URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2014, 13:10

Localnicii din Sânmartin pot decide că nu vor gaze de şist, dar Primăria nu poate interzice exploatarea lor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Magistraţii Tribunalului Bihor au dat, săptămâna aceasta, o sentinţă în procesul deschis de Prefectura Bihor vizavi de trei hotărâri ale Consiliului Local Sânmartin: una privind interzicerea explorării, dezvoltării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei, alta pentru organizarea unui referendum local referitor la aceste exploatări, iar a treia pentru stabilirea datei referendumului.

Prefectura a cerut în instanţă anularea acestor hotărâri, pe motiv că nu respectă prevederile legale care spun că resursele subterane, cum sunt gazele de şist, sunt în proprietatea Statului Român, nu a Primăriei locale.

Chiar dacă nu este definitivă, sentinţa judecătorilor este cel puţin interesantă: pe de-o parte, dă dreptate Prefecturii, iar pe de alta Consiliului Local. Mai precis, judecătorii au stabilit că hotărârea privind interzicerea gazelor de şist trebuie anulată, confirmând astfel argumentul Prefecturii că Primăria nu poate decide vizavi de resursele naturale.

În acelaşi timp însă, magistraţii au respins solicitarea Prefecturii de anulare a hotărârilor privind organizarea referendumului, dând Consiliului Local libertatea de a consulta populaţia pe această temă. Altfel spus, localnicii pot să spună, într-un referendum, dacă sunt sau nu de acord cu exploatarea gazelor de şist. Asta chiar dacă decizia nu este a lor sau a Primăriei, astfel că ar putea fi chiar neluată în seamă.

Totuşi, primarul din Sânmartin, Lucian Popuş, consideră sentinţa o victorie. "Este un mare câştig. Vom organiza referendumul şi cred că niciun parlamentar şi niciun guvernant nu îşi va permite să treacă peste părerea localnicilor. Sunt obligaţi să ţină cont de ea", a declarat Popuş, vineri, pentru BIHOREANUL, convins că oamenii din Sânmartin vor spune pas gazelor de şist la referendum.

În acelaşi timp, edilul spune că, după ce va primi motivarea judecătorilor, Consiliul Local ar putea să atace cu recurs decizia privind anularea hotărârii care interzice exploatarea gazelor de şist în Sânmartin. Pe de altă parte, consilierii vor stabili, într-o şedinţă ulterioară, data organizării referendumului. Iniţial, consultarea trebuia să aibă loc în luna ianuarie a acestui an, dar, din pricina procesului, nu s-a mai petrecut.

Şi prefectul Claudiu Pop se simte victorios. "Aşteptăm motivarea sentinţei, pentru a vedea argumentele juridice. Dar această sentinţă confirmă cele scrise în Constituţie: o administraţie locală nu poate decide asupra resurselor subsolului. Astfel, un referendum pe această temă nu va fi decât o acţiune electorală, propagandistică", a declarat Pop.

Totuşi, reprezentantul Guvernului în teritoriu a admis că situaţia astfel creată este puţin bizară, dând şi un exemplu ipotetic: "Dacă Primăria Oradea ar face un referendum ca orădenii să nu mai plătească taxe şi impozite ori să aibă salarii de 3.000 de euro, toată lumea ar vota pentru. Dar o astfel de decizie nu se poate aplica".

Claudiu Pop a ţinut şi să-i asigure pe bihoreni că nu are nicio divergenţă cu localnicii ori edilii din Sânmartin, motiv pentru care a şi făcut demersurile necesare pentru a desecretiza contractul de exploatare pentru perimetrul EX-3 Băile Felix. "Nici eu nu-mi doresc gaze de şist în Băile Felix. Dar eu sunt obligat să veghez la respectarea legii", a mai spus prefectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
????????
Popusica primarele are contor la apa termominerala de la asa zisul hotel??????????????????De INDEPENDENTA ENERGETICA SE AUDE LA sANMARTIN?Aloooooo?
Postat 09 Iunie 2014, 09:06 de io
Prefectul Invizibil face comparaţii lovite de imaturitate !?!
Zice el, Pop Claudiu, de parcă ar fi inteligent şi restul proşti: "Dacă Primăria Oradea ar face un referendum ca orădenii să nu mai plătească taxe şi impozite ori să aibă salarii de 3.000 de euro, toată lumea ar vota pentru. Dar o astfel de decizie nu se poate aplica" !?!
Postat 07 Iunie 2014, 22:20 de Carp III
Un fel de o juma de sula intreaga
Cu alte cuvinte-noi pulimea putem spune ca vrem apa curata,mediu sanatos,dreptul la viata dar guvernul cu reprezentantul sau in teritoriu pot da pe nimic strainilor avutiile noaste (eventual cu ceva milioane de euro spaga) si dreptul nostru la viata. Si dupa ce dati strainilor pe nimic ce-i al nostru nu uitati sa va mai laudati cu faptul ca ati obtinut independenta energetica.
Postat 06 Iunie 2014, 16:06 de Oradean
prefect
prefectul popo cam bate gazeel un pic
Postat 06 Iunie 2014, 13:46 de someone
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON