TDS
@TDS
TDS, tu comunici cu ITM-ul prin intermediul forumului ebihoreanul ?! Urmeaza sa-l mai rogi pe Doamne Doamne pe bihon si pe Mang pe stirileprotv.ro
Postat 11 Septembrie 2015, 18:39 de marius_ro
VERIFICATI
Inteleg ca muncitorii lucreaza peste program! ITM-ul, rog verificati daca exista acordul acestora pentru ore suplimentare; mai apoi plata orelor suplimentare sau a sporului pentru munca in zilele de repaos! Este o rugaminte a mea dar o obligatie a ITM-ului!
Postat 11 Septembrie 2015, 18:31 de TDS
CORECTURA
...PRIVIGHETOAREA...
Postat 11 Septembrie 2015, 18:14 de TDS
HAI
VENITI DE LUATI LUMINA! VENITI SA VEDETI SOARELE PNL! VENITI, PRIGHETOAREA CANTA SI BOLOJAN A INFLORIT! VENiTI....
Postat 11 Septembrie 2015, 18:12 de TDS
felicitări !
au uitat să pună pungi din alea pe statuie, pe toată statuia. au pus doar pe capetele stălpilor ăia albi. da, să lase punga pe statuie că arată mai bine așa :) si wireless sau vreo cameră web LIVE cu acces liber online, să se vadă toată piața și măreția de statuie, inclusiv la Ciuperca ar merge montată o cameră sau două LIVE. chestia cu lumina e treabă serioasă de inginer de lumini, iar cea cu estetica stălpilor e de designer, pe când cea de rezistență a stâlpilor e treabă de inginer de rezistențe :), cred. partea cu electrica, cu senzorii de prezență etc.etc. e treabă tot de inginer șamd. ce de treabă de ingineri?! să nu se facă aiurea cărări de trecere peste piață, că înseamnă că nu a fost gândit intuitiv accesul prin piață. asta cred că e treabă de sociolog ori de peisagist urban, mă rog. dar, cred că va arăta super bine totul, în final, părerea mea. felicitări!
Postat 11 Septembrie 2015, 17:07 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON