URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2011, 08:48

Locuitorii străzii Republicii se opun construcţiei parcării supraetajate din spatele Tribunalului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii străzii Republicii nu vor parcare în spatele Tribunalului. Cei circa 20 de orădeni, locatari ai imobilelor din vecinătatea viitoarei parcări supraetajate, s-au pronunţat în mod vehement împotriva investiţiei în cadrul dezbaterii publice organizate miercuri seară la Primărie pe tema raportului de mediu al acestui proiect.

Nu! 

Orădenii s-au declarat sceptici cu privire la corectitudinea concluziei raportului privind impactul viitoarei parcări asupra mediului făcut de firma Eco Consulting, care a apreciat că "implementarea proiectului nu va afecta semnificativ factorii de mediu". "Am studiat raportul şi am văzut că se manifestă o mai mare preocupare pentru păsări şi lilieci decât pentru oamenii care locuiesc aici. Emisiile de noxe vor fi de nesuportat pentru locuitorii din preajmă. Noi nu suntem de acord cu acest proiect", a declarat avocatul Paşcu Balaci, în numele vecinilor săi.

Declaraţia avocatului a fost întărită de toţi proprietarii de apartamente din zonă care au luat cuvântul în cadrul dezbaterii. Orădenii au invocat faptul că parcarea nu se justifică datorită faptului că după-amiaza, când instanţele îşi termină programul de lucru, parcarea din spatele Tribunalului rămâne goală, că amenajarea parkingului va creşte circulaţia auto şi implicit poluarea în zonă, că lucrările vor pune în pericol imobilele vechi din zona centrală şi că după construirea parcării vor rămâne fără lumină naturală în apartamente, pentru că aceasta va fi obturată de clădirea de beton.

La judecată

Pentru a bloca investiţia, locuitorii zonei au şi dat în judecată municipalitatea care intenţionează să le dărâme garajele pentru a face loc organizării de şantier pentru parcarea supraetajată. "Locuitorii din strada Republicii 23, 25 şi 27 au acţionat în judecată Primăria Oradea pentru că a emis somaţii de demolare a garajelor. Nu ştiu ce investitor va veni aici având în vedere faptul că situaţia terenului este incertă", a declarat Paşcu Balaci.

Prezent la dezbatere, Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, a spus că procesul pe tema garajelor nu are nicio legătură cu raportul de mediu al viitoarei parcări şi i-a asigurat pe locuitorii zonei că aceasta nu va duce la înrăutăţirea condiţiilor de viaţă pentru vecini. "Să fie clar, o maşină parcată nu poluează! Astfel de parcări sunt construite în Bucureşti şi Cluj la doar 2 metri de blocuri de locuit şi nu e nicio problemă, or aici distanţa este mult mai mare. De asemenea, de jur-împrejurul clădirii va fi zonă verde pentru că vom amenaja 2.000 metri de parc", a spus Beltechi.

Afirmaţia directorului nu i-a convins însă pe localnici, care sunt hotărâţi să îşi apere interesul în continuare chiar dacă va fi nevoie să se opună construcţiei parcării prin intermediul instanţei de judecată.

Până în prezent municipalitatea a scos de trei ori la licitaţie construcţia parcării supraetajate cu 460 de locuri, cu scopul de a atrage un investitor dispus să finanţeze proiectul cu peste două milioane euro, dar nu a primit nicio ofertă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
intrebare
Nu inteleg un lucru! De ce nu se fac parcari subterane? Cred ca s-ar putea face parcari subterane acolo unde nu sunt cladiri- sub parcul din fata judecatoriei si chiar sub strazi, sub piata unirii , unde e statuia lui Mihai Viteazul si altele. Ciar trebuie sa demolam spitalul sau alte cladiri (cantina) cand se pot face subteran?
Postat 17 Martie 2011, 18:29 de alex
dar de ce in centru?
cine are proprietati in centru? clar ca lumina zilei centrul va fi un focar de poluare nu e suficient praful din prezent si aglom,eratia actuala vrem si mai mult dar cati din cei inclusi in proiect stau in oaras, au incercat sa faca din Oradea o masinarie comerciala si altii se retrag in comune simtiti instinctul primar taranul tot la tara trage.
Postat 17 Martie 2011, 11:07 de ionel
au perfecta dreptate
PRIMARUL isis bate joc de oamenii ca sa fie sustinut ce afacut a dat felii grase anumitor proprietari care nu au cumparat locatiile intamplator acolo, noi nu intelegem ca se spala banii publici prin inavutirea altora si discriminara drepturilor altora, nu mi se pare rational sa faci parcare in tr un loc linistit, sa auzi masinile cum urca , cum accelereaza , PRIMARE ai ceva in cap! sau predomina PUTEREA de a urca pe suferinta altora,FA PARCARE in nufarul si TAXI dezvolta managerial activitatiile comerciale, neamtul circula cu taxiul dara vrea sa se bucure de panaorama, oras.DE CE PARCARE in centru=poluare, zgomote, ce felii imparti? RUSINE trebuie sa fim nebuni sa il realegem ca primar din nou, NEBUNII de legat! NU INTELEGETI ca el imparte felii celor care il vor vota, nu intelegeti!Practic trebuie sa impiedicam abuzurile pe care le face.
Postat 17 Martie 2011, 09:16 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON