URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2012, 15:23

Lovitură de teatru: USL îl somează pe prefectul Ghilea să-l "zboare" pe Ţîrle de la şefia Consiliul Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copreşedinţii USL Bihor Cornel Popa şi Ioan Mang, alături de liderul PNL Oradea, Ilie Bolojan, au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că au depus la Prefectură o solicitare prin care îi cer prefectului Gavrilă Ghilea să aplice legea privitoare la pierderea calităţii de preşedinte al CJ a lui Radu Ţîrle, ca urmare a trecerii sale de la PNL, partidul în numele căruia a fost ales, la PDL, în numele căruia vrea să candideze acum pentru un nou mandat, imediat ce Ţîrle îşi va depune oficial candidatura la Biroul Electoral Judeţean.

Prin această lovitură, liderii USL afirmă că doresc respectarea legii, dar în acelaşi timp îl lasă pe Ţîrle fără şefia CJ taman în plină campanie electorală, deci şi fără posibilitatea de a folosi logistica instituţiei în scopuri electorale.

Ghilea, obligat prin lege să fie contra Ţîrle

Solicitarea USL se întemeiază pe Legea 340/2004 privind organizarea şi funcţionarea Instituţiei Prefectului, potrivit căreia "prefectul este garantul respectării legii la nivel local" şi "asigură respectarea Constituţiei, legilor, ordonanţelor şi hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum şi a ordinii publice".

Aşa fiind, se arată în cererea USL înregistrată la Prefectură cu numărul 4.228/26 aprilie 2012, "vă solicităm să constataţi că mandatul de preşedinte al CJ Bihor urmează a înceta de drept concomitent cu înregistrarea candidaturii domnului Radu Ţîrle la funcţia de preşedinte al CJ din partea PDL".

Semnată de preşedintele PNL Cornel Popa, dar explicată jurnaliştilor joi, într-o conferinţă de presă, de către avocatul Mircea Mălan, solicitarea invocă faptul că în 2008 Ţîrle a fost ales la şefia CJ în numele acestui partid, dar încă de la finele anului trecut a anunţat că va candida la un nou mandat sub faldurile PDL.

"Potrivit art. 15, alin. 2, lit g din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali, calitatea de preşedinte al CJ încetează de drept concomitent cu pierderea prin demisie a calităţii de membru al partidului pe a cărui listă a fost ales. Totodată, în conformitate cu art.8, alin. 2 din Legea 14/2003 privind partidele politice, înscrierea unei persoane într-un alt partid constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior. Ori, înregistrarea candidaturii domnului Radu Ţîrle la funcţia de preşedinte al CJ din partea PDL reprezintă dovada deplină a faptului că s-a înscris în acest partid, demisionând în felul acesta din PNL. În concluzie, având în vedere aceste împrejurări, vă solicităm ca ulterior înregistrării candidaturii domnului Radu Ţîrle la funcţia de preşedinte al CJ din partea PDL, în temeiul art. 16 din Legea 393/2004 să emiteţi, de îndată, un ordin prin care să constataţi încetarea mandatului său de preşedinte al CJ Bihor", se arată în solicitarea USL.

"Ecouri" pe culoarele puterii

"Domnul Radu Ţîrle s-ar fi cuvenit să renunţe la calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean de când a participat la conferinţele de presă şi acţiunile PDL. N-a făcut asta, profitând de munca şi de voturile colegilor noştri liberali din 2008", a spus şi preşedintele PNL Oradea, Ilie Bolojan, cel care în urmă cu patru ani îl "tracta" pe Ţîrle pentru a-i transfera din simpatia de care se bucura el din partea orădenilor.

"Facem acest demers pentru că există posibilitatea ca, date fiind vitezele de reacţie cunoscute ale unor instituţii, să constatăm că se va auzi foarte greu de la Prefectură că domnul Ţîrle şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Judeţean (n.r. - care se află pe acelaşi etaj cu biroul prefectului) şi că, la cinci camere de sediul BEJ se va auzi despre această candidatură abia peste 20 de zile, adică taman când se termină campania. S-ar mai putea să constatăm şi că la Secretariatul Consiliului Judeţean se aude foarte târziu ecoul depunerii candidaturii domnului Ţîrle. De aceea, pentru a nu exista în niciun fel posibilitatea de a lungi în mod incorect şi ilegal această incompatibilitate, facem preventiv această sesizare", a mai spus Bolojan pe un ton ironic, făcând aluzie la relaţiile de prietenie dintre prefectul Gavrilă Ghilea şi preşedintele CJ Radu Ţîrle, dar şi la acelaşi tip de relaţie a lui Ţîrle cu secretarul CJ, Carmen Soltănel.

Aluzii la denunţ penal

Bolojan a explicat că mecanismul legal prin care se constată încetarea de drept a mandatului lui Ţîrle la şefia CJ este fie autosesizarea din oficiu a prefectului ("ceea ce nu ne îndoim că se va întâmpla cu celeritate, cunoscând afinităţile dintre domnul Ghilea şi PDL, el fiind desigur independent PDL"), fie prin sesizarea prefectului de către secretarul CJ, fie prin sesizarea tocmai depusă de USL.

Bolojan a mai amintit că, în alte situaţii, când un politician a trecut de la un partid la altul, prefecţii au emis rapid ordine privind încetarea calităţilor lor de aleşi locali, iar în cazul lui Sorin Frunzăverde, trecut de la PDL la PNL, acesta a renunţat chiar a doua zi la funcţia de preşedinte al CJ Caraş Severin.

În finalul conferinţei de presă, întrebaţi de jurnalişti ce pas vor face dacă prefectul va refuza sau va "uita" să aplice legea, liderii USL au spus, prin vocea senatorului Cornel Popa, că "vom încerca să folosim specialiştii, la fel ca acum", sugerând - astfel - că este posibil ca prefectul să facă obiectul unui denunţ penal, pentru abuz în funcţie contra intereselor publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
replica la articol si la @romanul complex
PeNaLul Popa Ciordel senator vorbeste ?Vorbeste prostii ca asa au facut si PeNaLi lui bihoreni ,inainte cu 1 luna de alegeri si-au luat concedii de odihna ca sanui-i prinda legea ca erau functionari publici si au candidat pe listele electorale PeNaLe rezultaul se cunboaste ,si acum nu mai au avantajul functiilor in lupta electorala ce se apropie !:))=))Senatorule PeNaL Popa Cornel degeaba te sprijini pe voturile celor din PSD Bihor si pe ,,ursul `` care-l duci de lant senatorul PSD Ioan Mang lupta electorala pentru Consiliul Judetean Bihor si presedentia lui este pierduta din start pentru tine ,poate ca are sanse si Bolojan Ilie, dar lupta electorala va fi acerba si sunteti perdanti din start !:))=))Alianta P UsL A o mare gogorita facuta ca sa mentina conducerile corupte din partide la puterea politica sau opozitia politica ,poporul roman simplu din ROMANIA nu conteaza pentru acestea !:))=)).@romanul complex alias AMO gdanea i-a de aci ,,URA face din om o masina de lupta rece si eficienta,nu poti trimfa in fata unui inamic dur si brutal ``pe cine citez bah?:))=))@romanul complex nu mai insulta postacii partidelor care posteaza :)))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 28 Aprilie 2012, 07:27 de Romanul Simplu
mi lehamite
Popa a incercat sa il elimine pwe TIRLE din competitie pentru ca ii este ingrozitor de frica de el. Ca sa faca rost de bani pentru campanie, il elimina pe Tirle de la CJ, cu o luna inainte de alegeri, ca sa poata el manui si directiona banii publici pentru finantarea campaniei electorale.
Postat 27 Aprilie 2012, 19:18 de EU
BLA, BLA
ce lovitura de teatru ma? Tirle stia ca asa o sa se intample. oricum cel care va conduce in locul lui Tirle pana la alegeri sa fie atent ca va fi monitorizat. nu uitati ca Tirle are o relatie foarte buna cu Politia si Procuratura. Nu ii vad bine pe Kiss sau Voloseniuc daca incearca sa faca prostii in perioada asta.
Postat 27 Aprilie 2012, 19:13 de EU
mang imbecilul
astia vor impartii cascavalul cu grecu si bolojan.
Postat 27 Aprilie 2012, 18:36 de ciordel popa
eu
nu pot sa inteleg cum partidul PNL poate lua sub aripa lui un om ca si vicele de la pietroasa zis serparu, un om de nimic si incult pe deasupra. Rusineeeeee
Postat 27 Aprilie 2012, 12:18 de madali
VAI SI AMAR
Sa vezi amu cand ramane Kiss si Voloseniuc in perioada campaniei electorale ! De jaful lor ramane institutia! O sa-l plangeti voi pe Tirle!!! Astia mulg CJ in 2 luni cat n-or putut face in 4 ani in mandatul lui Tirle! Mi mila de poporul asta cand vad cine ii conduce!
Postat 27 Aprilie 2012, 10:51 de ORADEAN
bAI POPA
DACA e cazul, Tirle pleaca din CJ, dar va reveni peste 2 luni si crede-ma Popa ca Volosenic, reprezentantul PNL la conducerea CJ, va raspunde pentru toate ilegalitatile facute. Bai gunoiule de Popa, nu ti rusine sa il acuzi pe Tirle de intentia de folosire a logisticii CJ in scopuri electorale cand omul tau VOLOSENIUC incheie contracte din banul public ca sa iti faca tie campanie electorala!!! Normal, tot hotul striga Hotul!
Postat 27 Aprilie 2012, 08:27 de BIHOREAN
Preotul
De ce in reclamele de la TV Tirle este prezentat candidat PD la presedentia CJ, de profesie PREOT.Din cate cunosc dl Tirle nu are studii superioare, ci doar o scoala postliceala de scurta durata de 3 ani,de psihologie in SUA.
Postat 27 Aprilie 2012, 07:14 de PASTOR
normal
Eu zic ca şi la următorul scrutin prezidenţial să i se permită lui Băselu să candideze pentru că dacă nu a făcut nimic până acum, poate ar trebui să i se mai dea un mandat, doar doar reuşeşte să facă ceva. ORADEA, te-ai tâmpit? Ce să facă Ţârle? Să lămurească problema aeroportului? Îi stă în putere? Dacă îi stă, ce a făcut până acum? „Nu e prea practică manevra politică”? E corectă şi justificată. Nu e suficient? Democraţia presupune şi respectarea unor reguli stabilite de comun acord de actorii politici, nu modelarea regulamentului după pofta puterii. Văd că din ce în ce mai des voi nu mai toleraţi partea cu regulile şi sunteţi decişi să păstraţi puterea indiferent la ce mijloace sunteţi nevoiţi să apelaţi. Vreau să zboare Ţârle din CJ pentru că aşa e normal. Mă doare în băs de aeroport pentru că dacă de patru ani nu a făcut nimic sunt covins că problema nu se poate rezolva în perioada campaniei electorale. Nu e manevră politică, e normalitate. Nu mai spun de celălalt postac, miroase a PPDD de la o poştă, numai deraiaţii ăia vin cu texte de doi lei. Ştiu, ştiu, nu voi primi ce 30.000 de euroi de la domnu\' Dan, mai mult, probabil voi fi printre primii executaţi pe stadione. Aşa e domnule Napoleon. Vreţi să vă luaţi medicamentele? Hai că apoi vine domnul Stalin şi domnul Che Guevara şi staţi aici pe bancă toţi trei, îl aşteptaţi pe domnul Traian şi pe domnu’ Dan, trebuie să apară şi ei.
Postat 27 Aprilie 2012, 06:11 de românul complex
Parere
Desii nu am fost niciodata un mare fan de-al lui Tarle, oare nar fi mai bine sa il lase acolo unde e deocamdata? Nu de alta dar aprope ca se lamureste pb aeroportului, care dureaza deja de prea mult timp. Macar sa o duca pe aia la bun sfarsit! Nu e prea practica manevra asta politica, parerea mea: tvs.ro/eveniment/10081-cofinanare-pentru-aeroport.html
Postat 26 Aprilie 2012, 16:52 de ORADEA
Zbor deasupra prefecturii
Ghilea nu e in stare sa zboare singur prin curtea prefecturii, dar sa zboare pe cineva, mai ales ca are la dispozitie termenul legal de raspuns si de pocainta, care pica taman in ziua alegerilor.
Postat 26 Aprilie 2012, 16:50 de mama lui Tirle
Zbor lin
Daca-i vorba de zburat,bine-ar fi sa se fredoneze \"Fluturas,nu mai ai aripoare...\"
Postat 26 Aprilie 2012, 15:55 de gyorgy tozser
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON