URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2011, 10:29

Lucia Varga a prezentat programul pe Mediu al USL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o zi după ce documentul a fost lansat la nivel naţional de către conducerea centrală a USL, programul pe probleme de mediu al Opoziţiei a fost explicat şi de către deputatul Lucia Varga, fost secretar de stat la Ministerul Mediului în Guvernarea Tăriceanu. Aceasta a criticat mai ales procentajul mic de absorbţie a fondurilor europene destinate lucrărilor de mediu, de doar 187 de milioane de euro dintr-un total disponibil de 5,6 miliarde. 

"Este pentru prima oară când o alianţă sau uniune de partide din România lansează un program care îşi propune rezolvarea coerentă a problemelor de mediu", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bihor, deputatul Lucia Varga, fost secretar de stat la Ministerul Mediului în perioada 2006-2008.

Stăm prost

Varga spune că programul USL dedicat acestui domeniu a pornit de la constatarea că în ultimii trei ani, adică de când PDL se află la guvernare, problemele de mediu au fost ignorate, iar rezultatele sunt dezastruoase.

"România are cea mai mare poluare cu particule, ceea ce se reflectă în faptul că la noi îmbolnăvirile provocate din această cauză sunt de trei ori mai multe decât media din Uniunea Europeană. În ce priveşte asigurarea cu servicii de furnizare a apei, doar două treimi din ţară este acoperită, iar în privinţa asigurării serviciilor de canalizare doar 43,7% dintre locuinţele din România au această facilitate, în timp ce media europeană este de 70%. Ţara noastră a pierdut şi şansa de a valorifica pe piaţa internaţională certificatele verzi, ceea ce a produs bugetului un prejudiciu de peste 2 miliarde de euro. Suntem pe ultimul loc şi la absorbţia de fonduri europene pentru rezolvarea problemelor de mediu, din 5,6 miliarde de euro puse la dispoziţie de UE la noi s-au făcut plăţi de numai 187 milioane euro", a descris Varga "diagnosticul".

Ce vrea USL

În ce priveşte ideile USL de remediere a acestei stări de fapt, deputatul liberal a afirmat că "prioritatea nr. 1 este creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi asigurarea sumelor necesare pentru cofinanţare din partea statului român a proiectelor de mediu".

De asemenea, Varga a spus că USL şi-a fixat în program efectuarea de lucrări pentru asigurarea serviciilor de apă şi canalizare în toate oraşele, încurajarea utilizatorilor energiilor regenerabile prin cofinanţarea proiectelor ce au acest scop şi aplicarea "întocmai" a legislaţiei de mediu, deoarece în prezent, deşi prevederile legale sunt clare, ele nu sunt aplicate.

Fostul secretar de stat nu a insistat, totuşi, să prezinte şi metodele prin care USL, în cazul în care va ajunge la putere, va aplica programul prezentat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
referitor la mediu
apa absoarbe tot ce este toxic, praf, nu ne trebuie decat arbori si tasnitoare programate si gata poluarea , dar stiti TEORIA creaza discriminari sociale , clase preferentiale hai sa comunicam modest dar sa facem ceva concret: APA, PAMANT, FOC si AER sunt cele mai importante elemente ale vietii umane.
Postat 10 Octombrie 2011, 09:02 de anka
macar Dumneata mai uitate-te in istoricul site-ului propriu
Scris de Cabinet parlamentar Joi, 17 Septembrie 2009 16:05 Guvernul PSD-PD-L îşi demonstrează încă o dată, sfidător la adresa cetăţenilor României, incompetenţa şi preocuparea strict politicianistă în actul de guvernare. BIHOREANULE... iar a fost frutty freshu prea gustos de a-ti ramas atat la festivalul de statistica a doamnei deputat mega-image for nothing... si vi se pare ca near si enteresa.... vaaaaaaaaaai vaaaii HUOOO
Postat 09 Octombrie 2011, 12:27 de Rogerius
Poluat in avans
Programul are in vedere si stoparea poluarii agresive a aerului de catre camioanele depasite tehnic si fara licenta de transport, care circula pe drumurile judetului si apartin principalului sponsor al PNL Bihor ? Daca da, atunci va fi o problema de comunicare intre Bolojan si Vargulita. Ca si Selina vrea sa traiasca facind mult zgomot.
Postat 08 Octombrie 2011, 20:10 de Busy
Banditi
Doamna, de ce e nevoie de atatea LUCRARI "de mediu:? Ca sa poata lua politicienii comisioane? Mediul o duce mult mai rau de cand ati inventat voi "lucrarile de mediu", adica lucrari de indiguire, betoane prin parcuri si alte la fel de profitabile pentru voi si dezastruoase pentru natura si om. Din fondurile de mediu ar trebui sa se faca doar impaduriri, doar plantari, dar probabil ca nu v-ati putea satura din asta. Sunteti, toti politicienii, cancerul Romaniei, fie ca furati cu lucrarile de mediu, fie ca va prefaceti ca rezolvati alte probleme.
Postat 08 Octombrie 2011, 14:13 de Bingo
dada
vorbe,vorbe,vorbe,programe,programe multe multe,faptele?fapte nu au fost cand ati fost la putere,a fost jaf la drumu mare,tara se recupereaza greu dupa atatia ani de hotie,contracte la greu in detrimentul statului vezi autostrada facuta de americani si inca multe alte contracte paguboase facute de politicieni care azi se bat cu pumnul in piept ca vin cu programe peste programe si vor umbla caini cu covrigi in coada si bani vor creste ca frunzele pe garduri,poporul asta sa saturat de atatea promisiuni,numai faptele conteaza,taci si fa e o vorba si pe urma te vom crede nu inainte,uite la bolojan,face ce face si tot face,doar ca e intradevar o perioada mai dificila financiar in zilele astea si e greu foarte greu pentru fiecare,probabil oameni mai slabi de inger sa creada in toate promisiuniile astea pre-electorale aproape ireal de atins,Doamna dumneavostra faceti promisiuni in numele altora si e usor pe urma sa dati vina pe ei ca nu au realizat ceva ce lauda-ti azi,sa va credem pe cuvant?oare...
Postat 08 Octombrie 2011, 12:00 de eueueu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON