URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2012, 12:41

Liviu Andrica: "Scopul nostru este ca în doi ani să nu existe câini fără străpân pe străzi" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La patru zile de la preluarea adăpostului de câini din strada Coriolan Hora de la SOS Dogs, Administraţia Domeniului Public are inventarul maidanezilor din incintă. "La această oră în adăpost sunt 168 de câini fără stăpân", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Liviu Andrica, directorul ADP.

Andrica şi-a reînnoit în faţa jurnaliştilor promisiunea că ADP nu va face eutanasierea în masă a câinilor adunaţi de pe străzi, ci va încerca să reducă numărul lor pe cale naturală, prin măsura sterilizării. "Ţinta noastră nu este să eutanasiem câini, ci să asigurăm condiţii normale de siguranţă orădenilor şi condiţii cât mai bune de îngrijire a câinilor din adăpost", a spus Andica.

Bani sunt!

ADP are la dispoziţie un buget de 195.000 lei pentru buna desfăşurare a activităţii până la sfârşitul anului, sumă considerată mai mult decât suficientă de către conducerea societăţii. "Noi am făcut calculele cu cheltuielile de personal şi de întreţinere a 450 de câini în adăpost. Dacă acum în adăpost sunt 168 de câini, iar pe străzi SOS Dogs estima că mai sunt cam 350, înseamnă că şi dacă am aduna toţi câinii de pe străzi tot am putea să îi ţinem fără probleme", a spus directorul.

Şeful ADP a afirmat că buna funcţionare a serviciului va duce în timp la dispariţia maidanezilor de pe străzi şi are chiar şi un termen limită pentru asta. "Scopul nostru este ca în doi ani să nu existe câini fără stăpân pe străzi", a spus directorul.

Adopţii cu program

Maidanezii care vor fi adunaţi de pe spaţiul public vor fi sterilizaţi, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic şi ţinuţi în adăpost până la adopţie. Orădenii care doresc să ia un câine acasă o vor putea face sâmbătă între orele 10 şi 14.

Andrica a estimat taxa de adopţie undeva la 70 lei, reprezentând cheltuielile cu sterilizarea şi tratarea câinelui. Pentru maidanezii care au fost sterilizaţi deja pe cheltuiala SOS Dogs adopţia se poate face gratuit. În ceea ce priveşte modalitatea de adopţie cu păstrarea câinelui în adăpost, prevăzută în regulamentul privind organizarea şi funcţionarea serviciului privind câinii fără stăpân, directorul a spus că taxa lunară, reprezentând costurile cu hrana animalului, se ridică la 80 de lei.

Dacă însă maidanezul a fost sterilizat pe cheltuiala municipalităţii "sponsorul" va trebui să achite la adopţie şi taxa de 70 lei privind cheltuielile cu sterilizarea şi medicaţia câinelui.

Program 12 ore pe zi

Adăpostul de câini din strada Coriolan Hora are 11 angajaţi, dintre care un administrator, un medic veterinar, un tehnician veterinar, şase îngrijitori şi doi şoferi. "Vom încerca să asigurăm un serviciu cu activitate de cel puţin 12 ore pe zi. Vom avea două numere de telefon la care orădenii vor putea reclama prezenţa câinilor agresivi sau care deranjează orădenii, pentru ca aceştia să fie apoi ridicaţi de pe străzi", a spus directorul.

În prezent sesizările se pot face direct administratorului adăpostului, Florentin Anton, la numărul de telefon 0733.055.541. Andrica spune că deşi ADP a preluat activitatea de doar câteva zile, adăpostul a ridicat deja de pe străzi un câine lovit de tren care a fost operat şi are şanse de supravieţuire şi două grupuri de căţei părăsiţi de proprietari în zona Velenţa.

Adăpostul "şantier"

În prezent ADP poartă negocieri cu SOS Dogs pentru preluarea containerelor care servesc ca sală de operaţie, ori bloc post operator, şi pregăteşte lucrările de reabilitare a adăpostului.

"În cursul acestei săptămâni vom începe lucrările de reparaţii la cuşti pentru că toate sunt muşcate şi vom curăţa adăpostul de bălării", a declarat Florian Anton. Reprezentanţii ADP spun că au preluat adăpostul într-o stare deplorabilă, cu adăposturile câinilor distruse şi cu animale ţinute în ţarcuri bătute de soare, pentru că aici nu există arbori care să ţină umbră, şi cu aleea centrală plină de tufe de ambrozie care pun în pericol sănătatea animalelor şi a îngrijitorilor adăpostului.

Conducerea adăpostului are ordine clare să repare cuştile, să tundă buruienile, iar la toamnă să facă plantări de arbori pe marginea ţarcurilor astfel încât, pe viitor, câinii adăpostiţi aici să beneficieze de umbră.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Cruciada maidanezilor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
nu va lasati ADP...
Problema cainilor comunitari e cat se poate de serioasa. in sfarsit , speram ca Adp-ul sa se ocupe serios de ea. , nu ca Lazar, care , din spusele fostilor angajati vindea mancarea cainilor, si ii vindea pe valuta la nemti , impreuna cu Lehnert Carmen, Maghyari Loredana , traficanti de caini...pe valuta, si evazionisti fiscali... nu va lasati intimidati de astia (cei de la SOS dogs) domn primar, au primit ani de zile bani de la primarie si acum le pare rau...de aceea bauna , de numai pot...ajunge...sa-i caute si pe ei justitia in cap .. sa vedeti apoi cat de curati sunt...
Postat 25 Noiembrie 2012, 20:25 de csaby fodor
@A
ADP-istul si-a gasit stapan, e gibonul !
Postat 06 Septembrie 2012, 08:37 de .
DAR
STAPANI FARA CAINI ?
Postat 04 Septembrie 2012, 23:00 de A
reparatii cu dedicatie
poate sa le faca o autostrada cu borduri cei de la Selina...prietenii stiu de ce. Ca doar platesc fraierii pentru adoptie la distanta, dar caiinele mananca bataie si altii papa banii.
Postat 04 Septembrie 2012, 17:26 de mind pe naiba
asa!
bravo! felicitari! nu-mi vine sa cred ca in tara asta chiar se pot face lucruri in favoarea cetateanului si nu numai, asa cum ne-am obisnuit, impotriva lui. felicitari inca o data! de altfel stiam ca primarul nostru e o exceptie in aceasta tara, o si demonstreaza de cand e in functie. La cat mai multe mandate!!!
Postat 04 Septembrie 2012, 13:06 de mind
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON