URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2017, 17:05

Ludovic Orban la Oradea: "PSD îşi bate joc de banii europeni!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul PNL, Ludovic Orban a afirmat vineri, în cadrul dezbaterii cu tema "Fonduri europene şi dezvoltare regională" organizată la hotelul Ramada din Oradea, că "PSD îşi bate joc de banii europeni".

Liberalul a spus că situaţia este chiar mai gravă decât în precedentul ciclu bugetar. "Ministerele nu au fost capabile să înceapă niciun proiect nou, ci doar să facă fazarea celor începute", a spus liderul PNL.

Orban a catalogat Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene ca "un fel de notariat prin care se plimbă bani publici", apreciind că acesta şi-a pierdut menirea de a diminua decalajul de dezvoltare dintre regiunile istorice ale României, de a identifica soluţii la problema depopulării unor zone sau a gestiona raţional resursele financiare de care dispune.

Orban a calificat drept "catastrofal" nivelul absorbţiei fondurilor europene. "Suntem la sfârşitul celui de-al patrulea an din actualul ciclu bugetar şi situaţia este chiar mai proastă decât în precedentul. S-au trimis spre decontare facturi în valoare de maximum 320 milioane euro, din circa 5 miliarde euro programate pe anul acesta", a spus Orban.

Legea antibirocraţie

Potrivit liberalului, cauzele ratei reduse de absorbţie sunt: "superbirocraţia" generată de reglementările naţionale, lipsa informaţiilor cu privire la oportunităţile de finanţare şi absenţa cofinanţărilor din partea solicitanţilor.

"La ora actuală instituţiile statului te trimit de la Ana la Caiafa să îţi iei adeverinţă, cazier fiscal sau alte informaţii deţinute tot de autorităţi ale statului", a afirmat Orban în conferinţa de presă ce a urmat dezbaterilor.

PNL a iniţiat proiectul unei legi "antibirocraţie", pentru a pune capăt acestor situaţii. "Legea antibirocraţie interzice oricărei entităţi să trimită cetăţeanul pe drumuri şi obligă instituţiile să obţină singure toate informaţiile deţinute de alte insittuţii publice", a spus Orban.

În plus, tot în ajutorul solicitanţilor de fonduri europene, PNL va iniţia un proiect de lege care scuteşte autorităţile locale în căutarea de finanţări de plata taxelor pentru avizele şi autorizaţiile eliberate de diferite instituţii. "Autorităţile locale vor fi scutite de plata acestor taxe pentru proiecte cu obiective de investiţii, mai ales că proiectul s-ar putea să nu fie declarat câştigător", a spus liderul PNL.

Ludovic Orban a recunoscut însă că PNL îi va fi destul de greu să poată forţa adoptarea acestor legi în condiţiile unei majorităţi clare a PSD-ALDE. "În actualul Parlament şansele noastre nu sunt foarte mari, dar ne chinuim să îi convingem să voteze alături de noi pe toţi cei care nu au ochelari de cal".

Ne-ar fi mers mai bine fără guvernanţi...

De altfel, PSD şi măsurile fiscale anunţate de Guvernul social-democrat, de la transferul contribuţiilor sociale de la angajat la angajator şi impozitul pe cifra de afaceri, la taxa de solidaritate şi impozitul pe gospodărie, au fost ţinta predilectă a liberalului.

Ludovic Orban a denunţat "harababura fiscală" declanşată de Guvernul Tudose şi a afirmat că, pe fondul acestei nesiguranţe, agenţii economici şi-a sistat programele de investiţii şi aşteaptă stabilizarea cadrului legislativ. "Investiţiile private au scăzut în primele 9 luni cu 20% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut şi vor scădea în continuare", a spus Orban, concluzionând: "Ar fi fost mult mai bine pentru România dacă în ultimele 9 luni nu ar fi avut guverne".

PNL va iniţia discuţii cu reprezentanţii mediului de afaceri şi ai sindicatelor pentru a găsi modalităţi de blocare a acestor iniţiative cu impact asupra mediului economic. "Vom stabili un plan de acţiune care va cuprinde de la proteste în stradă la sesizarea Avocatului Poporului şi Curţii Constituţionale", a afirmat şeful liberalilor.

Liderul PNL se află într-un turneu prin partea de vest a ţării pentru a încuraja reprezentanţii partidului în alegerile locale şi a participa la lucrările Comisiei de specialitate privind Fondurile europene şi dezvoltarea regională. Orban a vizitat deja Arad şi Deva, vineri a fost la Oradea, iar peste weekend va fi la Timişoara.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
?!
Domnule Orban, cand v-ati inhaitat sub cupola usl cu golanii din psd, nu stiati cine sunt?! Mai degraba cine se aseamana se aduna! Noi, aici in Oradea, vedem la fiecare pas cum un fruntas liberal (nu singur, in cardasie cu alti liberali) si-a batut joc de fondurile europene, le-a sifonat prin firmele de casa.
Postat 04 Noiembrie 2017, 18:11 de pinonel
Fonduri Europene
Domnu Orban, de cand se putea obtine Fonduri Europene, cine era la guvernare, cate fonduri ati accesat??? De ce vorbesti azi prostii, esti un ipocrit dezamagitor, RUSINE.
Postat 04 Noiembrie 2017, 13:35 de Nelutu
Zeci de citatii pentru angajatii Primaria Oradea
Sergiu Cozma IPJ Bihar Serviciul de Investigatii Criminalitate Economica a emis in luna Octombrie zeci de citatii pe numele conducerii a Primaria Oradea si angajatii Directiei Patrimoniu Imobiliar ; Inculpat CRISTIAN NOROC POPESCU = Director ; Acuzat de abuz in serviciu si luare de mita ; Protector = fostuul decan Facultatea de Drept Oradea Colonelul Țincă
Postat 03 Noiembrie 2017, 21:52 de auto_germania
@roger: Mira-m-as, si nu am cui!
Ce zici de faptul ca din PNL numai Orban s-a impotrivit zamislirii USL-ului? Restul au fost barbati de barbati, curvari adevarati!
Postat 03 Noiembrie 2017, 21:28 de User anonimizat
iesiti din politica si PNL, dle Orban!
dle Orban, serios acum... mergeti beti o cafea, mancati o prajiturica, mergeti la jacuzzi, la masaj, la piscina..lasati politica! avem nevoie de BARBATI adevarati care sa conduca destinele tarii, nu se "linistiti" si visatori ca dumneavoastra! ma surprinde ca un asa partid vechi si de valoare istorica mare alege sa fie condus de un astfel de personaj! nu aveti atitudinea potrivita, nu aveti greutatea vorbei, nu aveti ton de luptator! apucati-va de altceva, sunt destui oameni de valoare capabili sa raspunda mai prompt si barbatos/vanjos când e vorba de apararea valorilor nationale.
Postat 03 Noiembrie 2017, 20:39 de roger
Mare om, mare caracter acest purtator de geanta a lui Dinu Patriciu, sub conducerea caruia PNL se duce sub 20% in anul care vine si sub 15% pana la alegerile viitoare.
E tare ingrijorat Orban, ca "drumul expres" de "Ciuperca" a costat 5.500.000 Euro/KM ... fiind cea mai scumpa alee pentru vehicule usoare de pe glob, asa incat provoaca DNA sa cerceteze unde a disparut diferenta fata de valoarea reala, socialista ca orientare ideologica, care e doar pe la jumatate !?!
Postat 03 Noiembrie 2017, 18:34 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON