URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2015, 09:49

Lotul "Flonta": Verdict final într-un nou proces al celei mai active filiere de cocaină din Bihor. Opt traficanţi după gratii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sentinţă definitivă în ultimul dosar deschis de procurorii DIICOT grupării coordonate de cel mai activ traficant de cocaină din judeţ, Valeriu Popa Flonta (foto).

Cocaină pentru unguri

Reţeaua formată din zece persoane a fost trimisă în faţa instanţei iarna trecută, pentru constituirea unui grup infracţional organizat specializat pe trafic de droguri de mare risc, după ce a încercat să transfere în Ungaria 12,5 kilograme de cocaină, expediate în România din Columbia, Venezuela, Peru şi Ecuador prin intermediul membrilor filierei: Florian Ţigan, Florin Ardelean, Vasile Gliţia, Călin Ciani, Ionel Alexandrescu, Haicai Lipov, Ionuţ Aanei, Ioan Pop şi Nicolae Tirla.

Procesul, început anul trecut, a ajuns la final miercuri, când Curtea de Apel Oradea a dat verdictul definitiv în caz. Cea mai grea pedeapsă a încasat-o liderul grupării, Valeriu Popa-Flonta, condamnat la 15 ani de închisoare. El este încarcerat deja pentru executarea unei pedepse de 8 ani de închisoare, tot pentru trafic de cocaină şi constituire de grup infracţional organizat.

Alte nouă persoane, bihoreni din Oradea, Hidişelu de Sus şi Ceica, cărăuşii drogurilor, au fost condamnate la pedepse mai blânde: Ionuţ Aanei a încasat 2 ani şi 6 luni de închisoare, Florin Ardelean şi Ioan Pop au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare, Florian Ţigan, Vasile Gliţia, Haicai Lipov, Ionel Alexandrescu şi Călin Ciani, la câte 3 ani şi 4 luni, iar Nicolae Tirla a primit o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni, toţi cu executare în penitenciar.

De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea celor  46.000 euro şi 7.500 dolari de la Valeriu Popa-Flonta, bani câştigaţi de acesta de pe urma vânzării cocainei pe teritoriul Ungariei. Totodată, se vor confisca şi banii primiţi de fiecare membru al grupării pentru transportul drogurilor, între 1.000 şi 2.000 euro.

Imediat după pronunţarea sentinţei, poliţiştii Compartimentului Urmăriri i-au ridicat pe traficanţii rămaşi încă în libertate - care au fost depuşi în Arestul Poliţiei Bihor, de unde urmează să fie transferaţi la Penitenciarul Oradea.

Politica drogurilor

Valeriu Popa a fost unul dintre cei mai agili traficanţi de cocaină. A pus pe picioare prima sa "afacere" în 1999, cu ajutorul unui columbian, Lotero Arias Fabio Nel, pe care îl cunoscuse în penitenciar, iar în scurt timp reţeaua lor a ajuns să aprovizioneze cu droguri toată partea de vest a ţării.

Popa coordona reţeaua din Columbia, de unde trimitea droguri familiei sale, prin intermediul prietenilor şi consătenilor săi, ascunse în sticle de whisky, în aparate radio, staţii de amplificare şi camere de luat vederi, pe ruta Budapesta - Columbia (dus) şi Columbia - Budapesta - Chişinău (la întoarcere).

În ţară, drogurile erau preluate şi distribuite de fosta sa soţie, Delia Popa - fosta şefă de cabinet a senatorului PSD de Bihor, Vasile Duţă, poreclit "Baronul drogurilor" - atât în Oradea, cât şi în Ungaria, unde ajungea la un cecen, Mejidov Aslan.

În cele din urmă, soţii Popa au divorţat, însă nu au întrerupt şi "colaborarea" până în momentul în care filiera a fost descoperită, în 2001, de poliţişti. În dosarul penal deschis de procurorii DIICOT Bihor au fost puse sub învinuire 10 persoane, printre care şi soţia liderului, Delia Popa, iar Valeriu Popa a fost dat în urmărire internaţională.

Neam de traficanţi

În momentul arestării, femeia a ales să-şi toarne fostul soţ, soacra şi pe alţi membri ai grupului, pentru a-i fi redusă pedeapsa. De altfel, femeia a fost condamnată doar la 5 ani de închisoare, în timp ce soacra sa, Floare Flonta, care fugise în Ecuador la fiul ei, a încasat 15 ani de închisoare, iar fostul ei soţ a fost condamnat la 25 de ani.

Pedeapsa lui Valeriu Popa-Flonta a fost redusă, însă, anul trecut, după ce acesta a fost extrădat din Columbia şi a obţinut rejudecarea cazului, pe motiv că, fiind fugit pe parcursul procesului, nu a putut să se apere. Ca urmare a noului proces, traficantul a obţinut reducerea condamnării, întâi la 10 ani (la Tribunalul Bihor), iar în final la 8 ani (la Curtea de Apel Oradea).

Până să fie reţinut în Ecuador, Valeriu Flonta a creat alte două filiere în care au fost implicate nouă persoane, şapte români şi doi croaţi, între care şi tatăl său, Cornel Flonta, şi fratele său, Dorel, prinşi cu un transport de cocaină într-o acţiune a DIICOT Timişoara. Bătrânul, bolnav de cancer, a murit, însă Dorel a fost condamnat şi a executat 6 ani de închisoare, după eliberare întorcându-se în Ecuador.

În august 2013, odată cu Valeriu Flonta, autorităţile din Ecuador au extrădat-o şi pe mama acestuia. În timp ce fiul ei a cerut rejudecarea procesului în care a fost condamnat, Floare Flonta a solicitat revizuirea dosarului în care încasase pedeapsa de 15 ani, solicitare la care, în final, a renunţat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON